Közeleg az óvodai beiratkozás

Kölesdi Fanni - 2021. március 13. 17:48

Az alaphírt már közöltük, most itt egy részletesebb összegzés – idén két napon át, április 7-én és 8-án 8 és 17 óra között lesznek az óvodai beíratások. Tételes tudnivalók és "főszabályok" a hajtás után.

A járványügyi helyzetre tekintettel idén a beiratkozás is más lesz, mint korábban megszokhatták: az intézmény tájékoztatása szerint a szülőknek ki kell tölteniük egy jelentkezési lapot, amelyen az alapadatok mellett meg kell jelölniük azt a három óvodát, amelyek közé szeretnék, hogy a gyermek felvételt nyerjen.  

Online tájékoztatás, online jelentkezés

A járványügyi helyzet okozta szigorítások miatt intézményeinkről csak online tájékozódhatnak a szülők – mondta lapunknak Gyenes Józsefné, a Dunaújvárosi Óvoda vezetője:
– Évről évre bevett szokás, hogy a szülők a beíratás előtti időszakban személyesen tekinthetik meg az általuk preferált intézményeket, megismerkedhetnek az óvónőkkel és ezáltal könnyebb az óvoda kiválasztása. Idén azonban – akár csak tavaly – a pandémia miatt ez elmarad. A tájékoztatás érdekében frissítettük a honlapunkat, ahol mind a 12 óvodánk rövid ismertetője és programja megtalálható, segítséget nyújtva ezzel a szülőknek a választásban. 

Mint az óvodavezető hangsúlyozta, mindezek mellett a beiratkozáshoz szükséges adatlapot is itt találják meg a szülők – akiket arra kérnek, a valós adatok alapján töltsék ki a dokumentumot. A kitöltés után a szülők aláírva, beszkennelve küldhetik az adatlapot a beiratas@gmail.com e-mail címre, vagy papíralapon az erre a célra a Lilla közi intézményben kihelyezett gyűjtődobozba is bedobhatják azt a már említett két napon 17 óráig – részletezte a jelentkezés menetét Gyenes Józsefné. 

Sok szempont szerint dönthetnek

Az intézményvezető kiemelte még, hogy a szülőknek az adatlapon három óvodát kötelező megjelölniük. Arra kéri őket, hogy azt a három óvodát jelöljék meg, ahová szívesen íratnák be a gyerkőcüket. Ugyanakkor, mint ahogyan fogalmazott "igencsak összetett, hogy egy gyermek melyik óvodába kerül", hiszen sok szempontot figyelembe kell venniük. Ilyen például az, hogy az adott óvoda milyen távolságra helyezkedik el a lakóhelytől, illetve a szülő munkahelyétől:
– Sokszor ér bennünket az a vád, hogy nem kerül be a kisgyermek abba az óvodába, ahová körzetileg tartozik. Tudni kell azonban, hogyhogy ha egy szülő a közelben dolgozik, de egy másik városrészben él, és az indokai között szerepel, hogy munkába menet beadja a gyermeket az óvodába, és hazafelé el tud érte jönni, mert így időben jobb neki, ugyanolyan prioritást élvez, mint aki ott lakik az adott körzetben.

Fontos a felelősség

Barta Endre alpolgármester a beiratkozás menetéről elmondta: a jelenlegi járványügyi helyzet mindenkit próbára tesz – a kormány által elrendelt, március 8-án kezdődött rendkívüli szünet az óvodákban még inkább megnehezíti a szülők hétköznapjait. Ugyanakkor kiemel  te, hogy az intézmények ez alatt az idő alatt is gondoskodnak a felügyeletről, az óvodai dolgozók pedig lelkiismeretesen ellátják a munkájukat. 
Az alpolgármester kiemelte: bízik abban, hogy az óvodai beíratások zökkenőmentesen zajlanak majd, köszönhetően a szülők együttműködésének. 

A Dunaújvárosi Óvoda 12 tagóvodájáról, a körzethatárokról és a beíratás menetéről további részleteket az intézmény hivatalos oldalán találhatnak – az összeállításban említett jelentkezési lap is itt tölthető le –, az oldal közvetlenül az alábbi címről érhető el!

Dunaújvárosi Óvoda – hivatalos oldal (katt) >>

(Címlap- és nyitókép: dunaujvaros.hu; belső oldali kép: Végh Zoltán; belső oldali illusztráció: Dunaújvárosi Óvoda) 

A rovat további hírei: Oktatás

Nárcisz már érettségire készül a Rostiban

Nárcisz már érettségire készül a Rostiban

2024. máj. 10.

A tizenegyedik évfolyamba jár, két tantárgyból vizsgázik a 17 éves fiatal. Nárcisz a várostól mintegy 200 kilométerre, a Somogy megyei Nagybajomban lakik, speciális tanterv szerint tanul. Súlyos izomsorvadásos betegség sújtja. Most utazik először a városba – hétfőn vizsgát tesz a Rostiban.

Móricz 70: folytatódik az ünnepi sorozat

Móricz 70: folytatódik az ünnepi sorozat

2024. máj. 03.

Koltai Róbert színművész az iskola öregdiákjaiként tér vissza a Móriczba szombaton, majd kamarakiállítással folytatódik az intézmény 70 évét ünneplő jubileumi programsorozat.

DSTV: játék és fegyelem az oviban

DSTV: játék és fegyelem az oviban

2024. máj. 01.

Folytatódott a DSTV sorozata az óvodásokról – ezúttal a fegyelmezés kérdései kerültek terítékre Gyenes Évával, a Dunaújvárosi Óvoda igazgatójával. Még a szülők és az óvónők egymásra utaltságáról, együttműködéséről is szó esik. Hangkép.
 

Rangos életműdíjat érdemelt Lukács János

Rangos életműdíjat érdemelt Lukács János

2024. ápr. 23.

A rajztanítás, vizuális nevelés terén elért eredményeiért a Magyar Rajztanárok Országos Egyesülete (MROE) elismerését, az Alma-díjat vehette át a napokban Lukács János, az Arany János Általános Iskola nyugalmazott oktatója. Szeretettel gratulálunk!

DSTV: harmónia a Waldorf iskolában

DSTV: harmónia a Waldorf iskolában

2024. ápr. 21.

Tartalmas előadássorozatnak adott otthont a Waldorf iskola a napokban, derül ki a DSTV összegzéséből. A Harmóniában Minden Nap című rendezvényen többek között a család, az egészség kérdéseivel foglalkoztak. Hangkép.

DSTV: csodamesék az óvodásoktól

DSTV: csodamesék az óvodásoktól

2024. ápr. 20.

A témáról már olvashattak, most itt a DSTV összegzése: különleges seregszemle helyszíne volt a Csillagvirág Tagóvoda. Több mint két évtizedes hagyományt folytattak a költészet napjára időzítve – 10 tagóvoda résztvevői meséltek a városi találkozón, csodavilágot varázsolva!

DSTV: óvodai nyílt napokat tartottak

DSTV: óvodai nyílt napokat tartottak

2024. ápr. 10.

Az ismerkedés és a megismerés nagyon fontos állomásai voltak a Dunaújvárosi Óvoda tagintézményeiben tartott foglalkozások, derül ki a DSTV összegzéséből. Várhatóan 320-340 kisgyermek kerül ősztől a rendszerbe. Hangkép.