Indulatok helyett kér az AHA Alapítvány

doszerk - 2021. március 17. 9:46

Érzékeny témáról írt fontos összegzést a nagy közösségi portálon Horváth Zsuzsanna, az Anyák a Hordozásért Alapítvány kuratóriumi elnöke – a témafelvetés is, a megközelítés is jó okot ad arra, hogy indulatok helyett a korrekt párbeszéd talaján, de mindenképpen közöljük írását. Vendégposzt.

Múlt héten olvastam egy posztot az egyik legnagyobb dunaújvárosi csoportban. Egy apuka írta meg – tény, hogy indulatosan –, milyen rosszul érzi magát attól, ha idegenek nyúlnak a gyerekéhez. A poszt alatti kommentek széles skálát mutattak a hangos egyetértés és a sértődött elutasítás között. 

Nem akarnak rosszat!

"Jaj, de tündéri kisbaba!" – és már kérdés nélkül ott az ismeretlen néni/bácsi keze a baba kezén, lábán, esetleg az arcán. Valószínűleg sok szülővel történt hasonló eset, ami rosszul érintette; de mindenkinek világos, hogy a kisbabától elragadtatott idegenek nem akarnak rosszat. 
Az éremnek viszont két oldala van, tehát ugyanez a baba és a szülő szemszögéből így néz ki: ha egy vadidegen belenyúl a személyes terünkbe, azt azonnal inzultálásnak érezzük felnőttként is – és miért érezne MÁSKÉPP egy kisgyerek? 
Neki ugyanúgy jár a személyes tér tisztelete, még ha kicsi is. Neki most kell megtanulnia azt, hogy ő az ura a saját testének, és azt is, hogy csak az érhet hozzá, akinek ő megengedi. Másrészt: a kéretlenül közeledők kevésbé gondolnak bele, hogy a fogdosás milyen veszélyekkel járhat egy törékeny immunrendszerű baba szervezetére – még a most uralkodó vírushelyzeten kívül is.

Kérünk, segítsetek!

A probléma nem egyedi – és nem is helyi –, olyannyira nem, hogy 2017-ben Angliában egy kampány is kezdődött az ilyen jellegű közeledések megfékezésére. 
Kedves idegenek! Mi, kisgyerekes szülők kérünk, hogy segítsetek nekünk! Tudjuk, hogy mások voltak régebben a szokások. Tudjuk, hogy nem a rossz szándék vezet senkit! Bár nyúlkálni nem, kérdezni ér! Tehát: meg lehet kérdezni a szülőt, hogy megsimogathatja-e a babát. A szülő pedig belátása szerint válaszolhat. Előre is nagyon köszönjük, hogy figyeltek a kicsikre, és mindenkinek jól esik, ha megdicsérik a gyermekét – ugyanakkor nagyon sokat segít, ha ezt a kis lépcsőt beiktatjuk, és az esetleges elutasítást nem sértésként kezelitek! Még egy apró kérés: ha a szülő megengedi, és megérinted a babát, a ruhákkal fedett testrészeinél tedd!
[ez legyen a keretes!]

Névjegy – AHA! Alapítvány

Az AHA! azért jött létre, mert szeretnénk minden érdeklődő szülő számára elérhetővé tenni a babahordozást, anyagi helyzettől függetlenül. Jelenleg Dunaújvárosban és vonzáskörzetében működünk, később egyre nagyobb területen szeretnénk megvalósítani komplex tájékoztató és népszerűsítő, valamint segítő programjukat. Küldetésünk a helyes hordozás népszerűsítése – ismeretterjesztéssel, oktatással, eszközadományokkal és tartós eszközbérlettel. 
Az alapítvány központja a 4MOM családbarát közösségi tér Dunaújvárosban. 
Kéréssel, kérdéssel forduljon az alapítvány képviselőihez az anyakahordozasert@gmail.com címen, további információkkal a www.anyakahordozasert.hu oldal segít a tájékozódásban!

Horváth Zsuzsanna kuratóriumi elnök
Anyák a Hordozásért Alapítvány (AHA)

(A fotók illusztrációk)

A rovat további hírei: Mozaik

Hogyan enyhítsd az orrdugulást?

Hogyan enyhítsd az orrdugulást?

2024. ápr. 19.

Te is szinte mindennapos orrdugulással küzdesz? Szerte a világon emberek millióit érinti, és nagyon zavaró tud lenni ez a probléma. Sokszor úgy érezzük, hogy nincs is rá hatékony gyógyír. A legtöbben különféle gyógyszeres orrspray-vel igyekeznek enyhíteni a tüneteket, pedig az irritálja a nyálkahártyát, és gyors függőséget alakíthat ki.  (X)

A piacon tartják a Csomagtartóvásárt – és vasárnap lesz a vásárnap

A piacon tartják a Csomagtartóvásárt – és vasárnap lesz a vásárnap

2024. ápr. 19.

Új helyen, de a régi lendülettel folytatja az újrahasznosításon és a közösségi élményen alapuló kezdeményezését a Csomagtartóvásár és Bolhapiac szervező csapata: az idei első vásárnap április 21-én, vasárnap lesz, a helyszínként pedig a dunaújvárosi piacot veszik birtokba az árusok, standolók.

"Süss fel, Nap!" a Dunai Kincses Kertben

"Süss fel, Nap!" a Dunai Kincses Kertben

2024. ápr. 18.

A jó idő reményében, igazi tavaszi kavalkádot ígérve szervezi meg a következő forgatagot a Dunai Kincses Kert szervező csapata – szombaton délután várnak mindenkit a Szalki-szigen.

A nyár slágere!

A nyár slágere!

2024. ápr. 18.

Kitalálod, mi lehet? Forró olajban kisütött kelt tészta, ami a mai napig a magyarok kedvence. Leginkább sós, de manapság készítik már édesen is. (X)

Miért és mire jó egy hőszivattyú?

Miért és mire jó egy hőszivattyú?

2024. ápr. 17.

Olyan korszerű fűtési megoldásra vágyik, amellyel környezetbarát módon tudja melegen tartani otthonát? Keresi azt a rendszert, amely télen-nyáron kellemes hőfokot biztosít otthonában? Szeretné alacsonyan tartani a rezsiköltségeket? Ha ezekre a kérdésekre "igen" a válasz, akkor Önnek érdemes kicsit jobban megismernie a hőszivattyúk működését, típusait. (X)

DSTV: 41 éve javítja a lábbeliket

DSTV: 41 éve javítja a lábbeliket

2024. ápr. 17.

Egy letűnő szakma utolsó dunaújvárosi képviselőjét mutatja be a DSTV összeállítása. Majlinger János cipész már több mint négy évtizede dolgozik, Technikum városrészi műhelyének titkaiba is örömmel avatja be a nézőt. Hangkép.

A legalapvetőbb kiegészítők, melyek nem hiányozhatnak a fürdőszobából

A legalapvetőbb kiegészítők, melyek nem hiányozhatnak a fürdőszobából

2024. ápr. 16.

Mindenkivel előfordult már, hogy a zuhany alól kilépve hirtelen rádöbbent, hogy nincs a kéznél törölköző, mert például a mosásban van vagy kint felejtettük. (X)