Dunaújváros Hetilap

"Dunaújvárost kirabolták, az elkövető a Fidesz-kormányzat volt"

Öcaline - 2021. június 29. 14:44

Pintér Tamás polgármester kommentálta így a különleges gazdasági övezetről szóló tegnapi kormánydöntést a Hankook téren rendezett rendkívüli sajtótájékoztatón kora délután. Sem ő, sem Kálló Gergely országgyűlési képviselő nem fukarkodott az elítélő szavakkal. 

Az alaphírt reggel már közöltük: megjelent a kormánydöntés, különleges gazdasági övezetté nyilvánította a kormány Iváncsát és Rácalmást – a hétfőn este napvilágot látott rendelet nyomán milliárdos iparűzésiadó-bevételtől esik el Dunaújváros. Itt az összegzés közvetlen elérhetősége!

Döntött a kormány, milliárdoktól eshet el Dunaújváros (katt) >>

Mint a fentiekből is kitetszik, hiába volt az ellenzéki össztűz és a tényekkel-számokkal igazolt érvelés – megszületett a döntés, amely nyomán éves szinten több milliárd forint bevételtől eshet el az ellenzéki irányítású Dunaújváros. 

"... pártszimpátia alapján osztják tovább"

Aligha véletlen, hogy lényegében azonnal reagált a város vezetése, valamint – ahogy a délelőtti összegzésben is borítékoltam – Kálló Gergely országgyűlési képviselő; kora délután Pintér Tamás polgármesterrel, valamint a város alpolgármestereivel közös rendkívüli sajtótájékoztatót tartottak a Hankook téren, a város határában üzemelő abroncsgyár előtt.
Az eseményen hangzott el a címbe foglalt tézis a város első emberétől – mint Pintér Tamás kiemelte, a kormányzat nemtelen bosszút állt az ellenzéki város összes lakóján:
– A rablás kiagyalója dr. Dorkota Lajos volt, elkövetője pedig az a dr. Molnár Krisztián, aki egyfelől a megyei közgyűlés elnöke, másrészt a Fidesz 4. választókerületének új vezetője is – a Kulcs és Adony bevonásával született kormányrendelettel tehát a Fidesz helyi elnöke a kormánypártok dunaújvárosi híveit is megrövidítette. Nem kétséges, hogy e döntés nyomán a korábbi bevételeket kizárólag pártszimpátia alapján osztják tovább, mint ahogy az sem, hogy ezzel a döntéssel éves szinten 1,5 milliárd forint jogos, érvényes szerződésekbe foglalt bevételtől fosztják meg városunkat. Mivel pedig a rendelet holnaptól érvénybe lép, az is kiderült, hogy már idén 684 millió forinttól esik el az önkormányzat. 
A polgármester idézett a településekkel kötött szerződésből, hangsúlyozva, hogy a kontraktusok is tartalmazzák, miszerint a beruházások nem jöhettek volna, illetve jöhetnének létre Dunaújváros segítsége és szerepvállalása nélkül. Pintér Tamás zárszavában kiemelte: nem hagyják annyiban, hogy meglopják a várost – az Alkotmánybírósághoz fordulnak a kormánydöntés ellen. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta: mivel az ellenzéki vezetők egybehangzó ígérete szerint egy 2022-es kormányváltás esetén visszajuttatják a városnak a jogosan járó forrásokat, a megnyugtató megoldás a jövő évi választási győzelem lenne.

"... ami eddig jog volt, innentől kegy lesz"

Szintén a választási győzelmet nevezte lehetséges fordulópontnak a gyászos történetben Kálló Gergely országgyűlési  képviselő, aki szerint innentől a "fideszes nagyurakon" múlik a bevételek sorsa:
– Példátlan gaztett, amit a Fidesz-kormányzat és a helyi fideszes nagyurak a térség lakói ellen elkövettek. A döntés nem szól másról, mint arról, hogy az eddig kapott forrásokat dr. Molnár Krisztián osztja vissza – vagyis ami eddig jog volt, az innentől kegy lesz, és kizárólag a politikai hovatartozás dönt arról, ki mennyit és mikor kap vissza. Iváncsa minden szempontból gyökeres változás előtt áll – ehhez képest a jogokat most elvették tőlük, és szintén megrabolták Rácalmás lakóit is. A kormányzat így állt pitiáner bosszút azért, mert a térségben élők a szívük szerint választottak!
A térség országgyűlési képviselője egy korábbi számítást idézve elmondta: a mostani rendelettel minden dunaújvárosi zsebéből 100 ezer forintot húzott ki a kormányzat – ez az összeg a két említett település lakói esetében fejenként 1 millió forintra rúg. A képviselő hangsúlyozta: a kormánydöntés a térség településeinek egymás elleni kijátszása miatt is veszélyes.

Itt tartunk most – ami május derekán csak félelmetes opció (vagy, fideszes olvasatban: ellenzéki hisztülés) volt, az mára valósággá lett a Mi Országunkban.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Átadták a várva várt ADU parkolókat

Átadták a várva várt ADU parkolókat

2022. jún. 24.

Többhetes előkészületeket és munkálatokat követően a városlakók már birtokba is vehetik a volt ADU iskola mögötti területen kialakított parkolókat. Az elkészült beruházás jelentőségéről Pintér Tamás polgármester, Barta Endre a körzet képviselője és Novák Istvánné Katica önkormányzati képviselőjelölt számolt be. 

Igazi fesztiválhangulattal várta a plazmaadókat a Duna Plazma

Igazi fesztiválhangulattal várta a plazmaadókat a Duna Plazma

2022. jún. 24.

Ahogy azt a plazmaadók megszokhatták, újabb vidám hangulatú extra nappal készültek az egészségügyi centrum dolgozói a zene világnapja alkalmából kedden – a nap fő témája ezúttal a fesztivál és a hozzá tartozó partihangulat volt. (X)

Az igényektől a teljesítésig – tervezhető fejlesztések a 6-os körzetben

Az igényektől a teljesítésig – tervezhető fejlesztések a 6-os körzetben

2022. jún. 23.

Hamarosan élesedik az az online felület, amely egyszerre gyűjti össze a lakosság fejlesztési igényeit, valamint folyamatosan tájékoztatást nyújt a megvalósult tervekről. Kísérleti jelleggel a 6-os választókörzetre fókuszálnak, de ha beválik, az egész városra kiterjeszthetik a rendszert.

KÖSZ, Hankook! – önkénteseket várnak az arborétumba

KÖSZ, Hankook! – önkénteseket várnak az arborétumba

2022. jún. 23.

Kétmillió forintos támogatást kapott a Baracsi úti zöld sziget – a felújítási munkákhoz önkénteseket várnak. KÖSZ, Hankook! – először most, majd jövő szombaton.

Elkészültek az új parkolóhelyek a Batsányi János utcában

Elkészültek az új parkolóhelyek a Batsányi János utcában

2022. jún. 21.

Ismét a település életének egyik legfontosabb problémájára talált megoldást a városvezetés. A Batsányi János utcában nagyjából 15 új parkolót alakítottak ki. 

Városunk is ünnepelt a világnapon

Városunk is ünnepelt a világnapon

2022. jún. 21.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére 2004 óta ünnepeljük a véradók világnapját. Összeállításunk a helyi véradókra koncentrál.

Már ma este parkolhatnak az autósok a volt ADU iskolánál

Már ma este parkolhatnak az autósok a volt ADU iskolánál

2022. jún. 20.

Sajtótájékoztatón jelentették be, hogy birtokba veheti a nagyközönség a parkolási gondokat enyhítő bázist. Címszavas örömhír.