Dunaújváros Hetilap

Különleges gazdasági övezet – különleges csúsztatásokkal

Kölesdi Fanni - 2021. május 28. 11:01

A múlt héten közös sajtótájékoztatón tiltakoztak Dunaújvárosban az ellenzéki pártok vezető politikusai az ellen a lépés ellen, amely több milliárd forinttól fosztaná meg a dunaújvárosiakat. 

A Fejér Megyei Közgyűlés fideszes elnöke ugyanis különleges gazdasági övezetté kívánja minősíteni Rácalmást és Iváncsát. A témában megjelent információkat Medgyesi Miklós sajtószóvivő értelmezte interjúnkban.
–  Hogyan értesültek a kormánypárti tervezetről?
– Sajnos kormányzati részről semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kaptunk a témában, az önkormányzat egy a minisztériumból kiszivárgott tervezetből értesült arról, hogy mire készülnek. Már ez a körülmény is azt erősíti, hogy valami gyanús ügy van a háttérben, hiszen különben nem lenne ok a titkolózásra. Egyébként is jobb volna, ha a kormánypárti politikusok, köztük a megyei közgyűlés elnöke inkább azon törné a fejét, hogy mivel tudná segíteni a térséget, a helyett, hogy azon gondolkodik, hogy mivel tudna még inkább kitolni az ellenzéki vezetésű önkormányzatokkal, akkor sokkal előrébb lenne Fejér megye. Ezért is fontos, hogy reagáljunk a leggyakrabban felmerült állításokra.
 –  Miről szól a különleges gazdasági övezet?
–  Ha ez a javaslat megvalósul, akkor az Iváncsai Ipari Parkból és a Rácalmási Hankook gyárból befolyó iparűzési adó bevétel nem Iváncsához és Rácalmáshoz, hanem a megyéhez folyik majd be. Ennek a két településnek azonban szerződése van arról Dunaújvárossal, hogy ennek az adónak a felét ők tovább utalják Dunaújvárosnak. Ha viszont hozzájuk nem folyik be a pénz, mert azt a megye kapja, nem lesz mit tovább utalniuk. Dunaújváros így a javaslat elfogadása után több milliárd forinttól esik el, óvatos becslések szerint minden egyes dunaújvárosira 100 ezer forinttal jut majd kevesebb.

Mik az érintett települések?
– Jelenleg, ahogyan az látszik Dunaújváros, Iváncsa és Rácalmás. Nagyon fontos azonban, hogy a településeket egyesével kell átminősíteni. Lehetne csupán Iváncsa területe különleges gazdasági övezet, Molnár Krisztiánék ezért most igyekeznek összemosni az iváncsai beruházást a Hankookkal, ahol egy mindössze 25 új munkahelyet teremtő beruházás jön létre.
 – A fideszes javaslat szerint ezeknek a beruházásoknak a hasznából sokkal több embernek kellene részesülnie.

– Ez egy jól hangzó álláspont, csak a valóságban éppen ennek az ellenkezőjét teszik. Jelenleg Iváncsa, Rácalmás és Dunaújváros osztozik a bevételeken. Három település majdnem 52 ezer lakossal. Molnár Krisztián javaslata szerint 4 településnek kellene osztoznia, amelyeknek a lakosságszáma nem éri el a 15 ezret. Vagyis kevesebb mint harmad annyi ember kapna a javakból. Az Iváncsával határos 4 település közül pedig mindössze egynek adna pénzt a fideszes javaslat, kimaradna például Pusztaszabolcs is.
Molnár Krisztián azt mondta: nem látja azt a hozzájárulást, amit Dunaújváros tett a Hankook és az Iváncsai Ipari Park érdekében.
– Ez azért érdekes, mert Iváncsa és Rácalmás polgármestere látja, és velük beszélt erről a tervről. A két polgármester maga írta alá a szerződést Dunaújvárossal, amiben szó szerint ez szerepel: "Az Érintett Területről befolyó helyi iparűzési adó fele Rácalmás/Iváncsa Önkormányzatát, másik fele pedig Dunaújváros Önkormányzatát illeti meg, tekintettel arra, hogy az Érintett Terület ugyan Rácalmás/Iváncsa közigazgatási határain belül helyezkedik el, Dunaújváros segítsége és szerepvállalása nélkül azonban a bevételt eredményező beruházások nem jöhetnének létre."

Pontosan mit tett Dunaújváros, hogy ezek a gyárak létrejöjjenek?
– Szerintem ezzel minden dunaújvárosi pontosan tisztában van. A Hankook Dunaújváros miatt települt ide, nem Rácalmás miatt, csak a földterület egy része Rácalmásé. A rácalmási rendezési terv módosításának költségét Dunaújváros finanszírozta, ahogyan a közműtervek tervezését és minden egyéb költséget is. A gyár felépítése 880 millió euróba került, 3000 embert foglalkoztat. Most egy 22 millió eurós, 25 új munkahelyet létrehozó, még el sem kezdett raktárberuházás apropóján vinné el az összes adóbevételt a kormány a megyéhez, kisemmizve Dunaújvárost, de jelentősen sújtva Rácalmást is.
Mi a helyzet Iváncsával?
– "Létre fogunk hozni egy áruforgalmi csomópontot, amihez 500 hektárnyi területet kell a magyar kormánynak biztosítania. Jó hír, hogy van ennyi területünk Dunaújváros határában, úgyhogy 500 hektárt a város rendelkezésére fogunk bocsátani. Ebből egy modern áruforgalmi csomópontot fogunk közösen építeni, amit aztán majd a város üzemeltet. Hogy ezt vagyonkezelésbe adjuk vagy tulajdonba – ez egy másodlagos, technikai kérdés, a lényeg az, hogy 500 hektár a fejlesztéshez rendelkezésre áll." – szó szerint ezt mondta Orbán Viktor öt évvel ezelőtt Dunaújvárosban. Ekkor már egyébként Molnár Krisztián volt a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, tehát erről azért illett tudnia. Végül Orbán Viktor ígérete ellenére ez az ipari park nem Dunaújvárosban valósult meg, hanem Iváncsán, nem lett 500 hektár, csak 100, és nem Dunaújváros, hanem egy állami cég üzemelteti a területet. Bárki megnézheti, ennek az állami cégnek a honlapján a mai napig ezen a néven szerepel: Inpark Dunaújváros. Ez az ipari park teljes egészében Dunaújváros pénzén valósult meg.

A különleges gazdasági övezet ellenzéki ötlet – mondja a Fidesz.
– Ezek a legarcátlanabb hazugságok, amik ennyire egyszerűen cáfolhatók. A különleges gazdasági övezetekről szóló törvényt a Fidesz kezdeményezte, és ők is fogadták el. A mostani javaslatot, ami Iváncsát és Rácalmást is különleges gazdasági övezetté minősítené szintén a Fidesz kezdeményezte. Az ellenzék egy módosító indítványt tett ebben az ügyben, amit a kormánypártok elfogadtak: e szerint megyei jogú város területe nem lehet különleges gazdasági övezet. Vagyis ha ezt az indítványt nem fogadják el, akkor Dunaújvárost is különleges gazdasági övezetté lehetne minősíteni: vinnék a vasművet, a papírgyárakat satöbbi. Az ellenzéki módosítónak tehát köze nincs a mostani helyzethez.
Miért annyira biztos abban, hogy a különleges gazdasági övezettel az ellenzéki vezetésű településeket akarja sarcolni a Fidesz?
– Szerintem a fent elmondottak alapján ez teljesen egyértelmű. De nézzük tovább: eddig két helyen kezdeményeztek ilyet az országban: Gödön és itt. Mindkettő ellenzéki vezetésű. 5 milliárdos értékű beruházás felett már lehet ezt kezdeményezni. Elég szomorú bizonyítvány az országról, ha ekkora beruházás csak két településen zajlik. Nem kell messzire mennünk: itt van Paks. Ha jól emlékszem, akkor körülbelül 4000 milliárd forintos beruházás. Csak Paksot érinti? Nem. Különleges gazdasági övezet lett? Nem! És ez csak egy példa.

(Címlap és nyitókép: Végh Zoltán; illusztrációk: dunaujvaros.hu)
 

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.