Dunaújváros Hetilap

Elvonások után – górcső alatt Dunaújváros adóbevételei

Kölesdi Fanni - 2021. április 16. 17:16

A helyi adóbevételek elvétele nehéz helyzetbe hozza a választókerület településeit – erről írt közösségi oldalán a napokban Kálló Gergely. A témáról szól beszédes számsorokkal körített összeállításunk.

A térség országgyűlési képviselőjének állítását több kormánypárti politikus is kétségbe vonta, erről is kérdeztük a képviselőt, Dunaújváros vezetésétől pedig arról érdeklődtünk, hogy városunkban mi a helyzet. 

Komoly károk mindenhol

Pintér Tamás polgármester szerint egyértelmű, hogy az ellenzéki önkormányzatokat – pontosabban az ellenzéki önkormányzatokban élő lakosságot, ideológiai hovatartozástól és pártszimpátiától független – sújtják a kormányzati elvonások, ugyanakkor a város első embere azt is elárulta, hogy a kormánypárti "bástyák" is megsínylik a súlyos mínuszokkal járó döntéseket:
– Megértem, hogy pártutasításra nemhogy jó képet kell vágni az elvonásokhoz, hanem még tapsolni is kell neki, de ettől még a valóság az, hogy ezek mindenhol komoly károkat okoznak. Dunaújvárost is nehezen érinti minden egyes fillér elvétele; meg tudjuk oldani a helyzetet, azonban felelős városvezető nem mondhatja azt, hogy egyetért azzal, amikor pénzt vesznek el a településétől. Sajnos a kormánypárti politikusok azt hiszik, hogy ha sokszor elmondanak valamit, akkor az igaz lesz – ez azonban most sincs így. Ha baj van, természetesen abból az önkormányzatok is kiveszik a részüket. Most azonban azt látjuk, hogy miközben a kormány szolidaritást vár tőlünk, addig két kézzel szórja a pénzt, vadászati világkiállításra, irodabútorokra és stadionokra – ráadásul az elvonásokat egyeztetés nélkül, egy tollvonással intézték. 

Pintér Tamás elárulta: ez a tervezhetőséget nehezíti. A miniszterelnök december végén megígérte, hogy a nagyobb városok, mint Dunaújváros is, kompenzációt kapnak majd, folytak tárgyalások, levélváltások történtek, pontos számokat, terveket adott át az önkormányzat, konkrét döntés azonban a mai napig nem született:
– A Megyei Jogú Városok Szövetségében konszenzus alakult ki azzal kapcsolatban, hogy szükség van a kompenzációra, vagyis a fideszes vezetésű városok is egyetértettek ezzel, mindezt ráadásul azután tették, hogy őket a kormány egyszer már kompenzálta – decemberben ugyanis az összes fideszes vezetésű megyei jogú város jelentős pénzt kapott feladatainak ellátására, az ellenzéki vezetésűek közül azonban egynek sem jutott ilyen segítség.

"... hülyének nézi saját választópolgárait"

Elsőként a közösségi oldalán tett álláspontjához érkezett kormánypárti reakciókról ejtett szót érdeklődésünkre Kálló Gergely országgyűlési képviselő:
– Egyik nyilatkozat sem cáfolta, amit mondtam, azt nem is lehet, hiszen ezek tények. E helyett azt akarták nekünk bemesélni, hogy nem probléma, hogy a kormány pénzt von el. Erről azonban úgy gondolom, hogy aki ilyet mond, hülyének nézi a saját választópolgárait – ha valaki,  hát  ők pontosan tudják, hogy ez nem igaz. A körzet minden településén van helye ennek a pénznek. Azzal, hogy egyes városvezetők azt mondják, hogy nekik nem probléma ez az elvonás, azt állítják, hogy az ő településükön nincs javítandó út vagy járda, elég magasak a szociális juttatások, és nem kell emelni az önkormányzati dolgozók bérét. Ez nyilvánvalóan nem igaz.  

A képviselő szerint a Fideszben mára odáig süllyedtek, hogy a pártérdeket szinte kivétel nélkül az emberek érdeke elé helyezik, ez pedig helytelen. Ezért is fontos, hogy 2022 után a jelenlegi ellenzék kezébe kerüljön a kormányrúd, hangsúlyozta Kálló Gergely:
– Egyet megígérhetek: ha mi kerülünk hatalomra, akkor nem pártérdekek szerint osztjuk majd a fejlesztési forrásokat, ahogyan most teszik, hanem azok a településvezetők is pénzhez jutnak majd, akik most minket kritizálnak.

Beszédes számok, tételes tények

A pontos számok, főadatok kedvéért megkérdeztük Dunaújváros gazdasági alpolgármesterét, hogy városunkat mennyire sújtja vagy nem sújtja a kormányzati elvonás. Szabó Zsolt konkrét számokat bocsátott rendelkezésünkre. Az alábbi táblázatban látható, hogy 2019-ben még több, mint 7 milliárd forint felett volt a város adóbevétele, ez idén várhatóan ennek alig több mint fele lesz. 

                                                 2019.                     2020.                2021. 
Iparűzési adó                  6 538 000 000        4 204 600 000   4 130 000 000 
Építményadó                  1 364 666 000      1 009 600 000   1 400 000 000 
Idegenforgalmi adó             11 324 000        4 910 000                   0
Pótlék, bírság                     19 892 000          11 500 000      12 000 000 
Gépjárműadó                    131 701 000                   0                  0 
Szolidaritási hozzájárulás   -1 047 849 000      -1 304 196 000  -1 767 391 000 
ÖSSZESEN:                  7 017 734 000       3 926 414 000   3 774 609 000 
                                                 100%                    55,9%          53,8%

Szabó Zsolt elmondta: természetesen talpon marad a város, fejlesztések is lesznek, hiszen éppen a napokban adnak át a Béke városrészben egy nagyobb járdafelújítást, hamarosan pedig kezdődhet az Élményfürdőben a kútfúrás, de jelentős parkolóhely-bővítéssel is számolnak idén a Városházán, aminek a részletei hamarosan szintén nyilvánosak lesznek. Mindezektől függetlenül nem akarják letagadni a valóságot, mint ahogyan néhány környező település vezetője tette – és persze így is lenne helye a körülbelül 800 millió forintnak, amit a kabinet elvett, hangsúlyozta az alpolgármester: 
– 2021-ben brutálisan magas szolidaritási hozzájárulást kell fizetnünk, az iparűzési adó bevételekhez képest Dunaújvárosban a legmagasabbat a megyei jogú városok közül. Míg Salgótarjánban az iparűzési adó bevételnek mindössze 8,1 százaléka a szolidaritási hozzájárulás, addig városunkban ez 42 százalék. Ezt a pénzt azért fizetjük, hogy más, elmaradottabb településeket fejleszthessenek belőle, tehát megint csak nem foghatják ránk, hogy ne lennénk szolidárisak. 

"Most sem fogjuk hagyni magunkat!"

Pintér Tamás, Kálló Gergely és Szabó Zsolt is hangsúlyozta, bármennyire is próbálja a kormány nehezíteni az ellenzéki vezetésű települések helyzetét, nem fogják hagyni. Pintér Tamás egyértelműsítette, az összes törvényes eszközzel tiltakoznak a megszorítások ellen:
– Nagyon sokat dolgozunk azért, hogy eltakarítsuk az előző, fideszes városvezetés által itt hagyott romokat, és azokat az általuk kötött rossz szerződéseket, amelyek hosszú évekre megnehezítik Dunaújváros helyzetét. Most sem fogjuk hagyni magunkat!

 

(Címlap- és nyitókép: Vaszócsik Kristóf; belső oldali fotók, táblázat: dunaujvaros.hu)

A rovat további hírei: Közélet

"Mi nem szemetelünk!" – itt a részletes felhívás

"Mi nem szemetelünk!" – itt a részletes felhívás

2022. okt. 01.

A közelmúltban szárba szökkent önkormányzati kezdeményezés célja, hogy aktivizálja a helyi erőket – bevallottan "A tiszta Dunaújvárosért!” jelszavával! Felhívás.

Mától lehet avart és kerti huladékot égetni, de csak szerdánként és péntekenként!

Mától lehet avart és kerti huladékot égetni, de csak szerdánként és péntekenként!

2022. okt. 01.

Több fontos előírás és tilalom, valamint néhány jelentős kérés kapcsolódik az éppen ma kezdőd periódushoz.

Vadállatok a városban: szerencsére nincs okunk az aggodalomra

Vadállatok a városban: szerencsére nincs okunk az aggodalomra

2022. szep. 30.

Az elmúlt hetekben rendre megjelentek a Dunaújvároshoz köthető közösségi médiafelületeken a róka és nyest észlelésekről szóló bejegyzések. Az eseményeket figyelemmel követik a városvezetők, sajtótájékoztatót is tartottak a legfontosabb tudnivalókról. 

Népszámlálás: segíti az önkitöltést az önkormányzat

Népszámlálás: segíti az önkitöltést az önkormányzat

2022. szep. 30.

Az idei népszámlálás  menetrendje szerint először október 1. és október 16. között, az internetes önkitöltési időszakban az adatszolgáltatók kizárólag interneten keresztül, önállóan tölthetik ki a népszámlálási kérdőíveket. Az önkormányzat segít!

Távhő: újabb fórumot rendeztek a költségosztásról

Távhő: újabb fórumot rendeztek a költségosztásról

2022. szep. 29.

A költségosztás volt a témája annak a fórumnak, amit a DVG Zrt. hívott össze kedd délutánra a Kultik Moziba. A távhőszolgáltató tavaly óta negyedszer hívta össze a közös képviselőket és lakásszövetkezeti vezetőket annak érdekében, hogy a távhőelszámolás során érvényesüljön a költségosztás. 

Idén is virágba borult városunk (galériával)

Idén is virágba borult városunk (galériával)

2022. szep. 29.

Idén 23. alkalommal hirdette meg az önkormányzat a Virágos Dunaújvárosért versenyt – nyolc kategóriában várták a nevezéseket, de díjazták az „Első Fecskéket” és a jubiláló virágosítókat is. 

Ünnepi áldás és templomjárás a katolikus közösségben

Ünnepi áldás és templomjárás a katolikus közösségben

2022. szep. 29.

A hittanos gyermekek megáldásával és a nyitott templomok napjának programja keretében szervezett bemutatóval kezdték a római katolikusok a tanévet.