Dunaújváros Hetilap

Életbe lépett az új menetrend, kipróbáltuk

Öcaline - 2021. március 5. 18:11

A DSTV stábjával mentem egy kört az új menetrend szerint közlekedő buszokon szerdán: pozitív tapasztalat, hogy percre pontosan jöttek a járatok, de sokaknak nehéz megszokni a közösségi közlekedés radikális átalakítását – a kulcs, mint oly sokszor, az időtényező.

Ha egyik pillanatról a másikra bevezetnek valami merőben újat az élet bármely területén, akkor hiába az előzetes tájékoztatás, a figyelemfelhívások özöne, az „éles bevetés” során sokaknak kell újra tanulniuk a változásokat – és az bizony nem könnyű.

Kétirányúsítás, hurokjáratok

A kollégákkal a tesztüzem során direkt egy hosszú útvonalon közlekedő kétirányú járatot választottunk, a 10-es percre pontosan érkezett a Dózsa Mozinál lévő megállóba, hogy aztán a Római körút és a Technikum érintésével vigyen minket a Béke városrészbe. A visszaútra egy 13-as viszonylatot választottunk, de itt már legyőzött minket a rutin, nem számoltunk azzal, hogy a változások nyomán hurokjárat lett belőle. A tökéletes megoldást egy ismerős utas, Prosek Zsófi mesélte el, ő a rendszer hétfői bevezetése előtt már tanulmányozta az online is elérhető menetrendet (a www.dunaujvaros.hu oldalon bárki követheti a jó példát), komplett kis útvonaltervet állított össze. 
A megkérdezett utasok egy része berzenkedett a változtatás ellen, több szépkorú utazóval is beszéltünk, akik szerint nehéz megszokni az átállást – tény, ami való, esetükben várhatóan hosszabb időt vesz majd igénybe, amíg kiismerik magukat a kétirányúsítás és a hurokjáratok rendszerében. 

Az új menetrend közvetlen elérhetősége máris itt!

Buszközlekedés Dunaújvárosban, új autóbuszmenetrend (katt) >>

Próbajáratok – egy hétig ingyen! 

Az új menetrend március 1-jén lépett életbe, és a héten ingyenes a helyi autóbusz közlekedés városunkban. Az extra akciót azzal a szándékkal hirdették, hogy az új járatok számtalan előnyét minél többen személyesen is megtapasztalhassák. A rendszer teljesen új, nemcsak az utasoknak, hanem a Volánnak is, ezért biztosan lesznek fennakadások. Ezért az utasok megértését és türelmét kérik!
A menetrend mellett az utastájékoztatás is megújul Dunaújvárosban: a színvonalas, közérthető, magyar-angol nyelvű hirdetmények mellett egy tájékoztató füzet is készült – a nyomtatványt a Béke téri Forgalmi Irodában, a Polgármesteri Hivatalban, és az önkormányzati képviselőknél kereshetik a közlekedők!

Kezdődik a finomhangolás

Az időtényező fontosságát emelte ki érdeklődésünkre Tóth Kálmán önkormányzati képviselő is, aki a kezdetektől koordinálta a közösségi közlekedés átalakítását célzó törekvéseket:
– Kaptunk negatív visszajelzéseket, de volt olyan vélemény is, hogy végre valaki meg merte lépni, 10-15 éve meg kellett volna. A cél egyértelmű: áttekinthető, a korábbinál jobban strukturált hálózat működtetése, amely révén minél többen választják a közösségi közlekedést a városban. Már tudjuk, elsősorban az átszállások terén lesz szükség a finomhangolásra, illetve meg kell oldani a Pálhalmát a Petőfi iskola térségével összekötő közvetlen járat kérdését is. Bízom benne, hogy idővel sokan rájönnek, hogy az átszállások révén sokkal gyorsabban tudnak közlekedni a korábbiaknál, és nemcsak megszokják, de meg is kedvelik az új rendszert.

Tóth Kálmán elmondta: a jelenlegi rendszer finomhangolása a jövő héten kezdődik, a tervek szerint május elejére fejeződhet be – a véleményeket, javaslatokat folyamatosan várják a dunaujvkk@gmail.com e-mail címen is! 

(Fotó: Végh Zoltán)

 

A rovat további hírei: Közélet

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!