Dunaújváros Hetilap

Döntött a kormány, milliárdoktól eshet el Dunaújváros

Öcaline - 2021. június 29. 9:03

Minden tiltakozás, észérv és matek hiába: megjelent a kormánydöntés, különleges gazdasági övezetté nyilvánította a kormány Iváncsát és Rácalmást, írta a Telex.hu. A hétfőn este napvilágot látott rendelet nyomán milliárdos iparűzésiadó-bevételtől esik el Dunaújváros. Durva döntés, de sajnos borítékolható volt.

Mint a lap is felidézi, május derekán együtt tiltakoztak az ellenzéki erők a kiszivárgott tervezet ellen – a Városháza közgyűlési terme előtt tartott rendkívüli sajtótájékoztatóról természetesen beszámolt a DO, mint ahogy közöltük Pintér Tamás polgármester exkluzív interjúját, valamint a Medgyesi Miklós önkormányzati sajtószóvivővel készült összeállítást is a tervezett döntés kapcsán. A három kapcsolódó tartalom az alábbi címeken érhető el!

Össz-ellenzéki kiállás – éppen Dunaújvárosban (katt) >>

"Sosem tűrtük, hogy fenyegessenek és kisemmizzenek minket" (katt) >>

Különleges gazdasági övezet – különleges csúsztatásokkal (katt) >>

De hiába az ellenzéki össztűz és a tényekkel-számokkal igazolt érvelés – megszületett a döntés, amely nyomán éves szinten több milliárd forintos adóbevételtől eshet el az ellenzéki irányítású Dunaújváros. Az Orbán-kormány "bosszújaként" is bátran értelmezhető rendelet ugyanis éppen arról szól, hogy innentől a fideszes megyei közgyűlés dönt az övezetben befolyó iparűzési adó sorsáról. Szemben az eddig gyakorlattal és az érvényes szerződésekkel: ezek ugyanis arról szóltak, hogy mind a város határában üzemelő, de Rácalmáshoz tartozó Hankook gumiabroncsgyár, mind az Iváncsa határában megvalósuló "dunaújvárosi" ipari park iparűzési adóján 50-50 százalék arányban osztozik az említett két település, valamint a város önkormányzata.
Mellékszál, de politikai szempontból pikáns mellékszál, hogy – amint arról a Telex.hu összegzése is beszámol – az említett két kontraktust a város korábbi, fideszes polgármestere, Cserna Gábor kötötte a két településsel; ebben többek között azt is rögzítik, hogy az iparűzési adó ötven százaléka a beruházások során történt kiemelkedő szerepvállalásért illeti Dunaújvárost.

(Az immár hivatalos kormánydöntés vélhetően reakcióra készteti a városvezetést, valamint a témában eddig is rendre karakteres ellenvéleményt formált Kálló Gergely országgyűlési képviselőt – amennyiben releváns tartalom fut be, természetesen frissítem az állományt!)

(Archív fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: új büszkeségek az arborétumban

DSTV: új büszkeségek az arborétumban

2022. jún. 25.

Egyre népszerűbb a városlakók körében a Baracsi úti Arborétum, derül ki a DSTV összegzéséből. A létesítmény jelentős fejlődésen ment keresztül, újdonságok sora csalogatja a vendégeket – ráadásul éppen ma délelőtt 11 órától önkéntes program helyszíne lesz! Hangkép.

Átadták a várva várt ADU parkolókat

Átadták a várva várt ADU parkolókat

2022. jún. 24.

Többhetes előkészületeket és munkálatokat követően a városlakók már birtokba is vehetik a volt ADU iskola mögötti területen kialakított parkolókat. Az elkészült beruházás jelentőségéről Pintér Tamás polgármester, Barta Endre a körzet képviselője és Novák Istvánné Katica önkormányzati képviselőjelölt számolt be. 

Igazi fesztiválhangulattal várta a plazmaadókat a Duna Plazma

Igazi fesztiválhangulattal várta a plazmaadókat a Duna Plazma

2022. jún. 24.

Ahogy azt a plazmaadók megszokhatták, újabb vidám hangulatú extra nappal készültek az egészségügyi centrum dolgozói a zene világnapja alkalmából kedden – a nap fő témája ezúttal a fesztivál és a hozzá tartozó partihangulat volt. (X)

Az igényektől a teljesítésig – tervezhető fejlesztések a 6-os körzetben

Az igényektől a teljesítésig – tervezhető fejlesztések a 6-os körzetben

2022. jún. 23.

Hamarosan élesedik az az online felület, amely egyszerre gyűjti össze a lakosság fejlesztési igényeit, valamint folyamatosan tájékoztatást nyújt a megvalósult tervekről. Kísérleti jelleggel a 6-os választókörzetre fókuszálnak, de ha beválik, az egész városra kiterjeszthetik a rendszert.

KÖSZ, Hankook! – önkénteseket várnak az arborétumba

KÖSZ, Hankook! – önkénteseket várnak az arborétumba

2022. jún. 23.

Kétmillió forintos támogatást kapott a Baracsi úti zöld sziget – a felújítási munkákhoz önkénteseket várnak. KÖSZ, Hankook! – először most, majd jövő szombaton.

Elkészültek az új parkolóhelyek a Batsányi János utcában

Elkészültek az új parkolóhelyek a Batsányi János utcában

2022. jún. 21.

Ismét a település életének egyik legfontosabb problémájára talált megoldást a városvezetés. A Batsányi János utcában nagyjából 15 új parkolót alakítottak ki. 

Városunk is ünnepelt a világnapon

Városunk is ünnepelt a világnapon

2022. jún. 21.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére 2004 óta ünnepeljük a véradók világnapját. Összeállításunk a helyi véradókra koncentrál.