Egyre melegebb, de marad az esős évszak

Öcaline - 2021. április 19. 9:23

A már-már téliesnek mondható hétvége után lassú, de biztos melegedés kezdődik a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint. A napot ritkán látjuk, csapadék bőven lesz. 

"Fokozatos melegedés, gyakori záporok" – szabatos összegzéssel kezdte hétindító előrejelzését Krausz Mikes Miklós, a Köpönyeg.hu tematikus portál szerkesztője.  Ahogy tapasztalhatjuk, erősen felhős, vagy borult az ég, és országszerte további esőzés várható. A délelőtt folyamán aztán dél felől szakadozik, gomolyosodik a felhőzet – a tartósabb eső az északnyugati régióban lesz jellemző. Máshol a sok gomolyból záporok, zivatarok alakulnak ki. Még mindig viszonylag hűvös lesz – 10 fok körül alakul a hőmérséklet. 
A közeli kilátások hasonló időt ígérnek a friss modellek szerint, igaz, lassú, de biztos melegedéssel: kedden északkelet felől gyakran erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és több helyen alakulnak ki záporok, néhol komolyabb zivatar is kitörhet. Megélénkül az északnyugati szél, emellett örömteli fejlemény, hogy már 12 és 17 fok közé erősödik a nappali felmelegedés. A hét középső periódusában – vagyis szerdán és csütörtökön – további melegedésre számíthatunk. Elsősorban szerdán lehet többórás napsütés, majd gomolyfelhő-képződés, de már kevesebb helyen, elsősorban a keleti régióban lehet egy-egy kiadós zápor. Az erősödő nappali felmelegedés nyomán 20 fok körüli értékeket mérhetünk. Hasonló időt ígér a csütörtök is, igaz, északnyugat felől délután erősen megnövekszik a felhőzet, és szórványosan záporok, zivatarok fordulnak elő. 
A hét utolsó napjaira derültebb, naposabb időt jósol a középtávú előrejelzések specialistája – ezzel együtt például pénteken az eleinte még erős szél hatására csökkenő hőmérsékleti értékekkel; mindössze 14 fokos csúcs lehet. A hét végén még naposabb idő lehet, igaz, vasárnap a gomolyokból előfordulhat egy-egy zápor, helyenként akár zivatar is. Csípős lesz a reggel – a szélvédett helyeken szombaton még akár gyenge fagy is lehet! –, de nap közben újra 16-18 fokos mutatókkal számolhatunk.

Változékony, szeszélyes tavasz – de mi mást várunk áprilistól!?

(Fotó: Így látjuk MI! – Kuruczné Gál Kriszta képe)
 

A rovat további hírei: Mozaik

Tűzugrás a Duna-parton Szent Iván éjjelén

Tűzugrás a Duna-parton Szent Iván éjjelén

2021. jún. 22.

Még közös meccsnézéssel is köríti a kínálatot a Dunaújvárosi Elektromos Sportkör Egyesület és a Mezőföld Kulturális Egyesület közös programja! A rendezvény ráadásul városunk 70. születésnapja előtt tiszteleg.

Nulla órától harmadfokú hőségriasztás (galériával)

Nulla órától harmadfokú hőségriasztás (galériával)

2021. jún. 22.

Így váljon valóra minden prognózisom: él a vörös kód. Ja igen, az elviselhetetlen hőséget a szabadstrandon hűsölők webgalériájával illusztrálom, irigységtől sárgán.

Nyár, strand, kánikula és kincsvadászat a Szalki-szigeten (galériával)

Nyár, strand, kánikula és kincsvadászat a Szalki-szigeten (galériával)

2021. jún. 21.

A világ első, szabadstrandon üzemelő termelői piacává nőtte ki magát a Dunai Kincses kert kavalkádja, és a röpke szombati, munkaügyi körsétának álcázott bevásárlásom során tapasztaltam, tényleg megjelent a strandoló kincsvadászok.

Kitart a kánikula – brutális értékekkel

Kitart a kánikula – brutális értékekkel

2021. jún. 21.

A DO időjárási szakértőjének friss előrejelzése szerint már most borítékolom, meghosszabbítják a hőségriasztást. Csak egy adat: szerdán akár 39 fok is lehet! F O L Y A D É K B E V I T E L!!!

Meteo extra: keddig biztosan kitart a hőségriasztás

Meteo extra: keddig biztosan kitart a hőségriasztás

2021. jún. 20.

Az országos tisztifőorvos másodfokú intézkedést rendelt el, miután az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetése szerint szombaton már az ország nagy részén 25 fok feletti a középhőmérséklet. Keddig él a figyelmeztetés, de persze tovább is tarthat.

Garázsvásár: kalandtúra a kánikulában (galériával)

Garázsvásár: kalandtúra a kánikulában (galériával)

2021. jún. 19.

A kisvonatozás opciójának is hála komoly közösségi eseménnyé izmosodott az Újtelepi Garázsvásár: a Városvédők Újtelepért Egyesület kavalkádján ma vehettek részt a kincsvadászok. Innentől a feladat adott, mindenkinek: sok ilyet még, és ki ne hagyják/hagyjátok!

Szép a Zélet a szabadstrandon is! (galériával)

Szép a Zélet a szabadstrandon is! (galériával)

2021. jún. 18.

Az élményfürdő megnyitása és a kapcsolódó akció árnyékában kevesebb szó esett a szabadstrandról, pedig ott is alaposan belehúztak a fürdőzők: az elmúlt napokban is benépesült a plázs a Szalki-szigeten üzemelő fürdőhelyen.