Dunaújváros Hetilap

Eredményes volt a vírus elleni védekezés Dunaújvárosban

Kölesdi Fanni - 2021. március 7. 10:01

Továbbra is fontos az óvintézkedések betartása, és az idősek védelme – ez a tanulsága az elmúlt esztendő védelmi stratégiájának. Az alaphírt már közöltük, jöjjön egy részletesebb összeállítás – a polgármester és egy avatott szakember nézőpontjából is!

Egy évvel ezelőtt fenekestül felfordult az életünk: a koronavírus járvány átírta a hétköznapjainkat, mindannyiunkat próbára tett és tesz a mai napig. Arról, hogy hány fertőzött van egy-egy településen, még a polgármestereknek sem adott és most sem ad tájékoztatást a tisztifőorvos. Amint arról korábban már beszámoltunk, a K-monitornak azonban sikerült megszereznie, hogy összesen hány fertőzött volt az egyes településeken 2020. március 4. és 2021. február 14. között. 

Jó döntések jókor

Ezek alapján Dunaújvárosban összesen 1467 fertőzött volt. Így lakosságszám arányosan Dunaújváros a legjobb értéket érte el a budapesti kerületek és a megyei jogú városok között. 
Pintér Tamás lapunknak elmondta: ez a szép eredmény az óvintézkedések betartásának, és a jókor hozott jó döntéseknek, valamint az intézmények és az önkormányzat szoros együttműködésének köszönhető. 
A polgármester hangsúlyozta: a dunaújvárosi intézmények különösen is jól vizsgáztak; a bölcsődékben, óvodákban, szociális intézményekben dolgozók elképesztően szakszerű és profi munkát végeztek, amiért mindannyian hálásak lehetünk nekik. A polgármester ugyanakkor kiemelte, már látszik ugyan a fény az alagút végén, de még nem vagyunk túl a víruson, a veszély nem múlt el:
– Ne most rontsuk el! Mindenkit arra kérek, hogy tartsa be az óvintézkedéseket és különösen is ügyeljen az idősekre. Aki pedig teheti, oltassa be magát!

A szakember szemével

Míg az országban rengeteg idősotthonban okozott komoly gondot az intézményekbe bejutó vírus, addig Dunaújvárosban a ESZI-ben dolgozók alapos és precíz munkájának, illetve szakmai elhivatottságának köszönhetően csak néhány ellátottat érintett a fertőzés – akik már teljesen meggyógyultak. Bölcskei Anna, az Egyesített Szociális Intézmény idősotthonainak vezetője szerint a tervszerű döntések mellett a fegyelmezettség volt a sikeres védelem kulcsa:
– A második hullám idején újra teljes látogatási és intézmény elhagyási tilalom lépett érvénybe intézményünkben, a szigorú fertőtlenítési és higiéniás szabályok betartásával egyetemben. Védőfelszerelésekkel, fertőtlenítő eszközök beszerzésével, valamint ózongenerátorral fertőtlenítő eljárást alkalmaztunk az ellátottak és a dolgozók védelmének érdekében. Ennek is köszönhető, hogy az ESZI két telephelyén összességében sikeres volt a vírus elleni védekezés!
Az intézményvezető érdeklődésünkre elárulta: januárban az ellátottak 90 százalékát oltották be Pfizer vakcinával, és elkezdődött a dolgozók oltakozása is. Bölcskei Anna beszélt arról is, hogy egyre nehezebb mind az ellátottaknak, mind a hozzátartozóknak, mind pedig a dolgozóknak:  
– Az idősek azt első hullám alatt nagyon fegyelmezettek voltak. Nem volt könnyű nekik megmagyarázni ezeket az intézkedéseket. Rengeteg demens lakónk van, akik nem is nagyon értik ennek a szükségességét, ennek ellenére sikerült úgy átvészelnünk az első hullámot, hogy nem volt különösebb probléma. A második hullám azonban nagyon nehezen ment. Fontos itt kiemelnem, hogy nem az intézmény határozza meg, hogy mikor lehet feloldani a látogatási tilalmat a hozzátartozók előtt. Ez az időszak rengeteg terhet rakott a dolgozókra – nemcsak a fizikai, hanem a lelki terhekre is gondolok, de igyekszünk kitartani.

(Fotó: Végh Zoltán; illusztráció: dunaujvaros.hu)
 

A rovat további hírei: Közélet

Edukáció és széles programkínálat csalogatott az autómentes napon (galériával)

Edukáció és széles programkínálat csalogatott az autómentes napon (galériával)

2024. szep. 26.

Véget ért az Európai Mobilitási Hét, Dunaújvárosban is jól sikerültek az ennek apropóján szervezett programok. Az autómentes napon például parádés hangulat töltötte meg a Petőfi ligetet, minden korosztály talált magának elfoglaltságot még múlt pénteken. 

Közösségi élmény és környezetvédelem – rekordokat döntött a takarítási világnap (galériával)

Közösségi élmény és környezetvédelem – rekordokat döntött a takarítási világnap (galériával)

2024. szep. 24.

Közel kétezer részvevővel és több tonna hulladék összeszedésével zárták a takarítási világnapot múlt pénteken.  Az idén immár negyedszerre rendezett eseményen több oktatási intézmény képviseltette magát, akik a Decathlon Magyarország és a Jót, szívből – Dunaújvárosért csapatával karöltve tisztították meg az Erdei tornapálya és a Kádár-völgy területét a szeméttől. 

Árvízhelyzet: a városnál is tart a tetőzés (galériával)

Árvízhelyzet: a városnál is tart a tetőzés (galériával)

2024. szep. 22.

Éjjel kezdődött a tetőzés városunknál, holnaptól már lassú csökkenés várható – a Szalki-sziget víz alatt, de az ár szerencsére nem okozott komoly gondot a folyam városi szakaszán.

A jövőnk vagy zöld, vagy semmilyen

A jövőnk vagy zöld, vagy semmilyen

2024. szep. 22.

Egy héten keresztül Dunaújvárosban is kiemelt figyelmet kapott a környezetvédelem és a fenntartható közlekedés népszerűsítése, ugyanis idén is csatlakoztunk az Európai Mobilitási Héthez. Ennek egyik állomása a Városháza téren megrendezett Hivatali Zöld Nap volt.

Istentisztelettel adott hálát a közösség

Istentisztelettel adott hálát a közösség

2024. szep. 21.

Hálaadó istentiszteletet tartott a Dunaújvárosi Református Egyházközösség sikeresen lezárult templomuk felújítása alkalmából. A templom korszerűsítése 180 millió forintos beruházásból valósult meg.

KRÉTA rendszer van, csak számítógép nincs

KRÉTA rendszer van, csak számítógép nincs

2024. szep. 21.

A Dunaújvárosi Óvoda minden nevelési évet értekezlettel kezd, olyannal, ahová Pintér Tamás polgármester is meghívást kap. Ez idén is így volt, szerdán délelőtt a Lilla közi intézményben tárgyaltak.

DSTV: hétköznapi szükségletek

DSTV: hétköznapi szükségletek

2024. szep. 21.

Mint azt már korábban is említettük, vannak olyan élethelyzetek amikor az embernek sürgősen szüksége van egy szakemberre. Itt ezer és egy dologra gondolhatunk – mi most egy kulcsmásolással és késélezéssel is foglalkozó táska-cipő és más használati tárgyakat javító műhelybe látogattunk el. Hangkép.