A társállatok szerepe, jelentősége (1.)

doszerk - 2021. június 16. 17:04

Újabb sorozatot kezdtünk hasábjainkon a felelős állattartás híveinek – Czibere Cecília habilitációs kutyakiképző ezúttal a társállatok szerepe, jelentősége kapcsán avatja be az érdeklődőket a legfontosabb tudnivalókba. Első rész.

Az ember természeti lényként elválaszthatatlan az adott fizikai környezet növény- és állatvilágától:  a kutyák esetében az életért vívott „közös harc” a mindennapok fontos része volt – később a funkciójuk változott, és társállatként kezdték kezelni őket. 

Különleges kapcsolat

Több ezer éves leletek igazolják a különleges kapcsolatot – az elhunytakat a kutyájukkal együtt temették el –, majd a XVII. század végére a középosztályban is társállatként tűntek fel a kutyák. Megjelent az állattartás melletti érvelés az egészségre gyakorolt jótékony hatása miatt is. 
A népesség növekedése nyomán a társállatok tartása már nem csak kedvtelést jelentett, hanem fontos szerepe lett az ember pszichológiai igényeinek kielégítésében. Az állatok a család teljes jogú tagjaiként jelentek meg. 

Érzelmi kötelék

Az állatok adekvát reakciót adnak a hangulatainkra, érzéseinkre – ezzel segítenek komfortérzetünk fenntartásában. A harmonikus kutya-gazda kapcsolat esetén az állatok segítenek a krízishelyzetek kezelésében. A gyerekek megtanulhatják a gondoskodás és felelősségvállalás szabályait – mindemellett játszótárs, barát, védelmező is lehet a kutya. 
Az idősek magányos életében társként funkcionálhatnak. Mindez igaz a segítőkutyákra is – amelyek sok más módon is segíthetnek gazdáikon.

Czibere Cecília habilitációs kutyakiképző
(Fotó: Duna Dog Center – Ihász Martin képe)
 

A rovat további hírei: Mozaik

Ilyen még úgysem volt: csomagtartó vásár Újtelepen!

Ilyen még úgysem volt: csomagtartó vásár Újtelepen!

2021. júl. 28.

Közösségi kezdeményezésként, jókedvükből igyekeznek meghonosítani a bolhapiac szokatlan formáját a szervezők – az első alkalomra már (és még) lehet jelentkezni!

DSTV: örökbefogadás, adománygyűjtés

DSTV: örökbefogadás, adománygyűjtés

2021. júl. 28.

Örökbefogadó és adománygyűjtő napot tartottak a Dunaújvárosi Állatvédő Egyesület tagjai, derül ki a DSTV összegzéséből. Az érdeklődők a Munkásművelődési Központban ismerkedhettek a gazdára váró kisállatokkal. Hangkép.
 

Tombol a hőség – életbe lépett a hőségriadó és a vörös kód

Tombol a hőség – életbe lépett a hőségriadó és a vörös kód

2021. júl. 27.

A harmadfokú hőségriadót az országos tisztifőorvos, a bajba jutott emberek segítésének kötelmét szabályozó vörös kódot Emberi Erőforrások Minisztériuma adta ki. Az ok prózai: újra itt a kánikula.

A társállatok szerepe, jelentősége (3.)

A társállatok szerepe, jelentősége (3.)

2021. júl. 27.

Újabb sorozatunk harmadik részében a Czibere Cecília habilitációs kutyakiképző ezúttal a társállatok társadalmi integrációs szerepét vázolja a felelős állattartás híveinek. Miben és hogyan segíthet a társállat? Itt a válasz! 

Kegyetlen kánikula várható – egészen péntekig

Kegyetlen kánikula várható – egészen péntekig

2021. júl. 26.

Országos hőség közelít, a legdurvább időszakban 40 fok körüli csúcsok várhatók a DO időjárási szakértőjének friss helyzetjelentése szerint. Durva lesz, vigyázzanak, vigyázzatok!

DSTV: itt az esküvőszezon

DSTV: itt az esküvőszezon

2021. júl. 22.

Új stílus is hódít a párok körében az esküvői dekorációk és virágok terén, derül ki a DSTV összegzéséből. A járványügyi intézkedések enyhítésével egyre több esküvői megkeresést kapnak a virágüzletek. Hangkép.

AlfaCity a Szalki-szigeten: a márka Mekkája (galériával)

AlfaCity a Szalki-szigeten: a márka Mekkája (galériával)

2021. júl. 19.

Bár az időjárás nem fogadta kegyeibe a közösséget, több száz verdát és jelentős számú érdeklődőt csalogatott a Szalki-szigetre az AlfaCity közösségi megmozdulása. A szív benzingőzös dobbanásai a hajtás után.