Mit kell tudni a legidősebbek oltásáról?

Öcaline - 2021. február 4. 9:46

A napokban elkezdődik a regisztrált legidősebbek oltása. Őket a háziorvosuk értesíti az oltás pontos időpontjáról és helyszínéről, amely lehet a kórházi oltópont, vagy a háziorvosi rendelő, vagy az idős ember otthona is. Összeállításunkban az operatív törzs hivatalos honlapjának információit osztjuk meg; szóljanak róla és/vagy küldjék tovább idős hozzátartozóiknak!

Tematikus összeállítással jelentkezett az operatív törzs weboldala a legidősebb korosztály tervezett oltásáról – a legfontosabb információkat egy-egy kérdés, kérdéskör köré csoportosítva válaszoljuk meg az alábbiakban is.

Javasolt az idős embereknek a védőoltás?

Egyértelműen igen, hiszen az idős kor az egyik legnagyobb kockázat a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyására. Az elhunytak átlagéletkora 76 év. 

Pontosan kiket kezdenek el most oltani?

A hónap első hetében a védőoltásra postai úton vagy interneten regisztrált legidősebbeket kezdik el oltani. Minden háziorvos megkapta a praxisában eddig regisztrált legidősebbek listáját. A lista egyben sorrend is; a legidősebbtől halad sorban életkor szerint és figyelembe veszi az oltandó idős ember dokumentált krónikus betegségeit is. 

Ki értesíti az időseket?

A háziorvos a lista sorrendiségét követve értesíti a praxisához tartozó időseket, hogy ki és mikor számíthat az oltásra. A háziorvos dönt arról is, hogy az oltásra jelentkezett idős ember oltható vagy nem oltható – például akut lázas betegség esetén későbbre kell halasztani a védőoltást.

Hány idős ember és hol kapja meg most az oltást?

Minden háziorvosnak ki kell választani 6 főt a listáról, akiket kórházi oltóponton oltanak február 4-8. között. Oda vagy a háziorvos által megrendelt betegszállítóval jut el, de a család is beviheti autóval.
Ezen felül 1080 háziorvosnak jut ezen a héten 1-1 db ampulla Moderna-vakcina. Egy ampullából 10 idős embert tud beoltani a háziorvos a rendelőben vagy az idős ember otthonában.
A február 4-8. közötti időszakban tehát nagyjából 30 ezer regisztrált idős embert oltanak be kórházi oltópontokon, és több mint 10 ezer idős embert a háziorvosok fognak beoltani.

Milyen vakcinát kapnak a regisztrált legidősebbek? 

Csak a hatóságok által engedélyezett oltóanyagokat alkalmazzák Magyarországon. Mindig a rendelkezésre álló vakcinával zajlik az oltás. A kórházi oltópontokon jelenleg Pfizer-vakcinával oltanak, amelyből az első oltást követő 21. napon kell beadni a második oltást. A háziorvosok most Moderna-vakcinával oltanak, amelyből az első oltást követő a 28. napon kell beadni a második oltást.

Gyakorlati teendők a védőoltás előtt

Az ügyintézés gyorsítása érdekében kinyomtatva, ha teheti, kitöltve vigye magával a beleegyező nyilatkozatot! 
Gondolja végig, hogy: van-e krónikus betegsége, a közelmúltban volt-e súlyos betegsége (különösen az elmúlt 3 hónapban), volt-e az elmúlt 2 hétben akut megbetegedése?
Érdemes összeírni, hogy milyen gyógyszereket szed. Amennyiben a közelmúltban immunrendszert gyengítő kezelésben részesült jelezze azt az oltóorvosnak.
A kórházi oltópontra, orvosi rendelőbe vigye magával a személyazonosító iratait és a TAJ-kártyáját!

Végül, de nem utolsósorban a regisztráció közvetlen elérhetősége!

Vakcinainfó – online regisztráció (katt) >>

(Forrás és fotó: koronavirus.gov.hu)

A rovat további hírei: Mozaik

Tojásfát állítottak a Kertvárosban (galériával)

Tojásfát állítottak a Kertvárosban (galériával)

2024. már. 28.

Az országban nagyon sok helyen állítanak tojásfát húsvét előtt. Aki Dunaföldváron jár ebben az időszakban, már évek óta gyönyörködhet a főtér egyik különleges ékességében. Pontosan innen jött az ötlet – majd került át a hagyomány Dunaújvárosba is, a Kertvárosba.

Hasznos tanácsok, hogy elkerüld a tipikus lazúrozási hibákat!

Hasznos tanácsok, hogy elkerüld a tipikus lazúrozási hibákat!

2024. már. 27.

Számos olyan kisebb-nagyobb munka van egy otthon kialakítása, felújítása során, amelyet magunk is elvégezhetünk, ugyanis nem igényel különösebb szaktudást, speciális szerszámokat és eszközöket. A felületkezelések is ilyenek. (X)

Széchenyi 70: pompás gála és nagyszerű "Nagy Találkozás" (galériával)

Széchenyi 70: pompás gála és nagyszerű "Nagy Találkozás" (galériával)

2024. már. 26.

Nagyon szubjektív és nagyon nosztalgikus beszámoló következik, drága olvasók és aranyos mindenki, egyszerűen nem tudok elfogultság nélkül nyilatkozni arról a jubileumi eseménysorról, amivel a 70. születésnapját ünnepelte a Széchenyi István Gimnázium. (Nekem, naná: a Münnich.)

Motorfelújítás profi kivitelben

Motorfelújítás profi kivitelben

2024. már. 26.

Egy veterán autó, vagy annak egy bizonyos részének felújítása nemes feladat, ugyanakkor elképesztően komplex, idő-, pénz-, és energiaigényes folyamat is egyben. (X)

Dunaújváros sokkal több mint egy iparváros

Dunaújváros sokkal több mint egy iparváros

2024. már. 26.

Városunk az ország egyik legtöbb zöldfelülettel rendelkező települése, történelme pedig bőven visszanyúlik Sztálinváros építésének kezdetén túlra. Bővelkedünk természeti és kulturális kincsekben, felsorolni is nehéz, hogy mennyi itt a látnivaló, amire büszkék lehetünk. 

Amit egy szauna karbantartása, tisztítása kapcsán tudni kell

Amit egy szauna karbantartása, tisztítása kapcsán tudni kell

2024. már. 26.

Ma már nem luxus egy saját otthoni szauna, de fontos ennek precíz elhelyezése és karbantartása. Ehhez szükséges egy vízszintes, teherbíró alap melyen el tudjuk helyezni szaunánkat, és persze fontos az is, hogy az alap elbírja a szauna, valamint a benne tartózkodó személyek súlyát. (X)

Így lehetsz te is profi sportfogadó

Így lehetsz te is profi sportfogadó

2024. már. 25.

Mivel az emberek szeretik a sportokat, így előszeretettel élnek a sportfogadás lehetőségével is. A többségük viszont sejtésekre alapozva, ösztönösen rakja meg tétjeit, lehet, hogy párszor bejön nekik, de hosszú távon garantáltan pénz nélkül távoznak a kasszáktól. (X)