Dunaújváros Hetilap

Döntött a kormány, milliárdoktól eshet el Dunaújváros

Öcaline - 2021. június 29. 9:03

Minden tiltakozás, észérv és matek hiába: megjelent a kormánydöntés, különleges gazdasági övezetté nyilvánította a kormány Iváncsát és Rácalmást, írta a Telex.hu. A hétfőn este napvilágot látott rendelet nyomán milliárdos iparűzésiadó-bevételtől esik el Dunaújváros. Durva döntés, de sajnos borítékolható volt.

Mint a lap is felidézi, május derekán együtt tiltakoztak az ellenzéki erők a kiszivárgott tervezet ellen – a Városháza közgyűlési terme előtt tartott rendkívüli sajtótájékoztatóról természetesen beszámolt a DO, mint ahogy közöltük Pintér Tamás polgármester exkluzív interjúját, valamint a Medgyesi Miklós önkormányzati sajtószóvivővel készült összeállítást is a tervezett döntés kapcsán. A három kapcsolódó tartalom az alábbi címeken érhető el!

Össz-ellenzéki kiállás – éppen Dunaújvárosban (katt) >>

"Sosem tűrtük, hogy fenyegessenek és kisemmizzenek minket" (katt) >>

Különleges gazdasági övezet – különleges csúsztatásokkal (katt) >>

De hiába az ellenzéki össztűz és a tényekkel-számokkal igazolt érvelés – megszületett a döntés, amely nyomán éves szinten több milliárd forintos adóbevételtől eshet el az ellenzéki irányítású Dunaújváros. Az Orbán-kormány "bosszújaként" is bátran értelmezhető rendelet ugyanis éppen arról szól, hogy innentől a fideszes megyei közgyűlés dönt az övezetben befolyó iparűzési adó sorsáról. Szemben az eddig gyakorlattal és az érvényes szerződésekkel: ezek ugyanis arról szóltak, hogy mind a város határában üzemelő, de Rácalmáshoz tartozó Hankook gumiabroncsgyár, mind az Iváncsa határában megvalósuló "dunaújvárosi" ipari park iparűzési adóján 50-50 százalék arányban osztozik az említett két település, valamint a város önkormányzata.
Mellékszál, de politikai szempontból pikáns mellékszál, hogy – amint arról a Telex.hu összegzése is beszámol – az említett két kontraktust a város korábbi, fideszes polgármestere, Cserna Gábor kötötte a két településsel; ebben többek között azt is rögzítik, hogy az iparűzési adó ötven százaléka a beruházások során történt kiemelkedő szerepvállalásért illeti Dunaújvárost.

(Az immár hivatalos kormánydöntés vélhetően reakcióra készteti a városvezetést, valamint a témában eddig is rendre karakteres ellenvéleményt formált Kálló Gergely országgyűlési képviselőt – amennyiben releváns tartalom fut be, természetesen frissítem az állományt!)

(Archív fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

2024. ápr. 16.

Nyár elején újra választ az ország, méghozzá egy időben az Európai Parlament (EP) tagjaira, a települési polgármesterekre, valamint az önkormányzati képviselőkre, továbbá a nemzetiségi önkormányzatok tagjaira voksolhatunk.

Szakmai értekezlet a rendőrségen

Szakmai értekezlet a rendőrségen

2024. ápr. 16.

A Dunaújváros és Környéke Közbiztonságáért Közalapítvány és Dunaújváros Önkormányzata szervezésében létrejövő Rendvédelmi hónap részeként, illetve annak megnyitójaként szerveztek konferenciát a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságon a napokban.

A Hoffmann Group szerszámmustrája az Innoparkban

A Hoffmann Group szerszámmustrája az Innoparkban

2024. ápr. 15.

Nagyszabású szerszámkiállításnak ad otthont az Innopark szerdán: a Hoffmann Group kiállítására 10-15 óra között várják az érdeklődőket – meghívó és regisztrációs űrlap máris itt!