Rendőrség: mit tehet a rafinált telefonos csalók ellen?

Öcaline - 2021. április 1. 8:38

Az áldozattá válás elkerülése érdekében állított össze remek tipptárat a megyei főkapitányság kommunikációs szolgálata. Tessék, és tessék megfogadni!

Az összeállítás szerint a csalók folyamatosan keresik a módját annak, hogy pénzt kereshessenek áldozataik megkárosításával. 

Végtelen az eszköztár

Előfordul, hogy bank vagy pénzintézet alkalmazottjaként mutatkoznak be telefonon. Ebben az esetben a telefonhívás a banki ügyfélszolgálati hívószámhoz nagyon hasonló számról érkezik. Az elkövető illedelmesen bemutatkozik, majd valódi banki ügyintézőnek kiadva magát áldozata bizalmába férkőzve arról tájékoztatja a sértettet, hogy gyanús pénzügyi műveletek történtek annak bankszámláján. 
A csaló a beszélgetés során egy olyan alkalmazás telepítésére kéri áldozatát, melynek letöltésével és az SMS-ben kapott azonosító megadásával az elkövető teljes egészében hozzáfér a sértett mobiltelefonjához. A hívás során a csaló azt kéri, hogy áldozata lépjen be az internetbankjába, ezzel lehetővé válik számára, hogy hozzáférhető legyen részére áldozata teljes banki profilja.

Ne adja ki az adatait!

A rendőrségi összegzés szerint a legfontosabb tudnivaló, hogy a bankok nem kérnek ügyfeleiktől sem telefonon, sem e-mail útján bizalmas banki azonosító adatokat és jelszavakat! Ezzel el is jutunk az első – kötelezően megfogadandó – tanácsig: ne adják meg ismeretleneknek se banki, se személyes adataikat!
Arra a kérdésre, hogy mit tegyünk a telefonos csalók esetében az áldozattá válás elkerülése érdekében, a kommunikációs szolgálat tipptára válaszol:
– Kezeljük óvatosan a kéretlen telefonhívásokat!
–  Jegyezzük fel a hívó telefonszámát, és mondjuk meg neki, hogy visszahívjuk!
–  Annak az ellenőrzésére, hogy az illető valóban az, akinek mondja magát, keressük meg a szervezet telefonszámát (a weboldalukon vagy online kereséssel), és keressük meg őket közvetlenül!
–  Az ellenőrzéshez ne használjuk a hívó által megadott telefonszámot! (a szám hamis lehet, vagy kifejezetten a csaláshoz is létrehozhatták).
–  A csalók az interneten könnyen megszerezhetik az alapvető információkat rólunk vagy a vállalatunkról (például a közösségimédia-profilok felhasználásával). Nem bízhatunk meg a hívóban csak azért, mert ismeri ezeket az adatokat.
–  SOHA és SENKINEK ne adjuk meg a betéti vagy hitelkártyánk PIN-kódját, vagy az online banki jelszavakat!

Amennyiben hasonló hívást kap, illetve ha efféle hívás során adatait átadta, haladéktalanul jelezze az esetet az érintett pénzintézetnek, ha kára keletkezett, tegyen bejelentést a 112-es hívószámon, vagy személyesen a rendőrségen!

(Forrás és illusztráció: FMRFK)

A rovat további hírei: Sziréna

Késsel raboltak ki egy dohányboltot – vádat emeltek a trió tagjai ellen

Késsel raboltak ki egy dohányboltot – vádat emeltek a trió tagjai ellen

2024. ápr. 19.

Csoportosan elkövetett rablás bűntette miatt járt el az ügyészség a tavaly augusztusi bűntett elkövetői ellen. Egy doboz cigaretta lett a zsákmány, derül ki az ügyészégi összegzésből.

Két városban is életet mentett a szénmonoxid-érzékelő

Két városban is életet mentett a szénmonoxid-érzékelő

2024. ápr. 15.

Dunaújvárosi társasházi lakásban is a szénmonoxid-érzékelő figyelmeztette a lakókat a mérgező gázra vasárnap. Nem ez volt az egyetlen eset aznap a vármegyében, szerencsére nem történt személyi sérülés, értesült a DO.

Kapatos vezetők húsvét ünnepén

Kapatos vezetők húsvét ünnepén

2024. ápr. 11.

Dunaújvárosi helyzetkép is színesíti a Zsaru Magazin húsvéti körképét – a város közútjain végzett ellenőrzésekről Kőhalmi László főtörzszászlós, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának helyettes vezetője számolt be.

Látta a balesetet? Jelentkezzen!

Látta a balesetet? Jelentkezzen!

2024. ápr. 10.

Ismeretlen személyazonosságú gépjárművezető azonosításához kérik a lakosság segítségét a dunaújvárosi rendőrök. Elektromos kerékpárral közlekedő hölgyet sodort el, megállás nélkül koccolt a helyszínről, értesült a DO. Egy megosztás is közelebb vihet hozzá!

A fél város keresi a mérget kiszóró gazembert

A fél város keresi a mérget kiszóró gazembert

2024. ápr. 07.

Az internetes közösségi oldalakon, csoportokban terjedt el a hír, miszerint a felső Duna-parton mérgező eledeleket találtak, amelyek akár végzetesek is lehetnek a házi kedvencekre.

Értékes kapcsolószekrényt lopott – vád a vége ellene

Értékes kapcsolószekrényt lopott – vád a vége ellene

2024. ápr. 04.

Félmillió forint értékű berendezést lovasított meg az a férfi, aki ellen a Dunaújvárosi Járási Ügyészség emelt vádat. Hihetetlen, de még a két társa sem tudta, hogy éppen lopnak, értesült a DO.

Vigyázat, csalók! Ne dőljön be! És adja tovább!

Vigyázat, csalók! Ne dőljön be! És adja tovább!

2024. ápr. 03.

A nagy közösségi portálon élesített tájékoztató videóval jelentkezett a rendőrség – a cél egyértelmű: az úgynevezett "bankos" csalók üzelmeinek megakadályozása. Egy megosztás is sokat érhet!