Hűvös, csapadékos hetünk lesz – ma rengeteg esővel

Öcaline - 2021. május 17. 8:48

Esős és a sok éves átlagnál hűvösebb hetünk lesz a DO időjárási szakértőjének friss előrejelzése szerint. A fő csapadékzóna már meg is érkezett – ma nagyon sok esővel számolhatunk. 

"Többfelé kiadós eső!" – aki még nem nézett ki az ablakon, azt meglepheti Krausz Mikes Miklós, a Köpönyeg.hu tematikus meteorológiai portál szakértője tételmondata a hétindító prognózis elején, másnak nem hat az újdonság erejével. Egyébként a mai napot pontosan ez jellemzi végig: erősen felhős, borult lesz az ég, és sokfelé számíthatunk esőre, záporesőre. Több helyen kiadós mennyiségű, akár 10-30 (!!!) milliméter csapadék várható. Az északnyugati szél egyre inkább megerősödik, néhol viharossá fokozódik. Erős hidegfronti hatás várható – és hűvös lesz, 11-19 fok között alakul a hőmérséklet délután.
A friss modellek szerint a közeli kilátások némi változást ígérnek, kedden kora délutánig már csak a Tiszántúlon várható további eső, zápor – másutt csökken a felhőzet,  napos, gomolyfelhős idő várható. Ezzel együtt a szél erős marad, igaz a napsütés nyomán melegszik az idő, de csak 15-20 fok közötti maximumokkal számolhatunk. Visszatér viszont a csapadékzóna szerdára, ismét sokfelé lesz borongós az idő. Az erősen felhős égből többfelé fordul elő eső, zápor, néhol zivatar is – újra csökken a nappali felmelegedés, csak 12-15 fok közötti értékeket mérhetünk.
A hét közepétől is változékony idő lesz, de már csökken a csapadékhajlam; csütörtökön délelőttig maradhat a borús, gyakran esős időjárás, majd északnyugat felől csökken a felhőzet, egyre több helyen süt ki a nap. Sokfelé kísérik erős lökések az északnyugati szelet. Nem melegszik az idő, marad a 15-20 fokos csúcs. Másnap már valamivel jobb lesz a helyzet, a középtávú előrejelzések specialistája szerint pénteken estig gyengén felhős, napos idő ígérkezik, csapadék is csak néhol alakul ki – átmenetileg erősödik a nappali felmelegedés: 20 fok körül alakul a maximum hőmérséklet.
Pünkösd hétvégéjén aztán újra változékony idő várható egy hidegfront betörése nyomán: szombaton még változékony, vasárnap már borult idő lesz – újabb esővel, záporokkal.

Ha a májusi eső aranyat ér, akkor nagyon gazdagok leszünk!

(Fotó: Így látjuk MI! – Kuruczné Gál Kriszta képe)
 

A rovat további hírei: Mozaik

Tojásfát állítottak a Kertvárosban (galériával)

Tojásfát állítottak a Kertvárosban (galériával)

2024. már. 28.

Az országban nagyon sok helyen állítanak tojásfát húsvét előtt. Aki Dunaföldváron jár ebben az időszakban, már évek óta gyönyörködhet a főtér egyik különleges ékességében. Pontosan innen jött az ötlet – majd került át a hagyomány Dunaújvárosba is, a Kertvárosba.

Hasznos tanácsok, hogy elkerüld a tipikus lazúrozási hibákat!

Hasznos tanácsok, hogy elkerüld a tipikus lazúrozási hibákat!

2024. már. 27.

Számos olyan kisebb-nagyobb munka van egy otthon kialakítása, felújítása során, amelyet magunk is elvégezhetünk, ugyanis nem igényel különösebb szaktudást, speciális szerszámokat és eszközöket. A felületkezelések is ilyenek. (X)

Széchenyi 70: pompás gála és nagyszerű "Nagy Találkozás" (galériával)

Széchenyi 70: pompás gála és nagyszerű "Nagy Találkozás" (galériával)

2024. már. 26.

Nagyon szubjektív és nagyon nosztalgikus beszámoló következik, drága olvasók és aranyos mindenki, egyszerűen nem tudok elfogultság nélkül nyilatkozni arról a jubileumi eseménysorról, amivel a 70. születésnapját ünnepelte a Széchenyi István Gimnázium. (Nekem, naná: a Münnich.)

Motorfelújítás profi kivitelben

Motorfelújítás profi kivitelben

2024. már. 26.

Egy veterán autó, vagy annak egy bizonyos részének felújítása nemes feladat, ugyanakkor elképesztően komplex, idő-, pénz-, és energiaigényes folyamat is egyben. (X)

Dunaújváros sokkal több mint egy iparváros

Dunaújváros sokkal több mint egy iparváros

2024. már. 26.

Városunk az ország egyik legtöbb zöldfelülettel rendelkező települése, történelme pedig bőven visszanyúlik Sztálinváros építésének kezdetén túlra. Bővelkedünk természeti és kulturális kincsekben, felsorolni is nehéz, hogy mennyi itt a látnivaló, amire büszkék lehetünk. 

Amit egy szauna karbantartása, tisztítása kapcsán tudni kell

Amit egy szauna karbantartása, tisztítása kapcsán tudni kell

2024. már. 26.

Ma már nem luxus egy saját otthoni szauna, de fontos ennek precíz elhelyezése és karbantartása. Ehhez szükséges egy vízszintes, teherbíró alap melyen el tudjuk helyezni szaunánkat, és persze fontos az is, hogy az alap elbírja a szauna, valamint a benne tartózkodó személyek súlyát. (X)

Így lehetsz te is profi sportfogadó

Így lehetsz te is profi sportfogadó

2024. már. 25.

Mivel az emberek szeretik a sportokat, így előszeretettel élnek a sportfogadás lehetőségével is. A többségük viszont sejtésekre alapozva, ösztönösen rakja meg tétjeit, lehet, hogy párszor bejön nekik, de hosszú távon garantáltan pénz nélkül távoznak a kasszáktól. (X)