Dunaújváros Hetilap

Beszámol az országgyűlési képviselő

Öcaline - 2021. március 22. 17:15

"Immáron egy éve nehezíti meg az életünket a koronavírus. A járvány nemcsak az egészségünkre és az életünkre jelent óriási veszélyt, de a gazdaságot sem kímélte, nehezítve ez által a vállalkozások és a családok életét." Kálló Gergely vendégposztja.

A parlamenti munkámat ezekhez az új igényekhez igazítottam, hiszen kétszer ad, aki gyorsan ad. Nagyon fontosnak tartom, hogy Dunaújváros és térsége gyorsan reagáljon az új kihívásokra. Ehhez szerencsére van egy friss, fiatalos csapat, így több javaslatot is letettem az Országgyűlés asztalára az itt élők érdekében. 
– Dunaújvárosi taxisok kerestek meg azzal kapcsolatban, hogy legalább a KATA befizetését engedje el a kormányzat számukra. Ennek érdekében határozati javaslatot nyújtottam be az Országgyűlésben, melyet nemsokára tárgyalni is fog az illetékes Bizottság
– Javaslatot tettem arra is, hogy a járvány ideje alatt az iskolaigazgatók egy személyben dönthessenek akár az oktatás felfüggesztéséről, amennyiben meghaladja a kritikus szintet a betegek száma egy intézményben, hisz aki időt nyer, életet nyer. Én bízom a körzetben dolgozó intézményvezetőkben, hiszem, hogy el tudják dönteni egyénileg is, hogy mikor kell zárni.  Sajnos a kormánypárti képviselők nem így gondolták és leszavazták ezt a kezdeményezésem, így marad az engedélyeztetési procedúra ezzel kapcsolatban. 
– Dunaújváros önkormányzata a vírus első hulláma idején egyszeri juttatásban részesítette a szociális dolgozókat, de ezt a juttatást adók terhelik. Javaslatot nyújtottam be azért, hogy ezek a juttatások tehermentesek legyenek, többet kapva ezáltal azok, akik megérdemlik. A kormánypárti képviselők ezt sem tartották támogathatónak, így egy parázs vita után, észérvek nélkül leszavazták a javaslatot. 
– Más előterjesztést is nyújtottam be, ilyen volt a "Lex Dunaújváros", melyet az önkormányzati vezetőkkel közösen dolgoztunk ki. Ez azt tartalmazta, hogy olyan hitelt ne költhessen el egy önkormányzat, melyet meg sem kapott (sajnos az előző városvezetés így tett, emiatt feljelentés is született). A fideszes képviselők ezt sem támogatták, hiszen ezáltal a saját párttársaikat hozták volna kényelmetlen helyzetben. Az egész érdekessége, hogy Boldog István is nemmel szavazott, aki ellen jelenleg is eljárás folyik hivatali vesztegetés gyanúja miatt. 
– Újtelepi megkeresésre adtam be szintén egy előterjesztést, ami a hobbiméhészek és a lakosság kapcsolatának rendezését célozza. Eszerint tavaszi és nyári időszakban csak lakott területen kívül lehetne méhészeti tevékenységet folytatni, ezáltal védve mind a rovarokat, mind pedig a lakókat. Ezen javaslatom még tárgyalás alatt van. Bízom benne, hogy a kormánypárti képviselők ezúttal a szakmaiságot a pártpolitika elé helyezik, hiszen nemcsak Dunaújvárosban, hanem az ország más részén is megoldást jelentene egy problémára. Ezt pontosan tudják az újtelepi lakók, akik hosszú évek óta küzdenek ezzel a problémával.
– Nem mehetünk el szó nélkül a dunaújvárosiakat leginkább foglalkozatható kérdésen, a Vasmű mellett. Másokkal összefogva folyamatosan dolgozunk az ügyön, de továbbra is csak magunkra számíthatunk, hiszen a kormányzat még mindig hallgat, ezáltal növelve a bizonytalanságot Magyarország legnagyobb vasipari cégével kapcsolatban. Egy biztos, mi nem fogjuk feladni, ha kevesen is, de a leghangosabban fogunk kiállni a több ezer család megélhetését biztosító gyár mellett.  Azt tudjuk, hogy több érdeklődő is volt a vállalat megvásárlásával kapcsolatban, az egyik befektetővel pedig a szerződést is aláírták. A sok rossz hír után tehát, úgy tűnik, végre jók is érkeznek a Vasmű felől. Sokan vártunk erre, akik tudjuk, mert ismerjük ezt a gyárat: nemcsak múltja, hanem jövője is van! 
– Utolsó beszámolóm óta túl vagyunk a karácsonyi ünnepeken is. Nagyon örülök neki, hogy december, január és február hónapban (a politikustársaim összefogásának is köszönhetően) több, mint 80 rászoruló családon tudtunk segíteni nagyobb adományokkal és egy lakossági összefogásnak hála több száz mázsa állateledelt tudunk eljuttatni a gazdátlan állatoknak is. Fontosnak tartom, hogy képviselőként jó példával járjak elől és a legelesettebbeken folyamatosan segítsünk, nem csak a kampányidőszakban! Ezt eddig sikerült is teljesítenem. 

Ezekben a nehéz időkben ne feledjük: mindenki vigyázzon magára – vigyázzunk egymásra!

Kálló Gergely országgyűlési képviselő
(Fotó: Kálló Gergely – facebook)
 

A rovat további hírei: Közélet

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.