Koronavírus: idén is csak írásbeli érettségi lesz

Öcaline - 2021. április 9. 10:24

Mondta Orbán Viktor a rádióban reggel. Érettségi, foci Eb, beoltottság.

Szokásos péntek reggeli rádióinterjújában beszélt a miniszterelnök a koronavírus világjárvánnyal összefüggő kérdésekről. Orbán Viktor szerint június elején érik el a 7 milliós átoltottságot (15-én kezdődik a futball Eb), addig mindenkit beoltanak, aki regisztrál (a meccsekre csak oltási igazolvánnyal léphetnek a szurkolók).
A kormányfő fontos bejelentéssel szolgált az idén érettségizőknek is: csak írásbeli érettségik lesznek. A részletszabályokat később adják ki, de Orbán Viktor szerint az írásbeli érettségi azért lényeges mérföldkő, mert szerepet játszik az egyetemekre történő bejutásban –  mivel pedig "tavaly csak írásbeli volt, és ahhoz, hogy fair legyen a verseny a tavaly érettségizettek meg a mostaniak között, ezért jó, ha a két érettségi között összhang van".
Az érettségivel összefüggő tényező, hogy a középiskolákat csak május 10-én nyitják meg – a miniszterelnök szerint ugyanis nem érdemes pár napra megnyitni a kapukat, hogy aztán az érettségi szünet miatt ismét bezárják azokat. 
Az oltási program részleteiről Orbán Viktor elmondta, a kormány egyelőre nem döntött a 18 éven aluliak beoltásáról, de napokon belül elérhető a 3, május elejére pedig a 4 millió beoltotti főszám. A kormányfő arról is beszélt, hogy csak védettségi igazolvánnyal lehet majd koncertre és moziba menni – a nyitást illetően pedig a következő "sorrend" szerepel a kormányzati (értsd: Orbán-i) tervekben: "először az iskolákat kell kinyitni, aztán az éttermeket, aztán a szállodákat és utána a jeggyel látogatható kulturális- sportrendezvényeket, mozikat, konditermeket."
A nyitások pontos menetrendje egyelőre kérdéses – a kormányfő mindenesetre megemlítette, hogy miután 4 millió fölé nő a beoltotti létszám, csak védettségi igazolvánnyal lehet újra koncertre, moziba, sportrendezvényre és szállodába menni.

Az oltásra az alábbi címen lehet elektronikus úton jelentkezni:

Vakcinainfó – online regisztráció (katt) >>

(Archív fotó: koronavirus.gov.hu)
 

A rovat további hírei: Mozaik

Raklapmagasítóból magaságyás is lehet!

Raklapmagasítóból magaságyás is lehet!

2024. ápr. 20.

A logisztika egyik alap- és nélkülözhetetlen eleme a raklap. Az árucikkek egyszerű és gyors tárolását, mozgatását és szállítását segíti. Létezik fa, műanyag és papír verziója is, így számtalan termék közül tudjuk kiválasztani a legmegfelelőbbet. Vannak raklapmagasítók is, melyeknek elsődleges feladata a termékek magasabbra emelése volt. Ma már több, új funkcióval is felruházták ezeket a termékeket. (X)

Hogyan enyhítsd az orrdugulást?

Hogyan enyhítsd az orrdugulást?

2024. ápr. 19.

Te is szinte mindennapos orrdugulással küzdesz? Szerte a világon emberek millióit érinti, és nagyon zavaró tud lenni ez a probléma. Sokszor úgy érezzük, hogy nincs is rá hatékony gyógyír. A legtöbben különféle gyógyszeres orrspray-vel igyekeznek enyhíteni a tüneteket, pedig az irritálja a nyálkahártyát, és gyors függőséget alakíthat ki.  (X)

A piacon tartják a Csomagtartóvásárt – és vasárnap lesz a vásárnap

A piacon tartják a Csomagtartóvásárt – és vasárnap lesz a vásárnap

2024. ápr. 19.

Új helyen, de a régi lendülettel folytatja az újrahasznosításon és a közösségi élményen alapuló kezdeményezését a Csomagtartóvásár és Bolhapiac szervező csapata: az idei első vásárnap április 21-én, vasárnap lesz, a helyszínként pedig a dunaújvárosi piacot veszik birtokba az árusok, standolók.

"Süss fel, Nap!" a Dunai Kincses Kertben

"Süss fel, Nap!" a Dunai Kincses Kertben

2024. ápr. 18.

A jó idő reményében, igazi tavaszi kavalkádot ígérve szervezi meg a következő forgatagot a Dunai Kincses Kert szervező csapata – szombaton délután várnak mindenkit a Szalki-szigen.

A nyár slágere!

A nyár slágere!

2024. ápr. 18.

Kitalálod, mi lehet? Forró olajban kisütött kelt tészta, ami a mai napig a magyarok kedvence. Leginkább sós, de manapság készítik már édesen is. (X)

Miért és mire jó egy hőszivattyú?

Miért és mire jó egy hőszivattyú?

2024. ápr. 17.

Olyan korszerű fűtési megoldásra vágyik, amellyel környezetbarát módon tudja melegen tartani otthonát? Keresi azt a rendszert, amely télen-nyáron kellemes hőfokot biztosít otthonában? Szeretné alacsonyan tartani a rezsiköltségeket? Ha ezekre a kérdésekre "igen" a válasz, akkor Önnek érdemes kicsit jobban megismernie a hőszivattyúk működését, típusait. (X)

DSTV: 41 éve javítja a lábbeliket

DSTV: 41 éve javítja a lábbeliket

2024. ápr. 17.

Egy letűnő szakma utolsó dunaújvárosi képviselőjét mutatja be a DSTV összeállítása. Majlinger János cipész már több mint négy évtizede dolgozik, Technikum városrészi műhelyének titkaiba is örömmel avatja be a nézőt. Hangkép.