"Agresszív a kutyám – de mitől, miért?" (4.)

doszerk - 2021. május 31. 17:24

Újabb sorozatot kezdtünk hasábjainkon a felelős állattartás híveinek – Czibere Cecília habilitációs kutyakiképző egy roppant érzékeny téma, a kutyák agresszivitása kapcsán avat be minden érdeklődőt a legfontosabb tudnivalókba. Negyedik, befejező rész.

A sorozat eddigi fejezeteiben az agresszivitás definíciója mellett a kutyák agresszív viselkedésének típusait tekintettem át – a végére maradt néhány alapvető tényező, ami meghatározza kedvenceink magatartásának jellemzőit. Az agresszív viselkedést a kutyáknál az összes egyedi adottságuk befolyásolja – a nem, a kor, a fajta, a méret. 
Lássunk néhány egyszerű, de jól követhető példát. Általánosan elfogadott tény, hogy a kanokra jellemzőbb az agresszió, mint a szukákra – ugyanakkor viszont ivartalanítás utána a szukák agresszívebbek lehetnek. Szintén fontos, hogy az úgynevezett domináns és védelmező agresszió általában 1 és 3 éves kor között jelenik meg – míg a gazda irányába mutatott az állat korábbi életszakaszát jellemzik.
A fajták közötti különbségeket szintén tudományos vizsgálatok támasztják alá. Ezek szerint a munkakutyák, az őrkutyák és a terrierek agresszívebbek minden más fajtánál; a patkányvadászatra vagy harcra kiképzett kutyák agresszívebbek, mint a madarak vadászatára vagy terelésre kitenyésztettek.
Végül: akad olyan kutatási eredmény, ami meglepő lehet a közvélekedéssel szemben: – a vizsgálatok ugyanis azt igazolják, hogy bár a nagyobb testű kutyák agresszívebbek, a harapások többsége a kisebb testű kutyákhoz köthető.

Kapcsolódó tartalom:
Sorozatunk előző, első része (katt) >>

Czibere Cecília habilitációs kutyakiképző
(A fotó illusztráció)

A rovat további hírei: Mozaik

Nyári hangulat a körmökön is

Nyári hangulat a körmökön is

2022. aug. 10.

Az idei nyár igazán bolondos és vidám, a szabad fesztiválok, a kötetlen tengerparti nyaralások időszaka, s ez az örömteli, friss hangulat a nyári körömdíszítésekben is megmutatkozik. (X)

Kutya melegben is ügyeljünk kedvenceinkre!

Kutya melegben is ügyeljünk kedvenceinkre!

2022. aug. 10.

Az elmúlt hetekben tapasztalható kánikula nemcsak az emberi szervezetet viseli meg, kedvenceinknek is számos kellemetlenséget okozhat. Mi több, egészségkárosodást is, hiszen az ebek is könnyen kaphatnak például hőgutát.

Jubilál és újra kipakol a Csomagtartóvásár

Jubilál és újra kipakol a Csomagtartóvásár

2022. aug. 10.

Egyéves születésnapját ünnepli, bensőséges jubileumra készül és persze a sokadalom vendégeit is várja szombaton a Csomagtartóvásár és Bolhapiac. Hangkép és kedvcsináló itt!

DSTV: újra nyitva a Remix

DSTV: újra nyitva a Remix

2022. aug. 09.

Teltházas rendezvény részeként nyitotta meg újra az éttermét a Remix, derül ki a DSTV összegzéséből. A Flame Bisztro immár teljes üzemmel várja a visszatérő és leendő vendégeket – ennek apropóján terasznyitó rendezvényt szerveztek a napokban. Hangkép.

Végre némi lehűlés, végre némi csapadék!

Végre némi lehűlés, végre némi csapadék!

2022. aug. 08.

Az elmúlt hetek tikkasztó hőségének egyelőre vége, csapadék és némi lehűlés várható a DO meteorológiai szakértőjének friss előrejelzése szerint. Az eső nagyon kell, jöjjön, jöjjön!

DSTV: a valóra vált álom

DSTV: a valóra vált álom

2022. aug. 06.

Nemes kezdeményezésről tudósít a DSTV összeállítása. A Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület három, a településünkön elszállásolt ukrajnai háború elől menekült fiatalnak biztosított horgászati lehetőséget a közelmúltban. Hangkép.

DSTV: erőnek erejével

DSTV: erőnek erejével

2022. aug. 05.

A chilitermesztés műhelytitkaiba avat be a DSTV összegzése. Schreiber Gábor egész vállalkozást épített szenvedélye köré – csípős csodái nagy népszerűségnek örvendenek a termelői piacok vendégei körében. Hangkép.