Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Bibliatörténeti kiállítás nyílt a papírmúzeumban

Kölesdi Fanni - 2021. május 25. 18:02

A bibliák papírvilága címmel nyílt időszaki kiállítás a Magyar Papírmúzeumban még múlt csütörtök délelőtt. Csodás gyűjtemény, nézzék meg minél többen! 

Az egyedülálló bibliatörténeti tárlatot Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek nyitotta meg. Az eseményen Pintér Tamás polgármester és Barta Endre alpolgármester is részt vettek – a résztvevőket Pelbárt Jenő múzeumigazgató, és a múzeumnak helyet adó Hamburger Hungária ügyvezetője, Bencs Attila fogadta.   

Az egyházfő üzenete

A tárlat anyaga Galambos Lajos 2000 darab bibliát tartalmazó magángyűjteményének legszebb kiadványaiból rendezett be időszakos kiállítást a múzeum. A számos eredeti és egyedi bibliát bemutató tárlat megnyitását örömmel vállalta Erdő Péter bíboros – mint mondta, a könyv nem csupán információ hordozó funkciót tölt be, hanem esztétikai jelleggel és szimbolikus értékekkel bír:
– Felmerül az a kérdés, hogy például a misekönyvet természetesen digitális formában is lehet közölni, de használhatjuk mi azt az oltárnál? Nem bontja az meg az egész ünneplésnek az esztétikumát? Vannak világító eszközeink is, amikkel, azt hiszem, erősebben és biztonságosabban tudunk világítani, mint a gyertyával, mégis a gyertya szerepel a liturgiában; olyan szimbolikus értékek kapcsolódnak hozzá, amelyek miatt a liturgiában nem hagytuk el. Hasonlóképpen áll a dolog a könyv formátummal és a papírra írt vagy nyomtatott könyvvel is: nem csupán információhordozó, de esztétikai, és merem azt mondani, hogy bizonyos tekintetben szent jellege is van. Éppen ezért nekünk egy ilyen kiállítás nagyon sokat mond, és különösen sokat mond, hogy a papír feltalálásától kezdve mutatja be a történetet. Igazán közel áll a szívemhez, így nagy örömmel jöttem el. Igazán különleges bemutató – jó szívvel ajánlom mindenkinek!

Különleges értékek, különleges technika

A kiállítás egyik fő látványossága az 1626-ban kiadott, első teljes katolikus biblia, az úgynevezett Káldi Biblia XVII. századi facsimile példánya, vagyis hasonmás modellje. A hasonmás jelző azt jelenti, hogy az akkori kor technikáját alkalmazva, sőt, az akkor vétett hibákat is elkövetve készült a facsimile modell – e munka 2 évet vett igénybe.  A modell-alkotás gyakorlati célja az volt, hogy 2026-ra, e szent tárgy kiadásának 400 éves évfordulójára a hasonmás példányokat megfelelő példányszámban elő lehessen majd állítani. Eszmei célja pedig a hagyományőrzésen felül a tisztelgés a korabeli 20 kézműves szakma, különösen pedig a papír- és nyomástechnika előtt.

A tárlat másik különlegessége a 350 éves Kájoni kódex facsimile példánya. A legnagyobb zenetörténeti magyar kincsként nyilvántartott kódex hasonmás példányát dr. Diószegi György Antal kutató mutatta be a vendégeknek. 

Időpontfoglalással látogatható

Végül következzék néhány fontos tudnivaló a kiállítás látogatásával kapcsolatban. Az időszakos bemutatót időpontfoglalással egészen szeptember 14-ig láthatják az érdeklődők – a tárlat a papírmúzeum állandó kiállításával együtt minden héten hétfőtől péntekig, naponta 8-16 óra között látogatható. Előzetes bejelentkezéssel 30 fő felett hétvégén is szeretettel várja a védettségi igazolvánnyal érkező érdeklődőket a Magyar Papírmúzeum – az intézmény a Dunaújváros Papírgyári út 42-46. cím alatt található (a Dunapack portán át érhető el).

Az időpontfoglalás az alábbi elérhetőségeken lehetséges:
telefon: +36 30 638 2657
e-mail: magyarpapirmuzeum@gmail.com

Csodás bemutató – érdemes megtekinteni!

(Fotók: dunaujvaros.hu)
 

A rovat további hírei: Kultúra

Rendkívüli évad, rendkívüli évadzáró a Bartókban

Rendkívüli évad, rendkívüli évadzáró a Bartókban

2021. jún. 18.

Évadzáró társulati ülést tartott a Bartók Kamaraszínház csütörtökön délután. Őze Áron igazgató értékelte az elmúlt rendkívüli időszakot – és egyúttal átvette megbízólevelét is Pintér Tamás polgármestertől.

DSTV: szép sikert aratott a Rácalmási Passió

DSTV: szép sikert aratott a Rácalmási Passió

2021. jún. 16.

Új nézőpontú passió előadást mutattak be Rácalmáson a hét végén, derül ki a DSTV összegzéséből. A több dunaújvárosi közreműködőt felvonultató bemutató megérdemelt sikert aratott a Jankovich Kúriánál. Hangkép.
 

ICA-D: a "móderek" nagy gyűjteménye (galériával)

ICA-D: a "móderek" nagy gyűjteménye (galériával)

2021. jún. 14.

Lebegő ellenállások címmel nyílt meg Móder Rezső Munkácsy-díjas képzőművész kiállítása a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA): a retrospektív tárlat az intézet összes termeiben, több mint száz alkotással eleveníti fel az évtizeden át ívelő pálya fontos állomásait. Július végéig látható, hadd fogalmazzak finoman: kötelező!

Rácalmási Passió – idén immár nyolcadszorra

Rácalmási Passió – idén immár nyolcadszorra

2021. jún. 11.

Új megközelítés és újszerű nézőpont, 60 szereplő, szép és ihletett élményt ígérő élő előadás – a Rácalmási Passiót a Jankovich Kúria mellett mutatják be vasárnap délután.

DSTV: június műtárgya a múzeumban

DSTV: június műtárgya a múzeumban

2021. jún. 11.

Avar kori tojásokra esett a választás az Intercisa Múzeum "Hónap műtárgya" sorozatában, derül ki a DSTV összegzéséből. A különleges leletegyüttest Buza Andrea régész-muzeológus mutatja be. Hangkép.

ICA-D: Móder Rezső – "Lebegő ellenállások"

ICA-D: Móder Rezső – "Lebegő ellenállások"

2021. jún. 09.

A Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) nagyszabású retrospektív kiállítást rendez Móder Rezső Munkácsy-díjas képzőművész munkáiból. A tárlat pénteken este nyílik, és nemcsak izgalmas keresztmetszetet ad a művész életművéből, de Dunaújváros fennállásának hetvenéves jubileumára is reflektál. Legyenek, legyünk sokan!

Könyvtár: ösvényfestés és nyári menetrend

Könyvtár: ösvényfestés és nyári menetrend

2021. jún. 09.

Végre pótolják az áprilisban elmaradt szülinapi közösségi programot a Cimbora Klubban, emellett a nyári nyitva tartás menetrendjéről is tájékoztatta a betű barátait a József Attila Könyvtár.