Dunaújváros Hetilap

Szigorítottak az új távhő rendelettel

Kölesdi Fanni - 2021. február 18. 18:35

Új távhő rendelet alkotásával szigorított az önkormányzat a szolgáltatás szabályozásán – erről számolt be sajtótájékoztatón Szabó Zsolt alpolgármester. A szigorításra azért van szükség, hogy a DVCSH korábbi szolgáltatásleállítása többet ne fordulhasson elő. 

Szabó Zsolt a sajtótájékoztató elején megmutatta azokat a jegyzőkönyveket, amiket az önkormányzati intézményekben vettek fel arról, hogy mikor milyen hőmérséklet volt. Az alpolgármester elmondta: már elkezdődött az a jegyzői hatósági vizsgálat, amelyet Pintér Tamás polgármester még a múlt héten jelentett be:
– Közben azt az értesítést kaptuk, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal is vizsgálatot indított az ügyben a DVCSH ellen, hogy kiderüljön, pontosan mi okozta a leállást, ami nyomán a dunaújvárosi embereknek, gyermekeiknek, unokáiknak egy hétvégén át fázniuk kellett.  
Mint az alpolgármester hangsúlyozta, a múlt héten alkotott távhő rendelettel szigorítottak a szabályozáson annak érdekében, hogy újabb szolgáltatás leállítás ne fordulhasson elő. Az új rendeletben számos olyan pontot rögzítettek, amiről a felhasználóknak is érdemes tudni; hiszen a legtöbb esetben ők szoríthatják rá a szolgáltatót, hogy tisztességes szolgáltatást nyújtson:
– Az újra alkotott rendelet szankciói szerint abban az esetben, ha szolgáltatás kimaradás van, akkor a lakók visszakérhetik az adott díj egyes részeit. De a távhő rendelet azt is pontosan meghatározza, hogy mikor kell elindítani a fűtést, hány foknak kell lenni minimum. A kifolyóknál a használati melegvíz hőmérséklete nem lehet 40 foknál alacsonyabb. Ha ez mégis megtörténik, a lakó egy, a szolgáltatónak elküldött méréssel bizonyíthatja ezt, és akkor az erre vonatkozó díj visszajár a lakónak. Ugyanilyen szankciók vannak persze a fűtés esetén is: ha valaki azt tapasztalja, hogy a rendeletben szabályozottnál hidegebb van a lakásában, akkor erről érdemes egy mérést csinálni, majd írásban panasszal élni a DVCSH-nál. 
Az alpolgármester hozzátette, az újra alkotott távhő rendelet nem a szolgáltató ellen született, hanem a dunaújvárosi polgárok érdekében:
– Ugyan nem lett volna kötelességünk, de a rendeletet elküldtük a szolgáltatóknak is. Minden dunaújvárosi polgár megérdemli, hogy meleg legyen a lakásában. 

Szabó Zsolt hozzátette: a következő napokban részletes tájékoztató jelenik meg a város weboldalán, hogy mindenki értesüljön arról, hogy mit tehet probléma esetén.

(Fotó: Végh Zoltán)

 

A rovat további hírei: Közélet

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

2024. már. 29.

A közelmúltban bontott zászlót, de az előzménye már a covid idején felbukkant a nagy közösségi portálon: a Szívességfal csoport alapítói hozták létre a Fészek Mentálhigiénés Központot – a tervekről és a bázis hátteréről Molnárné Hruby Enikővel és Törő Violettával beszélgettünk.

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.