Dunaújváros Hetilap

A végéhez közeledik a buszmenetrend finomhangolása

Kölesdi Fanni - 2021. április 9. 17:59

Teljesen átalakult Dunaújváros helyi autóbusz-közlekedése március elején. Korábban hosszú éveken át nem történt jelentős változás, bár a módosítást többször tervezték, valamiért mindig elmaradt. Az új szisztéma él – de pár fontos változásra számíthatnak a közlekedők.

Az utasoknak most nemcsak az új menetrendet kellett megszokniuk, hanem az új szisztémát is, hiszen a korábbi körjáratok mellett ellenjáratok is járnak már a városban, vagyis a vonalon mind két végállomásról indulnak a járatok. Sok észrevétel érkezett az új menetrendi tájékoztatóról is, a tapasztalat azonban azt mutatja, hogy itt is csak az újdonság volt zavaró. 
Sokan nehezen szokják meg az új dolgokat, ez természetes, nekik egy kicsit segíteni kellett, hogy megértsék az új szisztémát – mondja Tóth Kálmán. A képviselő úgy látja mára a többség megértette az új tájékoztató táblákat, amik a Budapesten már bevált módon azt mutatják, hogy az adott megállóból mikor indulnak az autóbuszok, így nem az utasnak kell számolgatnia. E mellett nagyon sok észrevételt kaptunk az autóbuszok állapotára vonatkozóan is – folytatta Tóth Kálmán: 
– Erre sajnos az önkormányzatnak nincs közvetlen ráhatása, hiszen a szolgáltatást a Volán végzi. Több megbeszélés is volt már a témában, tavaly sikerült néhány használt, de az itt közlekedőknél korszerűbb járművel frissíteni a helyi állományt. Szeretnénk, ha ez tovább folytatódna, de a teljes megoldás az lenne, ha Dunaújváros végre megkapná azokat az új buszokat, amiket 5 éve a miniszterelnök megígért.
Ahogyan a bevezetéskor elhangzott, az új menetrend nem volt kőbe vésve, a lakói észrevételek és a Volán tapasztalatai alapján az első naptól kezdve dolgoznak azon, hogy a szükséges finomhangolást elvégezzék. Ennek alapján májusban – többek között – a következő változtatások bevezetését tervezik:

1. Sok észrevétel érkezett Pálhalmáról, akiknek a kritikája jogos volt, így a tervek szerint a jelenlegi 32-es járatot megszüntetnék, helyette a 13-as busz hétköznap óránként, illetve műszakváltásokkor Pálhalmáig közlekedne, továbbá minden járat érintené a Lilla köz és Liszt Ferenc kert megállókat is.
Ezzel megoldódna a Pálhalmán dolgozó munkavállalók, valamint a Petőfi iskolába járó diákok problémája, Pálhalma pedig a város több fontos pontjával kerülne közvetlen összeköttetésbe. Az útvonal módosításával a Bagolyvárból is könnyebben elérhetővé válik a Római városrész környéke.

2. A 32-es busz kiesésével meg kell oldani a Vasmű tér és a Papírgyári út kiszolgálását a műszakváltáson kívüli időszakban. Erre a korábbi 2-es busz jelenti a megfelelő megoldás, így a sokak által hiányolt 15:45-ös és 17:45-ös járatok is visszakerülnek.

3. Azért, hogy a műszakváltáson kívül több járat érinthesse a Szalki-szigetet, a 24-es busz a korábbinál rövidebb útvonalon, a Szórád Márton úton keresztül közlekedne, így a legforgalmasabb időszakokban megoldódna a Technikum és az Óváros közvetlen összekötése is, amit szintén sok utas kért. 
4. A 32-es busz megszüntetése miatt változás várható a vásári napok közlekedési rendjében, a 12-esen kívül egy másik járat fog betérni a Vasmű térre.
Tóth Kálmán elmondta: hosszú idő óta először fordult elő, hogy olyan menetrendet kapott a város, amiben nem csökkent, hanem növekedett a menetrendi teljesítmény, így megszűnhetett a sokat kifogásolt nyári menetrend és hétvégén is sűrűbben járhatnak a buszok. Bár évente mintegy 100 ezer kilométerrel nagyobb a keret, ez nem jelenti azt, hogy bizonyos utazásoknál ne lenne szükség az átszállásra.
Az a tapasztalat, hogy ezt a többség megszokta, de továbbra is több helyről érkeznek igények közvetlen járat megteremtésére. Ezt sajnos mindenhová nem lehet biztosítani, de ahogy most is látszik, ahol megoldható, ott erre törekednek. 
A képviselő hozzátette: a változtatásokat még egyeztetni kell a Volánnal, a bevezetés pontos módjáról a korábban megszokott módon tájékoztatják majd a lakosságot. 
A március elsejei bevezetéskor az önkormányzat adott ki menetrendi tájékoztató füzetet, amit hamar elkapkodtak a lakók. A tájékoztatás a Volán feladata, ők azonban a füzet kiadásával meg akarták várni a finomhangolásokat – így az ígéretek szerint ezután mindenki számára elérhető lesz az új menetrendi füzet.

A buszmenetrend aktuális helyzetéről a város hivatalos honlapján, az alábbi linkre kattintva tájékozódhat!

Dunaújváros buszközlekedése (katt) >>

(Fotó: Végh Zoltán; illusztrációk: dunaujvaros.hu)
 

A rovat további hírei: Közélet

Vidámság a szerető család körében

Vidámság a szerető család körében

2024. ápr. 29.

Mészáros Istvánné, Mária néni április 23-án ünnepelte a 90. születésnapját. Az önkormányzati köszöntésre pedig hetek óta készült: gondosan kiválogatta a ruháját, és még a fotózáshoz is instrukciókat adott, hiszen fontos volt számára, hogy előnyös képek szülessenek a jeles alkalomról. 

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

2024. ápr. 28.

Tavaly elkezdődött, idén pedig folytatták a Mátyás király utca járdafelújítását, sőt parkolókat is újítottak fel, két hete pedig egy régi teniszpálya születhetett újjá. Tóth Kálmán, a terület önkormányzati képviselője Pintér Tamás polgármesterrel találkozott a rekonstrukciók helyszínein.

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

2024. ápr. 27.

Petschnig Mária Zita közgazdász tartott előadást a Dunaújvárosi Estek legutóbbi állomásán. A téma iránt érdeklődőket a Városháza „C” épületének emeleti dísztermében várta a szervező „Rajta, Újváros!” Egyesület.

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

2024. ápr. 27.

Eddig a füves területen kitaposott ösvények voltak, a lakók kérésének megfelelően most zúzott kővel alakítottak ki gyalogos utakat a Technikum városrészben, az Esze Tamás utca, Vörösmarty utca, Gábor Áron utca által határolt területen.

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

2024. ápr. 27.

Hajléktalan kérdésben tökéletes válasz valószínűleg nem létezik, megoldásra viszont szükség lenne. Amíg ez nem születik meg, addig a hajléktalanok problémát jelentenek a közterületeinken, és zavarják a mindennapjainkat. Szabó Zsolt alpolgármester a Technikum, és azon belül is a 6-os választókerület képviselője az egyenruhások segítségét kérte.

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

2024. ápr. 26.

A város 73. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen vehette át a kitüntető címet a többszörös búvárúszó világbajnok és paralimpikon Pintér Tamás polgármestertől a felújított Mondbach-kúriában pénteken délután.

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

2024. ápr. 26.

Pontosan egy évvel ezelőtt kezdett működni városunkban a Szociális konyha szolgáltatás. Dunaújváros önkormányzata a nehéz helyzetben élőkön kívánt azzal segíteni, hogy minden 18. életévet betöltött városlakó egy tál meleg ételhez juthasson. A szolgáltatás sikeres, és a városvezetés a bővítésen dolgozik, Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester tájékoztatott a tervekről.