Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

József Attila Könyvtár: újra csak online üzemmódban

Öcaline - 2021. március 12. 17:02

Szünetel a JAKD-Pakk Pont kölcsönzési lehetősége, ám az online térbe költözve is folyamatosan bővíti az ott elérhető szolgáltatások körét a József Attila Könyvtár. Tételes lista a hajtás után!

A koronavírus járvány miatt elrendelt szigorító intézkedések miatt a korlátozások visszavonásáig szünetel a JAJD-Pakk Pont szolgáltatás, de a virtuális térben rendületlenül folytatja a munkát az intézmény, tudatta a DO-val Tóth Éva, a József Attila Könyvtár vezetője. 

Nincs késedelmi díj!

Mint hangsúlyozta, a legfrissebb információkért a könyvtár facebook és Instagram oldalára is ellátogathatnak az érdeklődők – emellett folyamatosan bővítik az online elérhető szolgáltatások  körét.  Fontos tudnivaló lehet minden beiratkozott olvasónak, hogy a zárvatartás ideje alatt – azaz tavaly november 11. óta – nem számolnak fel késedelmi díjat a lejárt határidejű könyvekre, folyóiratokra, DVD-kre, hangoskönyvekre, és mentesülnek a díjfizetés alól a könyvtárközi kölcsönzések kötetei is.
A JAKD-Pakk Pont lezárása ellenére is folyamatosan biztosítják a kapcsolattartás lehetőségét az olvasókkal: telefonon munkanapokon 8 és 15 óra között a 25/423-952-es számon, emellett az olvszolg@jakd.hu e-mail címen készséggel megválaszolják a hozzájuk intézett kérdéseket.

Online olvasótábor

Az intézmény online térbe költözésével párhuzamosan folyamatosan bővítette a virtuális térben elérhető szolgáltatások körét, hangsúlyozta Tóth Éva. A "Könyvtár az otthonunkban" program egy komplex szolgáltatási rendszer, amely a katalógusok online elérhetőségétől kezdve az olvasói és könyvtárosi (!) könyvélmények megosztásán vagy éppen az online évfordulós adatbázison át a friss tartalmakat összegyűjtő hírlevélig minden lehetséges módon segíteni kívánja az olvasói/böngészői igények kielégítését. 
Ebben a merítésben is különleges tételnek számít a Kérdezze a könyvtárost! című kezdeményezés, amely arra teremt lehetőséget, hogy az érdeklődők az interneten keresztül tegyenek fel kérdéseket könyvtári szolgáltatásokkal, irodalomgyűjtéssel, könyvtári dokumentumokkal, lexikális adatokkal, közhasznú információkkal kapcsolatosan.
A József Attila Könyvtár kiemelt figyelmet szentel a jövő olvasóinak – a "Gyerekkönyvtár otthon" program keretében működik a gyerekkönyvtár webodala, ott kaptak helyet a kis Cimborák, de például ebben a menüben kereshetnek ötleteket a szülők is a meseolvasás és -hallgatás, otthoni játék és kreatív tevékenységek végzéséhez. Szintén különleges kínálattal rukkolnak ki a műelemzéseket gyűjtő adatbázisban.

Helyi erők, közösségi kezdeményezések

Fontos terület mindemellett az Intercisától Dunaújvárosig című, helyismereti gyűjteményként és adatbázisként egyaránt üzemelő felület, amely a helyi identitás erősítésének fontos tényezőit (híres emberek, várostörténeti kronológia, képtár) rendszerezi , de péládul a digitalizált helyi újságok elérhetőségét is biztosítja.
Szintén kiemelt figyelmet fordít az intézmény a virtuális közösségek építésére – a könyvtár facebook oldala és YouTube csatornája is igen aktív felület, de új kezdeményezésként említhető a még szerkesztési szakban lévő médiatár, valamint a KÖSZI-program, amely az iskolai közösségi szolgálat könyvtári teljesítését, végső soron a fiatalok könyvtári jelenlétének erősítését célozza.

Bár most csak virtuális formában lehet, a mottó változatlan: találkozzunk a könyvtárban!

(Címlap- és nyitókép: DO-archív; belső oldali illusztráció: jakd.hu)
 

A rovat további hírei: Kultúra

Rockmaraton: esküvő is, Judas Priest is – csúcsrajáratások (galériával)

Rockmaraton: esküvő is, Judas Priest is – csúcsrajáratások (galériával)

2024. júl. 14.

Nem kérdés, hogy a tegnapi nappal futott a csúcsra a Rockmaraton idei kínálata – persze a mai menet sem lesz gyenge –, a Judas Priest gigabulija előtt délután még maratonista esküvőnek is otthont adott a Szalki-sziget!

Egész nyáron nyitva a könyvtár – és mesés kínálattal is csalogatta a családokat!

Egész nyáron nyitva a könyvtár – és mesés kínálattal is csalogatta a családokat!

2024. júl. 14.

A szokásos rendben július végéig, majd közel egy hónapon át rövidített nyitvatartással üzemel a József Attila Könyvtár. Az intézmény gyermekkönyvtára ráadásul színes nyári sorozattal is csalogatta a famíliákat – szép sikerrel!

Rockmaraton: parádés péntek – mindig magasabbra (galériával)

Rockmaraton: parádés péntek – mindig magasabbra (galériával)

2024. júl. 13.

Nagy összegzés helyett most csak egy nettó címszavas beszámoló következik, drága böngészők és aranyos mindenki – viszont akkora galériát tolunk Zozó bradörrel, hogy leszakad alatta az asztal.

DSTV: Múzeumok Éjszakája a kőtárban – visszanéző

DSTV: Múzeumok Éjszakája a kőtárban – visszanéző

2024. júl. 13.

Az eseményről már beszámoltunk e hasábokon, most itt a DSTV összeállítása. Színes, mozgalmas gazdag kínálattal várta a vendégeket a Múzeumok Éjszakája keretében az Intercisa Múzeum a közelmúltban – az eseménysorozat helyszíne hagyományosan a kőtár volt. Hangkép.

Nyári bulival búcsúzik az évadtól a Zenélő Cukrászda

Nyári bulival búcsúzik az évadtól a Zenélő Cukrászda

2024. júl. 10.

A hivatalos évadzáró már legurult, most a filmforgatás miatt elmaradt koncerttel fejelik meg a szezont: az SZMK Retró Duó muzsikál a Vasmű úti bázison szombaton. Mindenkit várnak!

Tüzes napok: visszaszámlálás, csütörtökön startol a Rockmaraton!

Tüzes napok: visszaszámlálás, csütörtökön startol a Rockmaraton!

2024. júl. 09.

Pár év kihagyás után idén ismét Dunaújváros ad otthont az idén 30 éves jubileumát ünneplő Rockmaraton Fesztiválnak: a fergeteges bulisorozat  csütörtökön nyitja meg kapuit a rock/metal zene rajongói előtt a Szalki-szigeten.

DSTV: drámapedagógia az MMK táborában

DSTV: drámapedagógia az MMK táborában

2024. júl. 06.

Különleges előadások is színezik az MMK táborainak programját, derül ki a DSTV összeállításából. A "Közlekedj okosan!" tematikus hetének kínálatában a közelmúltban Polgár Lilla tartott drámapedagógiai foglalkozást, a táborlakó nebulók nagy örömére. Hangkép.