Dunaújváros Hetilap

Búcsú a DVCSH-tól – örökre

Kölesdi Fanni - 2021. június 25. 15:45

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) is úgy ítélte meg, hogy a DVCSH Kft. nem alkalmas a távhőszolgáltatásra. Új szereplő jön júliustól, a DVG helyett azonban az állami tulajdonú MVM Oroszlányi Távhőszolgáltató Zrt.-t jelölte ki arra, hogy július 1-jétől átvegye a feladatot Dunaújvárosban. 

Mint ismert: április végén mondta fel az önkormányzat a DVCSH-val kötött szolgáltatási szerződést, miután a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) vizsgálata megállapította, hogy a DVCSH Kft. súlyos hibákat követett el akkor, amikor február első hétvégéjén korlátozta a távhőszolgáltatást a városban. 

Elrettentő példák

Ennek során a DVCSH például úgy zárta el a fűtést a bölcsődékben, hogy közben a gyerekek még bent voltak, de otthonok ezreiben volt hideg napokon keresztül. A MEKH ezért nem jogerősen 25 millió forintra büntette a DVCSH-t. 
Pintér Tamás polgármester már a felmondáskor közölte: azt javasolja, hogy július 1-jétől a száz százalékban az önkormányzat tulajdonában álló DVG Zrt. vegye át a városban a távhőszolgáltatást, majd 2022. január 1-jétől egy másik cég a víz- és csatornaszolgáltatást.
A DVG Zrt. el is kezdte a felkészülést az átvételre. Megkezdődött a műszaki paraméterek felmérése, a számlázási rendszer felállítása, valamint az ügyfélszolgálati irodák létrehozása is. A szolgáltatás átvételéhez már csak arra a hivatalos okiratra lett volna szükség, amelyben a MEKH engedélyezi a DVG Zrt.-nek a szolgáltatás elvégzését.

A DVCSH-nak mennie kell

Végül a MEKH köztes döntést hozott: a DVCSH-tól megvonta a távhőszolgáltatási engedélyt, a DVG Zrt. helyett azonban az állami tulajdonú MVM OTSZ Zrt.-t jelölte ki. Pintér Tamás a verdikt kapcsán lapunknak elmondta: a MEKH döntése óriási siker, hiszen a hivatal is megerősítette a Rajta, Újváros! Egyesület képviselőinek álláspontját: a DVCSH-nak mennie kell. 
A városi első embere kérdésünkre elmondta: az egyik szeme sír, a másik nevet, de összességében elégedett a helyzettel, hiszen a legfontosabbat a MEKH is elismerte: a DVCSH alkalmatlan Dunaújváros távhőellátására. A polgármester hozzátette: szerinte ugyan a DVG Zrt. is alkalmas a feladatra, de tiszteletben tartják a döntést, és elfogadják az MVM OTSZ Zrt.-t.
Pintér Tamás egyértelműsítette: minden segítséget megadnak a cégnek ahhoz, hogy július 1-jétől rendben átvehesse a szolgáltatást, a városvezető azonban emlékeztetett: ahhoz, hogy ez zökkenőmentes legyen, szükséges a DVCSH együttműködése. Pintér Tamás hangsúlyozta: minden segítséget megadnak, hogy az MVM OTSZ Zrt.-nek, hogy ezt gördülékenyen megtehesse, de ez a feladat innentől az állami cég felelőssége – ide értve a lakosság pontos tájékoztatását is. 

A vízről később döntenek

A MEKH említett határozata nem érinti a víz- és csatornaszolgáltatást, arról később születik majd döntés, hogy ezt ki végzi majd jövő januártól. 
Közben a 8 hónap után újra ülésező Képviselő-testület megerősítette a polgármester döntését, és elküldte válaszát a Fejér Megyei Kormányhivatalnak. A kormányhivatal ugyanis korábban törvényességi felhívással élt, álláspontjuk szerint ugyanis a polgármester április végén nem volt döntési kényszerben. Pintér Tamás ezzel kapcsolatban megismételte korábbi álláspontját: nonszensznek tartja, hogy ne kellett volna a lehető leghamarabb lépnie a februári szolgáltatáselzárás után. Az is gyors döntést indokolta, hogy így a szolgáltatóváltásra a nyári időszakban kerül sor, míg ha megvárják a kormányhivatal által javasolt időszakot, akkor a döntés a fűtési szezonba csúszik. 
Távő, víz és a csatorna ügyben tehát idén még sok munka lesz, egy azonban már biztosnak tűnik: hosszú, viharos évtizedek után elbúcsúzik a DVSCH-tól Dunaújváros.

(Fotó: DO-archív)
 

A rovat további hírei: Közélet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.