Dunaújváros Hetilap

Buszközlekedés: finomhangolás május elejéig

Kölesdi Fanni - 2021. március 30. 11:23

Bevezették az új helyi buszmenetrendet március 1-jén, és a hónap első hetén ingyenesen vehették igénybe a járatokat a közlekedők. Értékelés és felhívás itt!

Tóth Kálmán önkormányzati képviselő, a munkacsoport vezetője pozitív visszajelzésekről számolt be a díjmentes utazással kapcsolatban. Az új közlekedés bevezetésével kapcsolatban nagyon komoly kommunikációt kezdtek februártól, de mivel az egész menetrendet meg kellett tanulnia a lakóknak, ezért a városvezetés azt a döntést hozta, hogy egy hétig ingyenes legyen a buszközlekedés, hangsúlyozta a képviselő:
 – Ez azért volt fontos, hogy mindenki, aki busszal szeretne közlekedni, kipróbálhassa, hogy hogyan tud egyik helyről a másikra eljutni. Meg kellett szokni a városlakóknak, azt is, hogy mit jelent az ellenjárat. A másik, hogy így tudtunk segíteni a sofőröknek is, az első hét nekik a beszokás időszaka volt, így nem kellett a jegyértékesítésre is figyelniük. Az ingyenes buszközlekedés visszhangja nagyon pozitív és célravezető volt, a lakók is elégedettek voltak. Többször is utaztam busszal és kérdeztem az utasokat, akik azt javasolták, hogy esetleg több napos ünnepeknél is ingyenessé lehetne tenni a helyi járatokat.
Tóth Kálmán a finomhangolásra is kitért, mint mondta, magával a menetrenddel kapcsolatban már negatív tapasztalatok is érkeztek:
– Ezek sokszor csak információhiányból eredtek, de vannak köztük valóban jogosak is. A legtöbb észrevétel a 32-es járattal kapcsolatban érkezett, a Pálhalmán dolgozó munkavállalók, valamint a Római városrészben iskolába járó diákoknak valóban hátrányos lett az új menetrend. Erre azt a megoldást tervezzük, hogy a jelenlegi 13-as busz menne ki Pálhalmára, és a járat betérne a Liszt Ferenc kert felé is. További megoldandó feladat a Szalki- szigeti buszközlekedés és a Technikum, Liszt Ferenc kert bekapcsolása a Déli-ipari Parkba történő eljutás érdekében. Technikai jellegű ugyan, de szintén feladat még, hogy pontosabban kell megjelölni azokat a helyeket, ahol kötelező jelleggel a buszoknak egymást meg kell várni, hogy az átszállást biztosítani lehessen az utazók számára. Ez külön fel lesz tüntetve a menetrend füzetben és a menetrendi táblákon.
Botyánszki Tamás hálózattervező felidézte, a munkafolyamat során milyen nehézségekkel találkoztak:
– A legnagyobb nehézséget a kötött kilométerkeret jelentette, gyakorlatilag minden 100 méter számított. További nehézség volt, hogy a meglévő infrastruktúrára kellett tervezni, új megállóhelyek, végállomások építésére most nem volt lehetőség. A harmadik lényeges elem a szolgáltató járműállománya, hiszen bizonyos időszakokban könnyen elérhető az a pont, amikor további autóbuszok hiányában már nem lehet több járattal tervezni. A nem várt nehézségek közül említésre érdemes, hogy a város és a szolgáltató sem hajtott végre korábban ilyen mélységű változtatást, így a közös munka kereteit is ki kellett alakítani. Nagyon sok olyan lakossági igény jött új megállóhelyekre, de ezeket jelenleg sajnos nem tudjuk teljesíteni, de nem is tesszük ezt félre, megvizsgáljuk, hogy mennyire jogos egy-egy ilyen felvetés, és hogy megvalósítható-e.
Arra a kérdésre, könnyebben eligazodnak-e az utasok, ha az új táblákat, menetrendeket nézik, a hálózattervező egyértelmű igennel válaszolt: 
– A vonalak száma közel felére csökkent, a törzsvonalak egész héten minden nap azonos menetrend szerint közlekednek, a kettő együtt egyszerűbb, átláthatóbb helyzetet teremt. Fontos változás, hogy minden megállóhelyen az ott érvényes konkrét indulási idők vannak feltüntetve a menetrendi táblákon, így hosszú évtizedek után végre elfelejthetjük a "matekozást", nem kell kiszámolni, mikor érkezik az adott járat az indulási állomásról. Az önkormányzat honlapján nem csak a vonalakra lebontott menetrendeket, hanem további hasznos információkat, például vonaltérképeket is találnak az érdeklődők, mely az adott járat útvonalán kívül az átszállási és a csatlakozási lehetőségeket is feltünteti. Sajnos az egyik legfontosabb utastájékoztatási felület, az autóbuszok külső kijelzője január óta nem üzemelteti a Volán, remélhetőleg a Volánbusz megoldja az ezzel kapcsolatos, menetrendváltástól függetlenül felmerült problémát.
Győrfi Péter közlekedési szakértőt az egységesítésről kérdeztük. Mint kiemelte, nemcsak a menetrend, hanem az arculat is megújult, hiszen egységes táblákat, tájékoztatókat helyeztek ki:
– A tervezés célul tűzte ki, hogy Dunaújvárosban a városi arculat brand-je mellett a helyi közlekedés sajátos színvilága plasztikusabban megjelenhessen, ne csak a buszok elkülönített színvilágán. Fontos és lényeges az identifikáció, ez ad egyediségét és helyi, sajátos formát a helyi buszközlekedéshez. Ezt már más városok is előszeretettel használják, szerintem nagyon más egy hiteles, egységes és egyedi arculattal kommunikálni, hírt és eredményt felmutatva bizonyítani az eltökélt fejlődési irányt, mint a megszokás és beletörődés elvét eddig elfogadó közlekedési vállalat égisze alatt működni. Ezt a szakmát űzöm lassan kilenc éve, megalkotói közé tartozom egy ilyen nagyszerű közösségnek is.

Az új menetrenddel kapcsolatos véleményeket és javaslatokat az önkormányzat facebook oldalán, privát üzenetben, illetve a dunaujvkk@gmail.com e-mail címen várják – még ma és holnap lehet jelezni az észrevételeket! 

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

2024. máj. 16.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta az idei évi Dunaújváros Ifjúságáért díjat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt meg a testület.

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

2024. máj. 16.

A Dunaújvárosi Óvoda Aprók Háza Tagóvoda tagintézmény-igazgatója a közgyűlés előtt vette át a szféra legrangosabb elismerését Pintér Tamás polgármestertől. Méltatás.

Tavaszi nagytakarítás  volt a Technikumban, a Táncsics Mihály utcában

Tavaszi nagytakarítás volt a Technikumban, a Táncsics Mihály utcában

2024. máj. 15.

A Technikum városrészben élők és arra közlekedők azt tapasztalhatták a napokban, hogy több helyen is takarították a parkolókat, gallyazták a fákat, bokrokat.

A fideszes kampány célpontja ezúttal a piac

A fideszes kampány célpontja ezúttal a piac

2024. máj. 15.

Bár élő szerződése van, mások használják a helyét a piacon – állította a Dunaonline videójában Farkas József, dunavecsei vállalkozó. Pedig már a felvetés is értelmetlen.

Pentelei 30 – szakmai nappal ünnepelnek

Pentelei 30 – szakmai nappal ünnepelnek

2024. máj. 15.

Közös Hang – ezzel a sokatmondó címmel rendezi meg országos hírű szakembereket is felvonultató szakmai napját az idén immár 30 esztendeje működő Pentelei Mentálhigiénés Általános Iskola, Szakképző Iskola, Szakiskola és Gimnázium.

Eldőlt, hogy kikre szavazhatunk június 9-én az önkormányzati választáson

Eldőlt, hogy kikre szavazhatunk június 9-én az önkormányzati választáson

2024. máj. 14.

Három jelölőszervezet, két polgármester-jelölt és összesen harmincegy képviselőjelölt szerepel majd a szavazólapokon a június 9-i önkormányzati választáson. 

DSTV: meglepetés anyák napjára

DSTV: meglepetés anyák napjára

2024. máj. 12.

A családi kör mellett, többeknek helyett különleges anyák napi ünnepségről számol be a DDTV összeállítása. Szép műsorral köszöntötték az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthonai lakóit hétfőn. Hangkép.