Koronavírus: idén is csak írásbeli érettségi lesz

Öcaline - 2021. április 9. 10:24

Mondta Orbán Viktor a rádióban reggel. Érettségi, foci Eb, beoltottság.

Szokásos péntek reggeli rádióinterjújában beszélt a miniszterelnök a koronavírus világjárvánnyal összefüggő kérdésekről. Orbán Viktor szerint június elején érik el a 7 milliós átoltottságot (15-én kezdődik a futball Eb), addig mindenkit beoltanak, aki regisztrál (a meccsekre csak oltási igazolvánnyal léphetnek a szurkolók).
A kormányfő fontos bejelentéssel szolgált az idén érettségizőknek is: csak írásbeli érettségik lesznek. A részletszabályokat később adják ki, de Orbán Viktor szerint az írásbeli érettségi azért lényeges mérföldkő, mert szerepet játszik az egyetemekre történő bejutásban –  mivel pedig "tavaly csak írásbeli volt, és ahhoz, hogy fair legyen a verseny a tavaly érettségizettek meg a mostaniak között, ezért jó, ha a két érettségi között összhang van".
Az érettségivel összefüggő tényező, hogy a középiskolákat csak május 10-én nyitják meg – a miniszterelnök szerint ugyanis nem érdemes pár napra megnyitni a kapukat, hogy aztán az érettségi szünet miatt ismét bezárják azokat. 
Az oltási program részleteiről Orbán Viktor elmondta, a kormány egyelőre nem döntött a 18 éven aluliak beoltásáról, de napokon belül elérhető a 3, május elejére pedig a 4 millió beoltotti főszám. A kormányfő arról is beszélt, hogy csak védettségi igazolvánnyal lehet majd koncertre és moziba menni – a nyitást illetően pedig a következő "sorrend" szerepel a kormányzati (értsd: Orbán-i) tervekben: "először az iskolákat kell kinyitni, aztán az éttermeket, aztán a szállodákat és utána a jeggyel látogatható kulturális- sportrendezvényeket, mozikat, konditermeket."
A nyitások pontos menetrendje egyelőre kérdéses – a kormányfő mindenesetre megemlítette, hogy miután 4 millió fölé nő a beoltotti létszám, csak védettségi igazolvánnyal lehet újra koncertre, moziba, sportrendezvényre és szállodába menni.

Az oltásra az alábbi címen lehet elektronikus úton jelentkezni:

Vakcinainfó – online regisztráció (katt) >>

(Archív fotó: koronavirus.gov.hu)
 

A rovat további hírei: Mozaik

DSTV: újra Dunai Kincses Kert a Szalki-szigeten

DSTV: újra Dunai Kincses Kert a Szalki-szigeten

2022. szep. 29.

Közismert és közkedvelt forgatagról tudósít a DSTV összeállítása. A nyári szünet után újra a Szalki-sziget adott otthont a Dunai Kincses Kert helyi termelői piac és kézműves vásár kavalkádjának – a szokott színvonalon és sikerrel. Hangkép.

Lételemed a változás?

Lételemed a változás?

2022. szep. 26.

Vannak emberek, akik imádják az állandóságot, akiknek a kiszámíthatóság a fontos. Akik akkor érzik jól magukat, amikor minden a megszokott mederben halad. (X)

Felhős, változékony, csapadékos időszak következik

Felhős, változékony, csapadékos időszak következik

2022. szep. 26.

Egymást érik a frontok a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint. A hét közepén lehet egy kis szünet, de a végére megint bőven kapunk az égi áldásból.

Lehet divatos és egyben biztonságos egy munkaruházat?

Lehet divatos és egyben biztonságos egy munkaruházat?

2022. szep. 25.

A munkavédelmi ruházat viselése számtalan munkakörben nemcsak törvényi előírás miatt szükséges, hanem valóban életünket, egészségünket védi. (X) 

A nyári szünet után újra itt a Dunai Kincses Kert!

A nyári szünet után újra itt a Dunai Kincses Kert!

2022. szep. 23.

Több mint hetven árus kínálja a portékáját az őszköszöntő eseményen – a termelői piac és kézműves vásár a Szalki-szigetre tér vissza szombaton délután!

Miért jó a szakállbeültetés?

Miért jó a szakállbeültetés?

2022. szep. 22.

Szinte hihetetlen, de azzal kapcsolatban is végeztek már kutatásokat, hogy a nők kihez vonzódnak jobban. A szakállas vagy a simára borotvált férfiakhoz? (X)

Segítség a PMP vizsgára történő felkészüléshez

Segítség a PMP vizsgára történő felkészüléshez

2022. szep. 21.

A PMP vizsgára való felkészülés kiemelt jelentőséggel bír, hiszen rengeteg kérdésre kell rövid idő alatt választ adni. (X)