Koronavírus: elrettentő adatok és biztató jelek

Öcaline - 2021. március 26. 18:36

Tovább tartanak a korlátozások – de jövő héttől oltják a pedagógusokat. Rettentőek a járványadatok, csak az oltóprogram gyorsítása segíthet. Viszont ahol jelentős az átoltottság, ott lőttek a járványnak. Összegzés.

A koronavírus világjárvány harmadik hulláma nem kíméli Magyarországot: naponta dőlnek meg a halálozási mutatók, folyamatosan nő a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépen lévők száma – összeállításunk az operatív törzs hivatalos honlapján megjelent tartalmak alapján született.

Korlátozások: tovább, tovább

Lássuk mindenek előtt az elrettentő adatokat: naponta megdől a halálozása alapadat, a tegnapi 272 áldozat után ma 275 újabb halálesetet jelentettek a járvánnyal összefüggésben – ezzel hazánk sajnos tovább erősítette világelső pozícióját a lakosságarányos áldozatok számát illetően az egymillió főnél nagyobb népességű országok között. Még leírva is borzasztó: eddig összesen 19 499 áldozata van a járványnak, és a tendenciák alapján félő, hogy a hét végén ez a szám átlépi a 20 ezret. A járvány terjedésének üteme is beszédes tendenciát mutat: míg tegnap 9637 új fertőzöttet regisztráltak, mára ez a szám 11 ezer 265 főre nőtt. Szintén nő a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépen lévő betegek száma: a mai főszámok szerint 11 ezer 823 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1480 beteg szorul lélegeztetőgépes ellátásra – tegnap ez a két adat még 11 760, illetve 1467 volt.
Mindezek tükrében tűnik nagyon optimistának a miniszterelnök szokásos péntek reggeli interjújában vázolt menetrend. Orbán Viktor elmondta, a járványadatok tükrében egyelőre semmilyen nyitás nem engedhető meg, de komoly esély van arra, hogy Magyarországon a legtöbb – vagy akár minden – uniós országot megelőzően válik szabaddá az élet, és szabad nyarunk lesz. A kormányfő közölte: maradnak a korlátozások, egyelőre arra van reális esély, hogy április 19-én újraindulnak az óvodák, iskolák, középiskolák.

Oltóprogram az oktatási szférában is

A kormányzat döntése nyomán az egészségügyi, a szociális dolgozók, a regisztrált idősek, a rendőrök és katonák mellett elindítja a regisztrált óvodai és iskolai pedagógusok, valamint a bölcsődei dolgozók oltását is annak érdekében, hogy az óvodák és iskolák április 19-én esedékes újranyitásával a pedagógusok is nagyobb védettséggel állhassanak újra munkába. 
A hivatalos oldalon közzétett menetrend szerint közülük első körben a március 24-ig már regisztrált, köznevelésben – tehát óvodákban, általános iskolákban és gimnáziumokban – dolgozó pedagógusok oltása történhet meg, ők már a jövő héten megkapják az első vakcinát. A tervek szerint az érintetteket a jövő hét közepén a regisztrációjuk során megadott telefonszámon, SMS-ben hívják be az oltásra. Az vakcinát a tervek szerint még húsvét előtt – április 1-3. között, azaz csütörtöktől szombatig kapják meg a regisztrációjuk során megadott lakcímhez rendelt kórházi oltóponton.
Figyelem, fontos: a még nem regisztrált pedagógusokat, a szakképzésben dolgozókat, az egyéb óvodai, iskolai és bölcsődei dolgozókat arra kérik, hogy hogy lehetőleg legkésőbb március 29-én, azaz hétfőn éjfélig regisztráljanak  – ha ezt megteszik, az ő oltásukra is sor kerülhet a húsvétot követő héten.

Jelentkezni az alábbi közvetlen elérhetőségen lehet!

Vakcinainfó – online regisztráció (katt) >>

Ahol magas az átoltottság, megszűnik a járvány

Végül, de közel sem utolsósorban következzen egy kedvező fejlemény: a friss vizsgálatok szerint azokban a magyarországi szociális intézményekben, ahol az átoltottság 90 százalék feletti, gyakorlatilag megszűnt a koronavírus-járvány. Mindezt Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára jelentette ki egy Sárosdon tartott tájékoztatón.
Az államtitkár kiemelte: országosan a szociális intézményekben csaknem 70 százalékos az átoltottság, 87 ezer lakó és ott dolgozó kapta már meg legalább az első oltást – a szociális ellátórendszerben tapasztaltak is azt mutatják, hogy a vakcinák hármas védelmet jelentenek: egyrészt a saját élet védelmét, másfelől a közösség – vagyis a család és a munkahelyi kollektíva – mindezek mellett az egészségügyben emberfeletti munkát végző orvosok és nővérek védelmét.

(Forrás és fotók: koronavirus.gov.hu)
 

A rovat további hírei: Mozaik

Hasznos tanácsok, hogy elkerüld a tipikus lazúrozási hibákat!

Hasznos tanácsok, hogy elkerüld a tipikus lazúrozási hibákat!

2024. már. 27.

Számos olyan kisebb-nagyobb munka van egy otthon kialakítása, felújítása során, amelyet magunk is elvégezhetünk, ugyanis nem igényel különösebb szaktudást, speciális szerszámokat és eszközöket. A felületkezelések is ilyenek. (X)

Széchenyi 70: pompás gála és nagyszerű "Nagy Találkozás" (galériával)

Széchenyi 70: pompás gála és nagyszerű "Nagy Találkozás" (galériával)

2024. már. 26.

Nagyon szubjektív és nagyon nosztalgikus beszámoló következik, drága olvasók és aranyos mindenki, egyszerűen nem tudok elfogultság nélkül nyilatkozni arról a jubileumi eseménysorról, amivel a 70. születésnapját ünnepelte a Széchenyi István Gimnázium. (Nekem, naná: a Münnich.)

Motorfelújítás profi kivitelben

Motorfelújítás profi kivitelben

2024. már. 26.

Egy veterán autó, vagy annak egy bizonyos részének felújítása nemes feladat, ugyanakkor elképesztően komplex, idő-, pénz-, és energiaigényes folyamat is egyben. (X)

Dunaújváros sokkal több mint egy iparváros

Dunaújváros sokkal több mint egy iparváros

2024. már. 26.

Városunk az ország egyik legtöbb zöldfelülettel rendelkező települése, történelme pedig bőven visszanyúlik Sztálinváros építésének kezdetén túlra. Bővelkedünk természeti és kulturális kincsekben, felsorolni is nehéz, hogy mennyi itt a látnivaló, amire büszkék lehetünk. 

Amit egy szauna karbantartása, tisztítása kapcsán tudni kell

Amit egy szauna karbantartása, tisztítása kapcsán tudni kell

2024. már. 26.

Ma már nem luxus egy saját otthoni szauna, de fontos ennek precíz elhelyezése és karbantartása. Ehhez szükséges egy vízszintes, teherbíró alap melyen el tudjuk helyezni szaunánkat, és persze fontos az is, hogy az alap elbírja a szauna, valamint a benne tartózkodó személyek súlyát. (X)

Így lehetsz te is profi sportfogadó

Így lehetsz te is profi sportfogadó

2024. már. 25.

Mivel az emberek szeretik a sportokat, így előszeretettel élnek a sportfogadás lehetőségével is. A többségük viszont sejtésekre alapozva, ösztönösen rakja meg tétjeit, lehet, hogy párszor bejön nekik, de hosszú távon garantáltan pénz nélkül távoznak a kasszáktól. (X)

Emelkedő értékek – a nyuszi már nyárias meleggel érkezik

Emelkedő értékek – a nyuszi már nyárias meleggel érkezik

2024. már. 25.

A periódus elejére változékony napokat, a végére (húsvét hétfőt is ideértve) nyárias időt ígér a DO meteorológiai szakértője. Masszívan 20 fok fölötti értékekkel búcsúzik a március, nagyon durva.