"Innen kérjük Kubatov Gábort, kösse meg a kutyáit"

Öcaline - 2021. április 18. 11:49

Kemény szavakkal illette a péntek esti támadás mögött vélt politikai szereplőket és a történteket rendkívüli sajtótájékoztatóján Stummer János, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága elnöke, valamint Kálló Gergely országgyűlési képviselő a Városházán ma délelőtt. Summázat máris itt!

Nyugalmat Dunaújvárosba, nyugalmat a Vasműbe! címen hirdetett rendkívüli tájékoztatót a Városházára Stummer János, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága elnöke, valamint Kálló Gergely országgyűlési képviselő a pénteki, vasmű- és városszerte nagy vihart kavart, honlapunk online közvetítésével nézettségi csúcsot döntött, de az országos nyilvánosságban is komoly visszhangot kiváltó "támadás”  kapcsán. (Mellékszál, de fontos mellékszál: a közmédia ingerküszöbét nem érte el a dunaújvárosi történet.)

"... komoly kockázatot rejt"

Első mondataival a Fidesz pártigazgatójának üzent, majd a történtek kockázatos voltára hívta fel a figyelmet Stummer János:
– Innen kérjük Kubatov Gábort, hogy kösse meg a kutyáit, és ne fenyegesse tovább a dunaújvárosi embereket, akik nyugalmat és békét kívánnak, és nem azt, hogy zsoldos seregek szállják meg szeretett városukat. Ami itt történt, az komoly kockázatot jelent mind gazdaságbiztonsági, mind nemzetbiztonsági szempontból – a vasmű profilja és volumene is egyedülálló Magyarországon. Mindezek nyomán mind az Információs Hivataltól, mind az Alkotmányvédelmi Hivataltól soron kívül információk kérek a történtekről, és a Nemzetbiztonsági Bizottság következő ülésén is napirenden lesz a péntek esti provokáció ügye. Számomra már most sem kétséges, hogy a Fidesz párigazgatóságáról szervezték az eseményeket, amelyek azon túl, hogy bizonytalanságot, nyugtalanságot és félelmet keltettek a városlakókban és a gyár dolgozóiban egyaránt, olcsó politikai haszonszerzésre használja a Dunai Vasmű ügyét.  

A bizottsági elnök mindezek után köszönetet mondott a gyors és eredményes beavatkozásért a rendőrség állományának. Az ellenzéki pártok üzeneteként pedig azt tolmácsolta a dunaújvárosiaknak, hogy minden erőnkkel és lehetséges eszközzel meg fogják védeni őket a kormány agressziójától. A tájékoztató végén Stummer János újságírói kérdésre válaszolva elmondta: információi szerint a vasgyár elleni támadás szereplői vettek részt a Nemzeti Választási Irodánál történt atrocitásban, valamint a Ligetvédők akciójának szétverésében. 

"Ez itt Európa, az Európai Unió!"

Döbbenetesnek és félelemkeltőnek nevezte a péntek este történteket Kálló Gergely, ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy aggasztó az a fenyegetés, amellyel szombaton rukkolt ki az országos nyilvánosság fórumain az akció szervezője:
– Több médium közölte szombaton dr. Mikó István közleményét, aki a Vasmű többségi tulajdonosának, a Steelhold Limitednek a jogi képviselőjeként adja ki magát. Közleményében gyakorlatilag elismerte, hogy ő áll a pénteki döbbenetes dunaújvárosi események mögött, amelynek során 500 fős biztonsági cégek alkalmazottaiból álló, fekete ruhás, többségében kopaszra borotvált férfiakból álló társaság jelent meg városunk utcáin, többekből is riadalmat, félelmet kiváltva. Ráadásul a közlemény hangvétele, a többször is kimondott "jobbikos polgármester úr" szófordulat egyértelművé teszi, hogy dr. Mikó István a pénteki megfélemlítő fellépése után most politikai cirkuszt is igyekszik kirobbantani – írásában számtalan olyan állítást vett elő, amelyeket Pintér Tamás sohasem tett.
Kálló Gergely szerint Mikó István jogi végzettséggel bíró emberként nyilván tisztában van vele, hogy egy önkormányzat vagy polgármester nem döntheti el két cég, vagy két magánszemély gazdasági jogi vitáját, hiszen erre Magyarországon még mindig az illetékes bíróságok jogosultak. Ennek nyomán ha dr. Mikó István valóban a többségi tulajdonos nevében jár el, akkor lehetősége van arra, hogy a felhatalmazás birtokában törvényes úton átvegye a Dunaferr vezetését, a hatályos magyar jogszabályokat betartva, hangsúlyozta az országgyűlési képviselő:
– Dunaújváros nem Ukrajna. Itt a vitás gazdasági ügyeket nem erőszakkal szokás lerendezni. Erre vannak a magyarországi törvények és bíróságok. Ez itt Európa, az Európai Unió. Jogászként ezzel nyilvánvalóan tisztában van dr. Mikó István is, mint ahogyan azzal is, hogy cégjogi kérdésékben az önkormányzatoknak semmilyen jogosítványuk sincsen. Ő azonban tovább is ment, és arról beszélt, hogy legközelebb még több emberrel érkeznek majd Dunaújvárosba, hogy "átvegyék az ingatlan területét". Józan paraszti ésszel beláthatjuk, hogy egy ilyen lépést nem jelent be valaki előre, hacsak a célja nem a megfélemlítés.

A térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta: a lehető leghatározottabban visszautasítják, hogy valaki 2021 Magyarországán biztonsági emberekből verbuvált magánhadsereggel fenyegesse egy nagyváros békéjét – függetlenül attól, hogy a kialakult jogi vitában igaza van-e vagy sem. Kálló Gergely is köszönetet mondott a rendőrség állományának, akik biztosították a rendet és nem engedték egy banánköztársaság szintjére süllyedni Magyarországot:
– Dr. Mikó István előéletét ismerve jól tudjuk politikai hovatartozását, szombati közleményének politikai hangvétele pedig egyértelművé tette, hogy politikai és nem jogi harcot kíván folytatni. Már most jelezzük: ez nem fog sikerülni. Ahogy eddig sem, ebből a kérdésből ezután sem vagyunk hajlandóak politikai ügyet csinálni. Mert nekünk Dunaújváros az otthonunk, a Vasmű pedig a gyermekünk – ez a mi életünk, ami nem politikai alku és ócska haszonszerzés tárgya. Jó lenne, ha végre ezt megértenék mindenhol. Az önkormányzat és én is több alkalommal kértem a kormányt tavaly október, vagyis az első komoly válságjelek óta, hogy a tulajdonviszonyok tisztázása miatt vegye fel a kapcsolatot az orosz kormánnyal és hatóságokkal – hiszen ehhez nekik van lehetőségük, ráadásul a magyar-orosz viszony közismerten jó. Most is ezt tudjuk mondani: végre a kormány is mozduljon az ügyben!
A DO kérdésére Kálló Gergely a tájékoztató végén elmondta: döbbenetesnek és hihetetlennek tartja a történteket – ugyanakkor hazánk rendszerváltás utáni történetében is példátlan volt a pénteki támadás. A képviselő szerint egyszerre fájdalmas és fenyegető, hogy a városlakókat kitették ennek.

Kapcsolódó tartalmak: 

Nem egy szimpla péntek este (katt) >>

ISD Dunaferr: "toborzott zsoldoscsapat" érkezett (katt) >>

(Fotó: Végh Zoltán)

 

A rovat további hírei: Dunaferr

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

2024. már. 13.

A vasmű a LIBERTY Steel Group tulajdona és LIBERTY Dunaújváros néven üzemel tavaly október óta. A héten a cég indiai vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester.

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

2024. feb. 23.

Szaporodnak a kérdőjelek és a súlyos válságra utaló tényezők a vasművet privatizált LIBERTY Steel térségi egységeiben – összeállításunk cseh és román példákkal szolgál, ráadásként pedig azt a kérdéssort is megismertetjük olvasóinkkal, amit a helyi cégvezetésnek tettünk fel.

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

2024. feb. 11.

Terjedelmes összeállításban számol be a vasgyár helyzetéről a Portfolio gazdasági portál; arról is írnak,, hogy mindeközben az új tulajdonosról súlyos dolgok láttak napvilágot.

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

2024. feb. 03.

Az örömteli bejelentéseket szomorú tények árnyékolják, miközben a LIBERTY cégcsoport térségi szereplőinél sorra-rendre vészterhes hírek látnak napvilágot. A vasmű helyzete a gyárkapun belülről származó információink szerint sem éppen rózsás.

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

2023. nov. 21.

Az alvállalkozói elbocsátásokról a hvg.hu közölt terjedelmes összeállítást – a lap szerint több száz munkavállalót érint a rapid döntés.

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

2023. nov. 20.

Új tematikus tárlat nyílt a Magyar Papírmúzeumban; a különleges kollekciót felvonultató, dunaújvárosi gyűjtők kincseit is bemutató kiállítás egészen tavaszig látható a Papírgyári úti intézményben.

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

2023. aug. 10.

Minimalizált termelés, részletes menetrend, de a lényeg: három hónap üzemszünet. Az érdekképviseletek közleményét lényegi változtatás nélkül közöljük – íme.