Dunaújváros Hetilap

Modern technológia az emberek szolgálatában

Terdik Péter - 2021. május 20. 17:45

A Városháza téren sajtótájékoztató keretében mutatták be a spanyol Lokímica vállalat szúnyoggyérítő drónjait. A bemutatón részt vett Mezei Zsolt alpolgármester, Dunaföldvár, illetve Bölcske polgármesterei, továbbá a vállalat nemzetközi igazgatója is.

Magyarországon tavaly óta nem lehet légi-kémiai szúnyoggyérítést végezni. A földi-kémiai módszerek ugyan továbbra is hatékonyak és elérhetőek, de sokszor egyszerűen nem elegendő a vérszívókkal szemben. Hazánkban szerencsére leginkább csak bosszúságot okoznak a szúnyogok, de ez épp elég indok arra, hogy a megfelelő, és a lehető legmodernebb módszerekkel szálljunk ringbe ellenük. A Városháza téren bemutatott eszközök ebben nyújtanak segítséget. Fontos hozzátenni, hogy a bemutatón elhangzottak szerint a drónok célja elsősorban a szúnyoglárvák felkutatása, lokalizálása, ezért az eszközöket a legmodernebb szenzorokkal látták el. Ennek segítségével a kémiai irtás helyett biológiai gyérítést lehet végezni, ez sokkal költségesebb, hiszen először fel kell mérni a területet – ehhez van szükség a drónokra is – a gyérítés ezután következhet. A biológiai irtás azonban csak akkor hatékony, ha nagy területet érint, vagyis szükséges a települések összefogása, hogy mindannyian a biológiai gyérítést válasszák a jelenleg elterjedt kémiai helyett.

Mezei Zsolt általános hatáskörű alpolgármester arra hívta fel az emberek figyelmét, hogy a vérszívók elleni védekezésben a települések összefogására van szükség. A technológia bemutatójával egybekötött sajtótájékoztató alkalmával két környékbeli polgármester, nevezetesen Baranya István Bölcske község, valamint Horváth Zsolt, Dunaföldvár polgármestere is megosztották a gondolataikat a kérdés kapcsán.

Horváth Zsolt arra biztatta a környékbeli városvezetőket, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez, hiszen a folyóparti települések lakói minden évben első ízben tapasztalják meg a szúnyogok jelentette bosszúságokat. Dunaföldvár első embere továbbá azt is kilátásba helyezte, hogy a településekre látogató turisták számára megkönnyebbülés, ha nyaralás, vagy túrázás közben nem kell a vérszívókkal bajlódniuk. Baranya István Bölcske község polgármestere is egyetértett a felszólalók gondolataival. Kiemelte, az összefogás azért is fontos ebben az ügyben, mert a rovarok számára nem léteznek településhatárok, ha egy helyen elszaporodnak, akkor a környék összes városába „ellátogatnak”, ezért nagyon fontos, hogy mindenki lépéseket tegyen az ügy érdekében.

Végh Zoltán felvételei

Mezei Zsolt elmondta: a lakossági igényeknek igazodva a tavalyi évben a megszokottnál több alkalommal történt szúnyoggyérítés. Az alpolgármester szerint meggyőző volt a bemutató, így ha sikerül megállapodni a környező településekkel és sikerül rá többlet költségvetési forrást szerezni, akkor Dunaújváros vezetése is nyitott az egyébként környezetvédelmi szempontból is sokkal jobb biológiai gyérítés iránt.

Spanyol szakértelem nemzetközi kérdésekben

Manuel García Howlet a több mint 40 éves tapasztalattal rendelkező Lokímica vállalat nemzetközi igazgatója a technológiával kapcsolatban elmondta, hazájában sikeresen alkalmazták ezt a biológiai védekezési formát. Hozzátette, a vállalat munkatársai és kutatói a megelőzésben hisznek: ha megszakad a szúnyogok természetes fejlődési körforgása, nagymértékben csökkenthető a vérszívók száma. Éppen ezért a drónok segítségével a szúnyoglárvákat célozzák meg, hogy azokból ne legyenek kifejlett példányok. Az igazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy a módszer teljesen veszélytelen, nem károm sem az állatokra, sem pedig a növényekre.

A rovat további hírei: Közélet

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.