Dunaújváros Hetilap

80 éve gurulnak Hankook abroncsokon a világ autói

doszerk - 2021. június 20. 18:26

Alapításának 80. évfordulóját ünnepli idén a világ legnagyobb gumiabroncs gyártói között rangsorolt Hankook. Történet, fejlesztési stratégia, jövőkép és vezetési élmény itt. (X)

Az 1941-ben Chosun Tire Company néven alapított koreai vállalat mára már több mint 180 országban működik 20 ezer alkalmazottal, nyolc – köztük az egyetlen európaiként Magyarországon működő – gyárral, öt regionális központtal, több mint harminc értékesítési ággal és öt kutatás-fejlesztési központtal. 

A növekedés stratégiája

A vállalat a jubileumi évforduló alkalmából S.T.R.E.A.M. névvel új növekedési stratégiát jelentett be – a betűszó a Hankook jövőbeni fejlődési és fejlesztési céljait is kijelöli. A fejlődési stratégiai irányokat a Hankook Tire & Technology holdingtársasága, a Hankook & Company jelentette be Koreában. A S.T.R.E.A.M. betűszóval jelölt stratégia minden betűje a vállalat jövőbeni fejlődési és fejlesztési irányait reprezentálja: az "S" a megújuló és környezetbarát intelligens energiát, a "T" az abroncsgyártási alap-tevékenységet, az "R" a technológiai fejlődést, az "E" az elektrifikációt, az "A" az automatizálást és az ezen alapuló hatékonyságot, míg az "M" az iparágat leírva a mobilitást jelképezi. A Hankook & Company célja, hogy a stratégia által kijelölt irányokat a jövőbeni növekedés motorjaivá tegye, és ezzel növelje a vállalat globális versenyképességét.
1941-ben a Chosun Tire Company akkor jött létre, amikor a koreai iparosodás még csak csírájában létezett, és a gazdasági fejlődés feltételei sem voltak adottak az országban. A vállalat az első személygépkocsi gumiabroncs gyártóként segített megteremteni a koreai ipari fejlődés sarokköveit. A cég 1953-ben vette fel a Chosun-hoz hasonlóan ókori koreai királyságokra utaló Hankook nevet. A hatvanas években a vállalat a koreai gazdaság gyorsütemű fejlődését követte, a két Korea autópálya építési projektjeivel vezető szerepet kapott a helyi közlekedés fejlődésében is.

Folyamatos fejlesztés, folyamatos fejlődés

Az abroncs-innováció történetében mindig élen járó vállalat a világ első nagykapacitású gumiabroncs gyárát 1979-ben a koreai Daejonban építette fel. Felismerve a gazdaság fejlődése által generált igényeket, a vállalat a radiál abroncsok kutatás-fejlesztésére és gyártására specializálódott, amelyek a hosszabb élettartam és a hatékonyabb üzemanyag-felhasználás támogatása eredményeként az 1960-as évektől széles körben elterjedtek Európában. 
A gyártási mennyiség megnövelésével 1980-ban már az export bővítése is lehetővé vált az Egyesült Államokba és Európába, így a Hankook globális piaci szereplővé vált. A vállalat az 1990-es években is folytatta stratégiáját az infrastruktúrába való befektetéssel és gyártási kapacitásának bővítésével, és megkezdte partnerkapcsolatainak bővítését az autómárkákkal. 
Az abroncs-technológia és a kötelező kiváló minőség mércéjének megfelelve a vállalat belépett a tengerentúli eredeti gyári felszerelésű abroncsok (OE) piacára, és 1991-ben aláírta első gyári felszerelésű abroncsok szállítására szóló szerződését a Volkswagennel, néhány év múlva pedig az Audival, a BMW-vel, a Mercedes Benz autógyártóval és a Porsche-val is hasonló megállapodások születtek.

Európában az első

A XXI. század első évtizedeiben a keresletnövekedést a Hankook gyártási és értékesítési hálózatai is követték. A vállalat Európai Kereskedelmi Központja 2001-ben kezdte meg működését, 2006-ban pedig elindult a Hankook egyetlen európai gyárának építése Magyarországon – városunk határában.. 
Az elmúlt két évtized – hasonlóan a korábbiakhoz – a folyamatos innovációról, a vezetési élmény fejlesztéséről szólt a Hankooknál. A vállalat alapításának 70. évfordulója gyárnyitások sorozatát indította el, Kínában, Indonéziában és az Egyesült Államokban létesültek új üzemek, jelentősen növelve a Hankook terjeszkedési kapacitását. 
Mindemellett a vállalat egyre több prémium autómárka beszállítójaként jelenik meg: az elmúlt években többek között a BMW 3-as széria, a Mercedes-Benz S osztály, a Porsche Macaran, majd tavaly a Porsche Taycan elektromos sportautó gyári abroncsszállítója lett.
 

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: átadták a "Dunaújváros kenyere" adományt

DSTV: átadták a "Dunaújváros kenyere" adományt

2021. júl. 29.

A Szent Pantaleon Kórház infektológiai osztálya kapta a "Dunaújváros kenyere" kezdeményezésből befolyt összeget, derül ki a DSTV összegzéséből. A félmillió forintra kiegészített adományt Mezei Zsolt alpolgármester adta át a gyógyító komplexum képviselőjének, a következő kedvezményezett a Pentele Hagyományőrző Egyesület lesz. Hangkép.

"Virágos Dunaújvárosért" – még lehet jelentkezni

"Virágos Dunaújvárosért" – még lehet jelentkezni

2021. júl. 27.

Nyolc kategóriában hirdették meg a városcsinosítási akciót, július 30-ig, azaz péntekig várják a nevezéseket! Virágozzon minden!

Több állomásos klímavédelmi akciónapot szerveznek

Több állomásos klímavédelmi akciónapot szerveznek

2021. júl. 26.

Pályázati forrásból megvalósuló programra várják a vendégeket a Dunaújvárosi Egyetemre szombaton délelőtt – menetrend és felhívás a hajtás után!

Csökken a város adósságállománya

Csökken a város adósságállománya

2021. júl. 25.

2021 végéig majdnem 490 millió forintot fizet vissza a város, míg új hitelt csak 266 millió értékben vesznek fel, vagyis valójában csökken a város adóssága. A kérdésről a múlt heti közgyűlés döntött.

Lakossági fórum lesz a településfejlesztési stratégiáról

Lakossági fórum lesz a településfejlesztési stratégiáról

2021. júl. 25.

A véleményeket, észrevételeket is várják. Közlemény.

Kevesen csatlakoztak a csatornahálózatra

Kevesen csatlakoztak a csatornahálózatra

2021. júl. 24.

Elkészült az Északi Lakóterület csatornahálózata, amelyre június 1-jtől lehet rácsatlakozni az ingatlantulajdonosoknak. Azonban Orosz Csaba önkormányzati képviselő elmondta, eddig kevesen éltek az új, modern lehetőséggel.

DSTV: eljött az aratás ideje

DSTV: eljött az aratás ideje

2021. júl. 24.

Felgyorsultak az aratási munkálatok a szélsőséges időjárás miatt, derül ki a DSTV összegzéséből. Az év elején a rendkívül kevés csapadék, a közelmúltban a kánikula akadályozta a növények zavartalan fejlődését. Hangkép.