Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Újult erővel nyitották meg kapuikat a kulturális intézmények

Kölesdi Fanni - 2021. május 21. 12:12

Kulturális kerekasztalt tartott Barta Endre alpolgármester és Szántó Péter az Oktatási, Kulturális és Társadalmi Kapcsolati Bizottság elnöke közösen a város kulturális intézményeinek vezetőivel. A részletekről sajtótájékoztatón számoltak be.

– A kulturális intézmények újra kinyitották kapuikat, az intézményvezetők és a dolgozók munkájukkal ismét bizonyíthatnak és rengeteg vonzó programmal várják a látogatókat – kezdte Szántó Péter. A képviselő szerint Dunaújváros mindig is híres volt a magas színvonalú kulturális életéről, ezt pedig most sincs másként. Az elmúlt egy évben az emberek soha korábban nem tapasztalt módon el voltak zárva a hagyományos kulturális lehetőségektől, ezért bízik benne, hogy most mindenki pótolja azt, ami kimaradt – zárta gondolatait Szántó Péter.

Barta Endre elmondta, a beszélgetés alkalmával az újranyitáson túl egyebek mellett a következő hónapok munkájáról is beszéltek.
– A kerekasztal beszélgetésen olyan emberekkel találkozhattunk, akiknek ismertük az álmait, számtalan közösségi tervüket,amelyet sajnos egytől-egyig felülírt a vírus. A beszélgetés alkalmával örömteli volt azt látni, hogy a kulturális intézmények vezetői, dolgozói az elmúlt, senkinek sem könnyű időszak ellenére továbbra is tele vannak tettvággyal. Azt gondolom ebből mi, városlakók fogunk kamatoztatni.

Végh Zoltán felvételei

Mint mondta, a kerekasztalon már elkezdték tervezni az előttük álló időszakot.

– Ebben egy készülő kulturális koncepció nagy segítségünkre lesz, amelynek köszönhetően egy terv alapján tekinthetünk az előttünk álló időszakra. A koncepció az adott terület kulturális szakértőinek és a civilek bevonásával készül, hiszen minden erőnkkel támogatjuk azt a kezdeményezést, ami nemrég indult az Élesztő lokálpatrióta közösségnek köszönhetően. Azt gondolom, hogy azok az emberek, akik szeretnének hozzátenni a város kultúrájához mindenféleképpen teret kell, hogy kapjanak, érkezzenek bármilyen területről.

A kulturális koncepciót az önkormányzat nyugdíjba vonult kulturális ügyintézője, Bokor Zsuzsanna állítja össze, aki 1991 óta foglalkozott a Polgármesteri Hivatalban kulturális ügyekkel, ezalatt személye fogalom lett Dunaújvárosban, hiszen kiváló kapcsolatot alakított ki a szakterületéhez kapcsolódó intézmények vezetőivel, a városban dolgozó művészekkel. A kulturális kerekasztal résztvevői legközelebb augusztusban ülnek majd össze.

A rovat további hírei: Kultúra

Csodás koncerttel koronázták a születésnapi sorozatot (galériával)

Csodás koncerttel koronázták a születésnapi sorozatot (galériával)

2022. nov. 29.

Kegyetlenül erős repertoár, gyönyörű koncertpillanatok, emelkedett ünnep és vidám örömzene – ez így együtt jellemezte a Dunaújváros Vegyeskar jubileumi sorozatának záróakkordját a Gárdonyi iskolában.

Wesley Da Capo: fókuszban a Diótörő

Wesley Da Capo: fókuszban a Diótörő

2022. nov. 29.

Két tanszak növendékei is a Diótörő kultikus történetével foglalkoznak e hetekben a Wesley Da Capo Művészeti Iskolában: a moderntáncosok több bemutatót, a képzőművészeti kurzus legifjabb növendékei kiállítást szentelnek az ünnepi időszakban a témának.

DSTV: vissza a Vidám Parkba

DSTV: vissza a Vidám Parkba

2022. nov. 27.

Csodás időutazásra csábít a DSTV összeállítása. Az Intercisa Múzeum adott otthont a napokban a városi Vidám Park történetét felelevenítő előadásnak – sok-sok archív fotóval, rengeteg szép és személyes emlékkel. Hangkép.
 

Születésnapi gála a Dunaújvárosi Vegyeskarral

Születésnapi gála a Dunaújvárosi Vegyeskarral

2022. nov. 25.

A Bartók Kamaraszínház helyett ugyan a Gárdonyi iskolában rendezik, de ezzel a koncerttel fut csúcsra az idén fennállása 70. évfordulóját ünneplő kórus születésnapi sorozata – szombaton este várják a jubileumi hangverseny vendégeit.

Gitármuzsikával folytatódik a Zenélő Cukrászda sorozata

Gitármuzsikával folytatódik a Zenélő Cukrászda sorozata

2022. nov. 25.

A zenei világnapra időzített nyitány után immár rendszeres alkalmak sorában a gitármuzsika lesz a főszereplő a Sándor Frigyes Zeneiskola és a Jakó Cukrászda közös eseményén szombaton este.

DSTV: Vágvölgyi B. András volt az Utószó vendége

DSTV: Vágvölgyi B. András volt az Utószó vendége

2022. nov. 25.

Nemcsak irodalom-, de politikatörténeti kalandozásra is csalogatta a vendégeket a Kortárs Művészeti Intézet, derül ki a DSTV összegzéséből. Az Utószó című élő antológia vendége Vágvölgyi B. András író, filmrendező, újságíró volt a közelmúltban. Hangkép.

Előre menekül és "Időkapu"-t is nyitott a könyvtár

Előre menekül és "Időkapu"-t is nyitott a könyvtár

2022. nov. 24.

Ügyeleti rend, újra JAKD-Pakk Pont, és egy remek kiállítás – mindent megtesz a hideg hónapok átvészeléséhez a József Attila Könyvtár. A forgalom nem csökkent.