"Agresszív a kutyám – de mitől, miért?" (4.)

doszerk - 2021. május 31. 17:24

Újabb sorozatot kezdtünk hasábjainkon a felelős állattartás híveinek – Czibere Cecília habilitációs kutyakiképző egy roppant érzékeny téma, a kutyák agresszivitása kapcsán avat be minden érdeklődőt a legfontosabb tudnivalókba. Negyedik, befejező rész.

A sorozat eddigi fejezeteiben az agresszivitás definíciója mellett a kutyák agresszív viselkedésének típusait tekintettem át – a végére maradt néhány alapvető tényező, ami meghatározza kedvenceink magatartásának jellemzőit. Az agresszív viselkedést a kutyáknál az összes egyedi adottságuk befolyásolja – a nem, a kor, a fajta, a méret. 
Lássunk néhány egyszerű, de jól követhető példát. Általánosan elfogadott tény, hogy a kanokra jellemzőbb az agresszió, mint a szukákra – ugyanakkor viszont ivartalanítás utána a szukák agresszívebbek lehetnek. Szintén fontos, hogy az úgynevezett domináns és védelmező agresszió általában 1 és 3 éves kor között jelenik meg – míg a gazda irányába mutatott az állat korábbi életszakaszát jellemzik.
A fajták közötti különbségeket szintén tudományos vizsgálatok támasztják alá. Ezek szerint a munkakutyák, az őrkutyák és a terrierek agresszívebbek minden más fajtánál; a patkányvadászatra vagy harcra kiképzett kutyák agresszívebbek, mint a madarak vadászatára vagy terelésre kitenyésztettek.
Végül: akad olyan kutatási eredmény, ami meglepő lehet a közvélekedéssel szemben: – a vizsgálatok ugyanis azt igazolják, hogy bár a nagyobb testű kutyák agresszívebbek, a harapások többsége a kisebb testű kutyákhoz köthető.

Kapcsolódó tartalom:
Sorozatunk előző, első része (katt) >>

Czibere Cecília habilitációs kutyakiképző
(A fotó illusztráció)

A rovat további hírei: Mozaik

Meteo extra: keddig biztosan kitart a hőségriasztás

Meteo extra: keddig biztosan kitart a hőségriasztás

2021. jún. 20.

Az országos tisztifőorvos másodfokú intézkedést rendelt el, miután az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetése szerint szombaton már az ország nagy részén 25 fok feletti a középhőmérséklet. Keddig él a figyelmeztetés, de persze tovább is tarthat.

Garázsvásár: kalandtúra a kánikulában (galériával)

Garázsvásár: kalandtúra a kánikulában (galériával)

2021. jún. 19.

A kisvonatozás opciójának is hála komoly közösségi eseménnyé izmosodott az Újtelepi Garázsvásár: a Városvédők Újtelepért Egyesület kavalkádján ma vehettek részt a kincsvadászok. Innentől a feladat adott, mindenkinek: sok ilyet még, és ki ne hagyják/hagyjátok!

Szép a Zélet a szabadstrandon is! (galériával)

Szép a Zélet a szabadstrandon is! (galériával)

2021. jún. 18.

Az élményfürdő megnyitása és a kapcsolódó akció árnyékában kevesebb szó esett a szabadstrandról, pedig ott is alaposan belehúztak a fürdőzők: az elmúlt napokban is benépesült a plázs a Szalki-szigeten üzemelő fürdőhelyen.

Garázsvásár: itt a tételes kínálat

Garázsvásár: itt a tételes kínálat

2021. jún. 17.

Az alaphírt a felhívással már kilőttük, most itt az utolsó figyelmeztetés: elkészült az immár másodjára rendezendő Garázsvásár tételes kínálata – közel 50 helyszínen várja a kincsvadászokat a Városvédők Újtelepért Egyesület szombaton. 

Ha nyár, hát csobbanás, ha csobbanás, hát élményfürdő (galériával)

Ha nyár, hát csobbanás, ha csobbanás, hát élményfürdő (galériával)

2021. jún. 16.

Tökéletes időzítés és tökéletes születésnapi akció: ha nagy zsúfoltság nem is volt, de sokan éltek a kedvezményes árú belépő kínálta lehetőséggel az élményfürdő újbóli megnyitásának első napján!

A társállatok szerepe, jelentősége (1.)

A társállatok szerepe, jelentősége (1.)

2021. jún. 16.

Újabb sorozatot kezdtünk hasábjainkon a felelős állattartás híveinek – Czibere Cecília habilitációs kutyakiképző ezúttal a társállatok szerepe, jelentősége kapcsán avatja be az érdeklődőket a legfontosabb tudnivalókba. Első rész.

Igazi strandidő, komoly kánikula várható!

Igazi strandidő, komoly kánikula várható!

2021. jún. 14.

Egyre melegebb napokat, a hét közepétől valóságos hőhullámot ígér a DO időjárási szakértője. Igazi strandidő várható – árnyék, naptej és folyadékbevitel az idevágó javallatom a hét végére!