Felmelegedés várható – továbbra is csapadékkal

Öcaline - 2021. május 31. 8:03

Véget érhet a kora tavaszt idéző időszak, a DO meteorológiai szakértőjének friss prognózisa szerint nyár elején már-már nyárias napokban reménykedhetünk. De persze még mindig nem az igazi!

"Nyári felmelegedést hozhat a hét!" – ezzel az intróval örvendeztette meg a napimádókat hétindító prognózisában Krausz Mikes Miklós, a Köpönyeg.hu tematikus időjárási portál szakértő szerkesztője. A tegnap este zivatarzóna távozott, reggel már csak az Alföldön várható eső, majd átmenetileg észak felől mindenhol csökken a felhőzet, több órára kisüt a nap. Napközben aztán erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és főleg a középső tájakon újabb záporok, zivatarok alakulnak ki. Az északnyugati szél élénk, zivatarok környezetében viharos lesz – térségünkben 18-21 fok közötti értékek lehetnek.
Hasonló mutatvány várható a friss modellek szerint a folytatásban is: kedden sok napsütésre számíthatunk, de délután ezt újra gomolyfelhők zavarják. Inkább csak a keleti tájakon, elszórtan fordulhat elő egy-egy futó zápor – de az északi szél továbbra is élénk marad, és 20 fok körül alakul a maximum, vagyis áprilisi mutatót ígér a nyár első napja.
A változás előszele szerdán következik: jobbára napos, gomolyfelhős időre van kilátás, de szárazabb légtömegek dominálják időjárásunkat – esetleg elvétve fordul elő egy-egy kisebb zápor, futó zivatar. A napsütés nyomán 21-24 fok közé erősödik a nappali felmelegedés.
A hét közepétől már ez a tendencia erősödik a középtávú előrejelzések specialistája szerint – csütörtökön és pénteken többórás napsütés valószínű, délutáni gomolyokkal, néhol nyárias záporral, zivatarral. Tovább melegszik a levegő: pénteken térségünkben már 25-27 fok várható.
Hasonló idővel számolhatunk a hét végén is – szombaton és vasárnap már egyértelműen a napsütés dominálja időjárásunkat, számottevően csökken a csapadékhajlam is, és mindkét napon 24-26 fok körüli csúcsokat mérhetünk.

Lehet, hogy a szokottnál lassabban, de biztosan: jön a nyár!

(Fotó: Így látjuk Mi! – Kuruczné Gál Kriszta felvétele)
 

A rovat további hírei: Mozaik

Nyári hangulat a körmökön is

Nyári hangulat a körmökön is

2022. aug. 10.

Az idei nyár igazán bolondos és vidám, a szabad fesztiválok, a kötetlen tengerparti nyaralások időszaka, s ez az örömteli, friss hangulat a nyári körömdíszítésekben is megmutatkozik. (X)

Kutya melegben is ügyeljünk kedvenceinkre!

Kutya melegben is ügyeljünk kedvenceinkre!

2022. aug. 10.

Az elmúlt hetekben tapasztalható kánikula nemcsak az emberi szervezetet viseli meg, kedvenceinknek is számos kellemetlenséget okozhat. Mi több, egészségkárosodást is, hiszen az ebek is könnyen kaphatnak például hőgutát.

Jubilál és újra kipakol a Csomagtartóvásár

Jubilál és újra kipakol a Csomagtartóvásár

2022. aug. 10.

Egyéves születésnapját ünnepli, bensőséges jubileumra készül és persze a sokadalom vendégeit is várja szombaton a Csomagtartóvásár és Bolhapiac. Hangkép és kedvcsináló itt!

DSTV: újra nyitva a Remix

DSTV: újra nyitva a Remix

2022. aug. 09.

Teltházas rendezvény részeként nyitotta meg újra az éttermét a Remix, derül ki a DSTV összegzéséből. A Flame Bisztro immár teljes üzemmel várja a visszatérő és leendő vendégeket – ennek apropóján terasznyitó rendezvényt szerveztek a napokban. Hangkép.

Végre némi lehűlés, végre némi csapadék!

Végre némi lehűlés, végre némi csapadék!

2022. aug. 08.

Az elmúlt hetek tikkasztó hőségének egyelőre vége, csapadék és némi lehűlés várható a DO meteorológiai szakértőjének friss előrejelzése szerint. Az eső nagyon kell, jöjjön, jöjjön!

DSTV: a valóra vált álom

DSTV: a valóra vált álom

2022. aug. 06.

Nemes kezdeményezésről tudósít a DSTV összeállítása. A Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület három, a településünkön elszállásolt ukrajnai háború elől menekült fiatalnak biztosított horgászati lehetőséget a közelmúltban. Hangkép.

DSTV: erőnek erejével

DSTV: erőnek erejével

2022. aug. 05.

A chilitermesztés műhelytitkaiba avat be a DSTV összegzése. Schreiber Gábor egész vállalkozást épített szenvedélye köré – csípős csodái nagy népszerűségnek örvendenek a termelői piacok vendégei körében. Hangkép.