Hűvös, csapadékos hetünk lesz – ma rengeteg esővel

Öcaline - 2021. május 17. 8:48

Esős és a sok éves átlagnál hűvösebb hetünk lesz a DO időjárási szakértőjének friss előrejelzése szerint. A fő csapadékzóna már meg is érkezett – ma nagyon sok esővel számolhatunk. 

"Többfelé kiadós eső!" – aki még nem nézett ki az ablakon, azt meglepheti Krausz Mikes Miklós, a Köpönyeg.hu tematikus meteorológiai portál szakértője tételmondata a hétindító prognózis elején, másnak nem hat az újdonság erejével. Egyébként a mai napot pontosan ez jellemzi végig: erősen felhős, borult lesz az ég, és sokfelé számíthatunk esőre, záporesőre. Több helyen kiadós mennyiségű, akár 10-30 (!!!) milliméter csapadék várható. Az északnyugati szél egyre inkább megerősödik, néhol viharossá fokozódik. Erős hidegfronti hatás várható – és hűvös lesz, 11-19 fok között alakul a hőmérséklet délután.
A friss modellek szerint a közeli kilátások némi változást ígérnek, kedden kora délutánig már csak a Tiszántúlon várható további eső, zápor – másutt csökken a felhőzet,  napos, gomolyfelhős idő várható. Ezzel együtt a szél erős marad, igaz a napsütés nyomán melegszik az idő, de csak 15-20 fok közötti maximumokkal számolhatunk. Visszatér viszont a csapadékzóna szerdára, ismét sokfelé lesz borongós az idő. Az erősen felhős égből többfelé fordul elő eső, zápor, néhol zivatar is – újra csökken a nappali felmelegedés, csak 12-15 fok közötti értékeket mérhetünk.
A hét közepétől is változékony idő lesz, de már csökken a csapadékhajlam; csütörtökön délelőttig maradhat a borús, gyakran esős időjárás, majd északnyugat felől csökken a felhőzet, egyre több helyen süt ki a nap. Sokfelé kísérik erős lökések az északnyugati szelet. Nem melegszik az idő, marad a 15-20 fokos csúcs. Másnap már valamivel jobb lesz a helyzet, a középtávú előrejelzések specialistája szerint pénteken estig gyengén felhős, napos idő ígérkezik, csapadék is csak néhol alakul ki – átmenetileg erősödik a nappali felmelegedés: 20 fok körül alakul a maximum hőmérséklet.
Pünkösd hétvégéjén aztán újra változékony idő várható egy hidegfront betörése nyomán: szombaton még változékony, vasárnap már borult idő lesz – újabb esővel, záporokkal.

Ha a májusi eső aranyat ér, akkor nagyon gazdagok leszünk!

(Fotó: Így látjuk MI! – Kuruczné Gál Kriszta képe)
 

A rovat további hírei: Mozaik

Meteo extra: keddig biztosan kitart a hőségriasztás

Meteo extra: keddig biztosan kitart a hőségriasztás

2021. jún. 20.

Az országos tisztifőorvos másodfokú intézkedést rendelt el, miután az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetése szerint szombaton már az ország nagy részén 25 fok feletti a középhőmérséklet. Keddig él a figyelmeztetés, de persze tovább is tarthat.

Garázsvásár: kalandtúra a kánikulában (galériával)

Garázsvásár: kalandtúra a kánikulában (galériával)

2021. jún. 19.

A kisvonatozás opciójának is hála komoly közösségi eseménnyé izmosodott az Újtelepi Garázsvásár: a Városvédők Újtelepért Egyesület kavalkádján ma vehettek részt a kincsvadászok. Innentől a feladat adott, mindenkinek: sok ilyet még, és ki ne hagyják/hagyjátok!

Szép a Zélet a szabadstrandon is! (galériával)

Szép a Zélet a szabadstrandon is! (galériával)

2021. jún. 18.

Az élményfürdő megnyitása és a kapcsolódó akció árnyékában kevesebb szó esett a szabadstrandról, pedig ott is alaposan belehúztak a fürdőzők: az elmúlt napokban is benépesült a plázs a Szalki-szigeten üzemelő fürdőhelyen.

Garázsvásár: itt a tételes kínálat

Garázsvásár: itt a tételes kínálat

2021. jún. 17.

Az alaphírt a felhívással már kilőttük, most itt az utolsó figyelmeztetés: elkészült az immár másodjára rendezendő Garázsvásár tételes kínálata – közel 50 helyszínen várja a kincsvadászokat a Városvédők Újtelepért Egyesület szombaton. 

Ha nyár, hát csobbanás, ha csobbanás, hát élményfürdő (galériával)

Ha nyár, hát csobbanás, ha csobbanás, hát élményfürdő (galériával)

2021. jún. 16.

Tökéletes időzítés és tökéletes születésnapi akció: ha nagy zsúfoltság nem is volt, de sokan éltek a kedvezményes árú belépő kínálta lehetőséggel az élményfürdő újbóli megnyitásának első napján!

A társállatok szerepe, jelentősége (1.)

A társállatok szerepe, jelentősége (1.)

2021. jún. 16.

Újabb sorozatot kezdtünk hasábjainkon a felelős állattartás híveinek – Czibere Cecília habilitációs kutyakiképző ezúttal a társállatok szerepe, jelentősége kapcsán avatja be az érdeklődőket a legfontosabb tudnivalókba. Első rész.

Igazi strandidő, komoly kánikula várható!

Igazi strandidő, komoly kánikula várható!

2021. jún. 14.

Egyre melegebb napokat, a hét közepétől valóságos hőhullámot ígér a DO időjárási szakértője. Igazi strandidő várható – árnyék, naptej és folyadékbevitel az idevágó javallatom a hét végére!