Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

ICA-D: Brigitte Bardot és a pilleszék

Öcaline - 2021. május 27. 7:22

Az újranyitást követő első nagyobb megmozdulására készül a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) – kurátori tárlatvezetésre várják a vendégeket szombaton délután.

Záró kurátori tárlatvezetéssel kezdi/folytatja a kísérőrendezvények sorát a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D): Zemlényi-Kovács Barnabás művészettörténész mesél Fridvalszki Márk Future Perfect című kiállításának apróbb-nagyobb titkairól május 29-én, szombaton délután. 

Korlátos időutazás

Az intézménytől kapott kedvcsináló szerint a 16 órakor kezdődő eseményen kiderül, hogy függ össze Margaret Thatcher és a Mandelbrot-halmaz, Brigitte Bardot és a pilleszék, Horkheimer és az acid house, a Rózsaszín Párduc és a posztfordizmus – és talán az is, hogy miért befejezett a jövő.  
Az időutazásnak is beillő eseményen a részvétel védettségi igazolványhoz kötött, a maszk viselése továbbra is ajánlott – ugyanakkor a programra a belépés díjtalan!

Archeo-futurológiai kirándulás

Szintén a szombati eseményhez rendelt összegzésből derül ki, hogy a Future Perfect – Befejezett jövő című kollekció átfogó igénnyel és friss munkákkal kiegészítve mutatja be Fridvalszki Márk elmúlt években készített, utópikus korszakokat feltáró archeo-futurológiai alkotásait. A kiállításon először láthatóak együtt a hatvannyolcas és a nyolcvankilences évek jövő-romjaira fókuszáló művek, mintegy kijelölve a brit kultúrakutató, Mark Fisher által populáris modernizmusnak nevezett korszak kezdő- és végpontját. Fisher szerint a jóléti államok stabil társadalmi-gazdasági alapokra épülő, virágzó ellenkultúráiban "a modernitás elitista projektjét a tömegek visszamenőlegesen is birtokba vették" – egyszerre demokratizálva és átélhetővé téve annak jövőorientált, kísérleti és innovatív szellemiségét.
Fridvalszki kiállítása a feje tetejére állítja azt a klasszikus kérdést, hogy mit jelenthetnek nekünk '68 és '89 ellenkultúrái – az experimentális könnyűzene öröksége a jazztől a jungle-ig, az absztrakció társadalomformáló ambíciói vagy az avantgárd kísérletei. A valódi kérdés inkább az, hogy mit gondolnának a hatvannyolcasok és a nyolcvankilencesek rólunk, és a mi "jövő utáni", retro-ciklusokba zárt, kilátások nélküli korszakunkról.

A többit élőben szombaton délután – mindenkit szeretettel várnak!

(Fotó: ICA-D – Sulyok Miklós felvétele)
 

A rovat további hírei: Kultúra

Rendkívüli évad, rendkívüli évadzáró a Bartókban

Rendkívüli évad, rendkívüli évadzáró a Bartókban

2021. jún. 18.

Évadzáró társulati ülést tartott a Bartók Kamaraszínház csütörtökön délután. Őze Áron igazgató értékelte az elmúlt rendkívüli időszakot – és egyúttal átvette megbízólevelét is Pintér Tamás polgármestertől.

DSTV: szép sikert aratott a Rácalmási Passió

DSTV: szép sikert aratott a Rácalmási Passió

2021. jún. 16.

Új nézőpontú passió előadást mutattak be Rácalmáson a hét végén, derül ki a DSTV összegzéséből. A több dunaújvárosi közreműködőt felvonultató bemutató megérdemelt sikert aratott a Jankovich Kúriánál. Hangkép.
 

ICA-D: a "móderek" nagy gyűjteménye (galériával)

ICA-D: a "móderek" nagy gyűjteménye (galériával)

2021. jún. 14.

Lebegő ellenállások címmel nyílt meg Móder Rezső Munkácsy-díjas képzőművész kiállítása a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA): a retrospektív tárlat az intézet összes termeiben, több mint száz alkotással eleveníti fel az évtizeden át ívelő pálya fontos állomásait. Július végéig látható, hadd fogalmazzak finoman: kötelező!

Rácalmási Passió – idén immár nyolcadszorra

Rácalmási Passió – idén immár nyolcadszorra

2021. jún. 11.

Új megközelítés és újszerű nézőpont, 60 szereplő, szép és ihletett élményt ígérő élő előadás – a Rácalmási Passiót a Jankovich Kúria mellett mutatják be vasárnap délután.

DSTV: június műtárgya a múzeumban

DSTV: június műtárgya a múzeumban

2021. jún. 11.

Avar kori tojásokra esett a választás az Intercisa Múzeum "Hónap műtárgya" sorozatában, derül ki a DSTV összegzéséből. A különleges leletegyüttest Buza Andrea régész-muzeológus mutatja be. Hangkép.

ICA-D: Móder Rezső – "Lebegő ellenállások"

ICA-D: Móder Rezső – "Lebegő ellenállások"

2021. jún. 09.

A Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) nagyszabású retrospektív kiállítást rendez Móder Rezső Munkácsy-díjas képzőművész munkáiból. A tárlat pénteken este nyílik, és nemcsak izgalmas keresztmetszetet ad a művész életművéből, de Dunaújváros fennállásának hetvenéves jubileumára is reflektál. Legyenek, legyünk sokan!

Könyvtár: ösvényfestés és nyári menetrend

Könyvtár: ösvényfestés és nyári menetrend

2021. jún. 09.

Végre pótolják az áprilisban elmaradt szülinapi közösségi programot a Cimbora Klubban, emellett a nyári nyitva tartás menetrendjéről is tájékoztatta a betű barátait a József Attila Könyvtár.