Dunaújváros Hetilap

Az elmúlt tíz év legnehezebb költségvetése

Öcaline - 2021. március 7. 17:47

Minden önkormányzat bajban van, nyomatékosította kérdésünkre Szabó Zsolt alpolgármester, aki a város 2021-es költségvetéséről adott interjút honlapunknak. Nem lesz könnyű év, sok a bizonytalan tényező.

A múlt héten elfogadták a képviselők a város 2021-es költségvetését. Nehéz munka volt?
– Elég csak ránézni a főösszegre, hogy lássuk, hogy az elmúlt 10 év legnehezebb költségvetéséről van szó. A tavalyi 36,2 milliárdos főösszeg idén 33,9 milliárd lesz. A járványhelyzet miatt kevesebb szó esik róla, de a járvány nyomában egy pénzügyi válság is érkezett, amit sajnos kezelni kell. Azt érdemes tudni, hogy a 33,9 milliárdnak a harmadát sem költhetjük el szabadon. Ennek jó része pályázati pénz, amit az adott projektre kell fordítani, ezek évről-évre áthúzódó tételek. Mi a saját bevételeinkkel rendelkezünk szabadon, ezek viszont drasztikusan csökkentek. 
A miniszterelnök ígérete szerint városunkat is kárpótolni fogják a korábbi kormányzati elvonások miatt, ennek részleteiről tudnak már valamit?
– Sajnos még nem, Pintér Tamás polgármester a jövő héten tárgyal majd Budapesten erről, döntés pedig még később várható. A legtöbb fideszes vezetésű város 1,4 milliárd forint körüli összeget kapott már karácsony előtt. Ennyivel mi is elégedettek lennénk! Szeretném itt azért elmondani, hogy a kormánypárti sajtó igyekszik az ellenzéki vezetésű városok "sírásaként" előadni a kritikáinkat, de felhívnám a figyelmüket, hogy a Megyei Jogú Városok Szövetsége egységesen – vagyis a 12 fideszes városvezető is – állt ki a mellett, hogy kompenzálnia kell az államnak az önkormányzatokat. Ezt a közös kiállást 12 fideszes városvezető ráadásul az után támogatta, hogy ők akkor már megkapták a fent említett 1,4 milliárdot. 
Milyen területeken látnak problémát a városok?
– Nagyjából ugyanott ahol mi is. A sportlétesítmények fenntartása elképesztő forrásokat igényel. A polgármester éppen néhány hete beszélt arról, hogy tavaly nyáron, amikor csak a külső medencéi voltak nyitva 2 hónapig, majdnem 20 milliós hiányt termelt az Élményfürdő. Most teljesen zárva van, tehát bevételünk semmi, miközben az őrzésről, állagmegóvásról most is gondoskodni kell. Az uszoda üzemeltetése majdnem 250 millió forint évente, miközben ennek a tizede sem jön vissza a jegyárbevételekből. A többi város is ezekkel a problémákkal küzd. Nálunk ráadásul több éves, évtizedes hátrányt kell leküzdeni, hiszen az a sportingatlanokat korábban működtető debreceni cég még a legszükségesebb állagmegóvási munkálatokat sem mindig végezte el. De, hogy egy aktuális ügyet is említsek: az állam az idei évben teljesen kiszállt a tömegközlekedés finanszírozásából, így egy sor nagyváros helyi közlekedése került az összeomlás szélére. Mi itt szerencsére jól állunk. Nagyon komoly munkánk van benne, hogy a megszorítások ellenére a tömegközlekedésre jelentősen több jut idén. Hiszünk benne, hogy a tömegközlekedés fejlesztése, ami az elmúlt 10 évben teljesen elmaradt, más területeken is kifizetődik majd. 
Honnan hiányzik a leginkább a pénz?
– Mindenhonnan. Amit a legnagyobb problémának tartok, hogy a napi működéshez szükséges pénzt sem kapják meg az önkormányzatok. Az intézményeink által ellátott kötelező feladatokra 2021-ben 2,3 milliárd forintos állami normatívát kapunk. Ez viszont meg sem közelíti azt, amennyit költünk rájuk. Saját forrásból további 2,6 milliárdot kell erre a célra fordítanunk és valljuk be, ezek az intézmények – óvodák, bölcsődék, könyvtár, múzeum – sem eddig, sem most nincsenek túlságosan eleresztve. 
A tavalyi évről vannak már pontos számok?
– Vannak, és bizony ezek nagyon szemléletesek. 2019-ben 8 milliárd, míg 2020-ban 5,4 milliárd volt az adóbevételünk. Idén újabb csökkenés várható, hiszen a kis-és középvállalkozások számára biztosított iparűzési adókedvezmény miatt 650 millió forintos kieséssel számolunk. Közben szolidaritási adóba 500 millióval többet kell befizetnünk és továbbra is törlesztjük az előző vezetés által felvett hitelt, idén 270 milliót. A szabadon elkölthető pénzek tehát drasztikusan csökkenek.
Túlélhető így az év?
– Nagyon szigorú gazdálkodással igen, de hiszem, hogy a közösség erejével túl tudunk lenni ezen az időszakon is. Persze a túlélés alapfeltétele, hogy a kormányzat nem "lep meg" bennünket újabb elvonásokkal. Őszintén remélem, hogy belátják: nem minket, hanem az itt élő összes polgárt károsítja meg ezzel.

(Fotó: DO-archív)
 

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.