Dunaújváros Hetilap

Új korszak kezdődik a buszközlekedésben

Kölesdi Fanni - 2021. február 26. 17:51

Ráadásul nem mindennapi akcióval startol az új rendszer: ingyen utazhatunk a helyi autóbuszokon március első hetében!

Egy héten keresztül díjmentesen vehetik igénybe Dunaújváros helyi autóbuszait az utazók. Az önkormányzat munkatársai folyamatosan várják a visszajelzéseket, hogy az esetleges változtatásokat elvégezzék az megújult közlekedési renddel kapcsolatban. 

Próbaüzem előtt

Amint arról már többször beszámoltunk (legutóbbi itt!), új menetrend lép ugyanis életbe Dunaújvárosban március 1-jén. Ezzel kapcsolatban született polgármesteri határozat arról, hogy az utazóközösség március első hetében ingyenesen veheti igénybe a helyi tömegközlekedést. A ünnepi-szimbolikus gesztuson túl miért is fontos, hogy egy héten keresztül ingyen utazhatunk? A kérdésre adott választ Tóth Kálmán önkormányzati képviselő:
– Arra biztatok mindenkit, hogy próbálják ki ezt a lehetőséget, ismerjék meg az új menetrendet, és mindazt, amit nyújthat. Négy különböző városrészt el lehet érni egy vagy két átszállással, el tudunk menni újtelepről a Tescóhoz, a Béke városrészbe, és be tudunk kanyarodni a Római körútra, valamint a temetőhöz is. Az első hét egy próba lesz, és a közlekedők tapasztalatai alapján finomhangoljuk a szakemberekkel az útvonalakat. Ezeket a változtatásokat április 15-ig szeretnénk megvalósítani.

Szükséges a finomhangolás

Korábban 1200-nál is több kérdőív érkezett vissza a városvezetéshez, amely segítette a menetrend kidolgozásának munkálatait. A szakemberek az összeállításnál törekedtek arra, hogy a lakók és a Városháza között folyamatos legyen a kommunikáció – éppen annak érdekében, hogy a lehető legjobb projekt valósulhasson meg. Többször is hangsúlyozták, folyamatosan várják az utazóközösség észrevételeit, kritikáit. Tóth Kálmán most is hangsúlyozta: a menetrend nincs kőbe vésve, azt folyamatosan igazítják a felmerülő igényekhez. A képviselő hozzátette, a munkát nehezíti, hogy akiknek megfelel a rendszer, ők kevésbé motiváltak abban, hogy ezt jelezzék – holott a változtatások előkészítéséhez minden véleményre szükség lenne:
– A tervek közt szerepel az is, hogy jövő hétfőre minden buszmegállóba felkerüljenek az új menetrenddel kapcsolatos táblák, tájékoztatók, hiszen számos megálló esik át névváltoztatáson, például a víztorony lábánál lévő buszmegálló már a "Római körút, Víztorony" nevet kapta. Gondoskodunk a tájékoztatás egyéb formáiról is – szórólapokat helyezünk majd ki, illetve a végső verzió elkészülése után szeretnénk kiosztani a Volánbusz Zrt. által kiadott tájékoztató füzeteket is.

Szerteágazó projekt

A helyi közlekedés fejlesztésével nemcsak az utazást szeretnék jobbá tenni, hiszen a tömegközlekedés más tényezőket is befolyásol – minél többen utaznak busszal, annál kevesebb autó lesz a városban. Minél kevesebb autó lesz a városban, annál tisztább lesz a levegő, és annál könnyebb lesz majd a parkolás helyzetével is foglalkozni. A buszközlekedés ugyan nincs közvetlen hatással mindenki életére, de közvetett módon mégis része a hétköznapoknak; ugyanazt a levegőt lélegzik be az autósok, és a gyalogosok is. 
További terveikkel kapcsolatban Tóth Kálmán azt mondta, nem árul el nagy titkot azzal, hogy Pálhalmával még foglalkozniuk kell, illetve arra is keresik a megoldást, hogy hogyan fogják a tanulókat hazavinni a Petőfi iskolából. 
A képviselő hozzátette: az új menetrendben 100 ezer kilométerrel több a kapacitás, ennél többre azonban már nincs forrás, így ebből kell gazdálkodni – vagyis további járatsűrítésre már nem lesz lehetőség.

Végül, de közel sem utolsósorban – itt az új menetrend tervezete a város hivatalos oldalán!

Új autóbusz-menetrend (katt) >>

(Fotó: Végh Zoltán; illusztráció: dunaujvaros.hu)
 

A rovat további hírei: Közélet

Szakmai értekezlet a rendőrségen

Szakmai értekezlet a rendőrségen

2024. ápr. 16.

A Dunaújváros és Környéke Közbiztonságáért Közalapítvány és Dunaújváros Önkormányzata szervezésében létrejövő Rendvédelmi hónap részeként, illetve annak megnyitójaként szerveztek konferenciát a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságon a napokban.

A Hoffmann Group szerszámmustrája az Innoparkban

A Hoffmann Group szerszámmustrája az Innoparkban

2024. ápr. 15.

Nagyszabású szerszámkiállításnak ad otthont az Innopark szerdán: a Hoffmann Group kiállítására 10-15 óra között várják az érdeklődőket – meghívó és regisztrációs űrlap máris itt!

Tájékoztatás a pótfűtés igényléséről

Tájékoztatás a pótfűtés igényléséről

2024. ápr. 14.

A szolgáltatói összegzés szerint a fűtési idény végeztével még egy hónapon át, május derekáig tart a pótfűtési időszak. DVG-tájékoztató itt!

Saját alapszabályát is megsérti a KDNP a szocialista jelölt érdekében?

Saját alapszabályát is megsérti a KDNP a szocialista jelölt érdekében?

2024. ápr. 13.

Egy volt fideszes képviselő szerint a KDNP soha, semmit sem csinált Dunaújvárosban.

A fűnyírás rendben lesz, több ember és gép dolgozik a köztereken

A fűnyírás rendben lesz, több ember és gép dolgozik a köztereken

2024. ápr. 13.

Már jó ideje igazi tavasz van, és ez látszik a növényeken is, minden kizöldült. Természetesen nő a fű is. Éppen ezért már jó ideje dolgoznak és nyírják a füvet a szakemberek Dunaújvárosban. Az idei évben több emberrel és több géppel történik a fűnyírás.

Már biztos: önálló marad a Rosti és a Széchenyi gimnázium is! (FRISSÍTVE)

Már biztos: önálló marad a Rosti és a Széchenyi gimnázium is! (FRISSÍTVE)

2024. ápr. 12.

"... előterjesztéséiben részletezett új tagintézmény létrehozása nem kerül felterjesztésre" – a tankerület a magyar nyelv szabályait megcsúfoló mondattal fújt visszavonulót. Győzelem a hajtás után. (FRISSÍTVE: Pintér Tamás polgármester is reagált a döntésre)

A történelmi múlt kötelez, de a jövő bőven tartogat feladatokat is

A történelmi múlt kötelez, de a jövő bőven tartogat feladatokat is

2024. ápr. 12.

Szabó Zsolt szerint egy gazdasági alpolgármester dolga, hogy a város cégeit, intézményeit időről időre személyesen is körbejárja és egyeztesse az éppen aktuális teendőket. Ennek jegyében kedden az Innopark Nonprofit Kft.-hez, dr. Huszti Zsolt ügyvezetőhöz látogatott el.