Dunaújváros Hetilap

Szünetel a szelektív hulladékgyűjtők kiosztása

doszerk - 2021. március 11. 18:53

A koronavírus-járvány miatt szünetel a szelektív hulladékgyűjtő edények szétosztása Dunaújvárosban. Mezei Zsolt általános hatáskörű alpolgármester azt mondta, ettől függetlenül a munka nem áll meg – készülnek a folytatásra!

A múlt csütörtökön bejelentett újabb korlátozások miatt le kellett állítani a szelektív hulladékgyűjtő edények kiosztását. 

Amint lehet, folytatják

Mezei Zsolt általános hatáskörű alpolgármester azt mondta, a helyzet javulásával amint arra lehetőség van, folytatni fogják a munkát. Ugyan a kukákat eddig szabadtéren osztották, az átvétel után szükséges papírmunka zárt térben zajlott, és hiába tartanak be minden intézkedést, az emberek mégiscsak összegyűlnek – fogalmazott az alpolgármester. Mezei Zsolt úgy folytatta: a családi házas övezetekben hét helyszínt jelöltek ki az edények szétosztására, ezekből maradt ki a korlátozások miatt egy, de azt is pótolják majd. 
Hozzátette: a családi házas övezetekben – amely nagyjából 2500 háztartást jelent – a lakosság eddig 70-75 százaléka vette át az ingyenes tárolókat. 

Előkészületi fázis

A program folytatására térve alpolgármester elárulta: a társasházas övezetek kukáinak kiosztásával kapcsolatban több fontos dolgot is figyelembe kell majd venni. A társasházak között körülbelül 1200 darab 1100 literes szelektív hulladékgyűjtő edényt osztanak majd szét. Fontos, hogy a családi házas részhez hasonlóan a lakóknak sem az új edényzet, sem ezek elszállítása nem jelent plusz költséget – ráadásul a jelenlegi kukák terheltsége is csökken, hiszen aki eddig oda helyezte a szelektív szemetét, az most az új edényeket használhatja.
A társasházaknak egyedül a konténer elhelyezését kell megoldaniuk, és szigorúan betartatni a lakókkal a szelektív gyűjtés szabályait, ugyanis ha kommunális szemét kerül a szelektív gyűjtőbe, akkor annak elszállítását a szolgáltató ki fogja számlázni, hangsúlyozta Mezei Zsolt:
– A városvezetés a közös képviselőkkel egyeztetve igyekszik megoldani a zökkenőmentes kiosztást, kérjük a lakók együttműködését, hiszen a szelektív gyűjtés mindannyiunk érdeke. Nem csak a környezetvédelemért tehetünk így, hanem a lakóhelyünk hulladék-gondjait is csökkenti. 
A vegyes települési hulladék elszállítását ez a változtatás nem érinti, azt továbbra is az eddig használt, meglévő edényben kell gyűjteni. Ennek elszállítása továbbra is a korábbi hulladékgyűjtési napokon történik. Ott, ahol ez változik, a közszolgáltató idejében tájékoztat majd mindenkit.
Bár az új edényekbe vegyesen kerülhet majd a műanyag-, fém- és papír csomagolási hulladék, ezeket később szétválogatják. Üveghulladékot ezekbe az edényekbe nem lehet helyezni, azt továbbra is csak a hulladékgyűjtő szigeteken vagy a Dunanett Hulladékudvarában (Dunaújváros, Budai Nagy Antal út 2.) lehet majd leadni.

Mezei Zsolt alpolgármester zárszóként hozzátette: egyértelműen a vírus elleni védekezés most a legfontosabb, viszont az élet nem áll meg: az ehhez hasonló akciók is csak a szükséges ideig szünetelnek, és amint lehetőség nyílik rá, folytatják a szelektív hulladékgyűjtő edények kiosztását.

Terdik Péter

(Fotó: DO-archív)
 

A rovat további hírei: Közélet

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.