Felmelegedés várható – továbbra is csapadékkal

Öcaline - 2021. május 31. 8:03

Véget érhet a kora tavaszt idéző időszak, a DO meteorológiai szakértőjének friss prognózisa szerint nyár elején már-már nyárias napokban reménykedhetünk. De persze még mindig nem az igazi!

"Nyári felmelegedést hozhat a hét!" – ezzel az intróval örvendeztette meg a napimádókat hétindító prognózisában Krausz Mikes Miklós, a Köpönyeg.hu tematikus időjárási portál szakértő szerkesztője. A tegnap este zivatarzóna távozott, reggel már csak az Alföldön várható eső, majd átmenetileg észak felől mindenhol csökken a felhőzet, több órára kisüt a nap. Napközben aztán erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és főleg a középső tájakon újabb záporok, zivatarok alakulnak ki. Az északnyugati szél élénk, zivatarok környezetében viharos lesz – térségünkben 18-21 fok közötti értékek lehetnek.
Hasonló mutatvány várható a friss modellek szerint a folytatásban is: kedden sok napsütésre számíthatunk, de délután ezt újra gomolyfelhők zavarják. Inkább csak a keleti tájakon, elszórtan fordulhat elő egy-egy futó zápor – de az északi szél továbbra is élénk marad, és 20 fok körül alakul a maximum, vagyis áprilisi mutatót ígér a nyár első napja.
A változás előszele szerdán következik: jobbára napos, gomolyfelhős időre van kilátás, de szárazabb légtömegek dominálják időjárásunkat – esetleg elvétve fordul elő egy-egy kisebb zápor, futó zivatar. A napsütés nyomán 21-24 fok közé erősödik a nappali felmelegedés.
A hét közepétől már ez a tendencia erősödik a középtávú előrejelzések specialistája szerint – csütörtökön és pénteken többórás napsütés valószínű, délutáni gomolyokkal, néhol nyárias záporral, zivatarral. Tovább melegszik a levegő: pénteken térségünkben már 25-27 fok várható.
Hasonló idővel számolhatunk a hét végén is – szombaton és vasárnap már egyértelműen a napsütés dominálja időjárásunkat, számottevően csökken a csapadékhajlam is, és mindkét napon 24-26 fok körüli csúcsokat mérhetünk.

Lehet, hogy a szokottnál lassabban, de biztosan: jön a nyár!

(Fotó: Így látjuk Mi! – Kuruczné Gál Kriszta felvétele)
 

A rovat további hírei: Mozaik

Meteo extra: keddig biztosan kitart a hőségriasztás

Meteo extra: keddig biztosan kitart a hőségriasztás

2021. jún. 20.

Az országos tisztifőorvos másodfokú intézkedést rendelt el, miután az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetése szerint szombaton már az ország nagy részén 25 fok feletti a középhőmérséklet. Keddig él a figyelmeztetés, de persze tovább is tarthat.

Garázsvásár: kalandtúra a kánikulában (galériával)

Garázsvásár: kalandtúra a kánikulában (galériával)

2021. jún. 19.

A kisvonatozás opciójának is hála komoly közösségi eseménnyé izmosodott az Újtelepi Garázsvásár: a Városvédők Újtelepért Egyesület kavalkádján ma vehettek részt a kincsvadászok. Innentől a feladat adott, mindenkinek: sok ilyet még, és ki ne hagyják/hagyjátok!

Szép a Zélet a szabadstrandon is! (galériával)

Szép a Zélet a szabadstrandon is! (galériával)

2021. jún. 18.

Az élményfürdő megnyitása és a kapcsolódó akció árnyékában kevesebb szó esett a szabadstrandról, pedig ott is alaposan belehúztak a fürdőzők: az elmúlt napokban is benépesült a plázs a Szalki-szigeten üzemelő fürdőhelyen.

Garázsvásár: itt a tételes kínálat

Garázsvásár: itt a tételes kínálat

2021. jún. 17.

Az alaphírt a felhívással már kilőttük, most itt az utolsó figyelmeztetés: elkészült az immár másodjára rendezendő Garázsvásár tételes kínálata – közel 50 helyszínen várja a kincsvadászokat a Városvédők Újtelepért Egyesület szombaton. 

Ha nyár, hát csobbanás, ha csobbanás, hát élményfürdő (galériával)

Ha nyár, hát csobbanás, ha csobbanás, hát élményfürdő (galériával)

2021. jún. 16.

Tökéletes időzítés és tökéletes születésnapi akció: ha nagy zsúfoltság nem is volt, de sokan éltek a kedvezményes árú belépő kínálta lehetőséggel az élményfürdő újbóli megnyitásának első napján!

A társállatok szerepe, jelentősége (1.)

A társállatok szerepe, jelentősége (1.)

2021. jún. 16.

Újabb sorozatot kezdtünk hasábjainkon a felelős állattartás híveinek – Czibere Cecília habilitációs kutyakiképző ezúttal a társállatok szerepe, jelentősége kapcsán avatja be az érdeklődőket a legfontosabb tudnivalókba. Első rész.

Igazi strandidő, komoly kánikula várható!

Igazi strandidő, komoly kánikula várható!

2021. jún. 14.

Egyre melegebb napokat, a hét közepétől valóságos hőhullámot ígér a DO időjárási szakértője. Igazi strandidő várható – árnyék, naptej és folyadékbevitel az idevágó javallatom a hét végére!