Dunaújváros Hetilap

Folytatódik a szelektív hulladékgyűjtő edények átvétele

Öcaline - 2021. április 21. 10:29

A következő alkalom szombaton lesz Pálhalmán, a tudnivalókról a város hivatalos oldalán jelent meg részletes tájékoztató. Meg egy összegzés a gyakran ismételt kérdésekről. És három fontos link. Mutatom.

Amint arról már beszámoltunk, a város területén fokozatosan megkezdték a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés bevezetését. Ennek során egy tájékoztató matricával ellátott, 120 literes, kerekes gyűjtőedényt díjmentes használatra kapnak azok, akik érvényes hulladékszállítási szerződéssel rendelkeznek; első körben a családi házas övezetek kerülnek sorra.

Pálhalmán is gyűjthetnek
 
Az új gyűjtőedényeket ezúttal Pálhalmán, Kspan parkolóban, a Magtár mellett vehetik át a lakók április 24-én, szombaton 8-14 óra között. Az érintett utcák: Áruház utca, Barackos utca, Csalogány utca, Galambos utca, Gerle utca, Hangos utca, Határ utca, Kajszi utca, Mélyvölgyi út, Pacsirta utca, Park sor, Raktár utca, Vásártér (minden a 6-os számú főúttól nyugatra), Vasút sor, Virág utca.
Az átvételhez személyi igazolványra, lakcímkártyára és adókártyára lesz szükség, tájékoztató szerint az edényt meghatalmazott is átveheti, amennyiben írásos meghatalmazást visz magával. 
Ha a szerződő lakcíme nem a szolgáltatással érintett ingatlanba van bejegyezve, akkor kérik, vigye magával a szolgáltatási szerződését, vagy a hulladékgyűjtési díjról szóló számlát is, ezekkel igazolható a jogosultság.
Aki a korábbi osztások alkalmával nem vette át az edényét, az most megteheti. Kérik, az átvétel során mindenki használja a maszkot!
És még egy fontos tudnivaló: a szombati osztás lesz az utolsó, ezt követően kizárólag a Dunanett Nonprofit Kft. ügyfélszolgálatán (2400 Dunaújváros, Budai Nagy Antal út 2.) lehet majd átvenni az edényeket!

Gyakran ismételt kérdések

A hivatalos oldalon az érintett lakók tájékoztatását szolgáló összegzés egészítette ki az esemény hírét – íme, a legfontosabb kérdések és a kapcsolódó válaszok!

Mi a lakók teendője?

A szelektív gyűjtéssel kapcsolatban a lakóknak csak annyi a teendőjük, hogy a kijelölt időpontban az edényt átvegyék, a jövőben a megfelelő hulladékot abba gyűjtsék, a szállítási napokon kihelyezzék az ingatlanjuk elé, valamint megóvják az edényzet állagát, és azt rendeltetésszerűen használják.

Kell fizetni az új edényért?

Nem. Azt mindenki ingyenesen kapja, aki érvényes hulladékszállítási szerződéssel rendelkezik. Az elszállításnak sincs plusz költsége.

Mi a teendő, ha sem személyesen, sem meghatalmazott útján nem tudom átvenni az edényt a meghatározott időpontban?

Miután lezáródik a helyszínen történő átvétel, személyesen lehet átvenni az edényeket a Dunanett Nonprofit Kft. ügyfélszolgálatán (2400 Dunaújváros, Budai Nagy Antal út 2.). 

Ha nem lesz elég a gyűjtőedény, mert például sok kartondoboz hulladékom van, akkor azt az edény mellé kihelyezve elviszik?

Abban az esetben, ha a gyűjtőedénybe elhelyezhető szelektív hulladékot átlátszó műanyag zsákba, a gyűjtőedény mellé helyezik, akkor a szolgáltató ezt is el fogja szállítani.

Ezután a szelektíven összegyűjtött zsákos hulladékot el sem viszik?

Ha az edényen felül szelektív hulladék keletkezik, a már megszokott módszerrel áttetsző és átlátszó zsákban kihelyezhető az edény mellé, és elszállítják. 

Hol találok részletes leírást arról, hogy pontosan mi helyezhető a szelektív gyűjtőedénybe?

A www.kdv.hu és a www.dunaujvaros.hu weboldalakon. E mellett az edény oldalára ragasztott rajz is segít eligazodni.

A kommunális szemét elszállítását módosítja ez a lépés?

A vegyes települési hulladékot az eddig használt, meglévő edényben kell gyűjtenünk. Ennek elszállítása továbbra is a korábbi hulladékgyűjtési napokon történik. Ott, ahol ez változik, a közszolgáltatónk idejében tájékoztat minket.

A társasházaknál mikor vezetik be ezt a rendszert?

Ezen is folyamatosan dolgozunk, várhatóan még a nyár folyamán a társasházaknál is sor kerülhet a gyűjtőkonténerek kiosztására és a házhoz menő szelektív gyűjtés bevezetésére.

Kapcsolódó letölthető dokumentumok:

Gyűjtési és ürítési tájékoztató .pdf (katt) >>
Tájékoztató listán nem szereplő ingatlantulajdonosoknak .pdf (katt) >>
Meghatalmazás lakossági edény átvételre .doc (katt) >>

(Forrás: dunaujvaros.hu; fotó: DO-archív)
 

A rovat további hírei: Közélet

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.