Dunaújváros Hetilap

Egy hét alatt három 90 éves szépkorút köszöntöttek

Kölesdi Fanni - 2021. június 5. 8:23

Rajnai Istvánné, Gémes Antal és Pásztor Bertalan is az elmúlt héten ünnepelte 90. születésnapját. A város vezetése mindhárom szépkorút otthonában kereste fel, és köszöntötte a jubileumi esemény alkalmából. 

A 90 évesek táborát erősíti Rajnai Istvánné, Ilona néni, aki 1931-ben született Pakson négy testvérével együtt. Városunkba a ’60-as években költözött, ahol a Papírgyárban dolgozott minőségi anyagátvevőként, és innen is ment nyugdíjba. A munka mellett is igencsak aktívan töltötte szabadidejét: gimnáziumba járt, ahová 40 évesen iratkozott be. Két fia született. Öt unokája és öt dédunokája van. 

Ilona néni mint mondta, legfőbb támasza egyik fia, István (a másik fia külföldön él – a szerk.), aki mindennap látogatja és segíti a hétköznapokban. Úgy véli, hogy azok, akik 1931-ben születtek, nem véletlenül élik meg ezt a szép időt: 
– Mi, "harmincegyesek" megértük a II. világháborút és az ’56-os forradalmat is. Azt gondolom, hogy ez a korosztály megedződött – fogalmazott a 90 éves szépkorú. 

A születésnaposok között volt még Gémes Antal, Anti bácsi is, aki Ilona nénihez hasonlóan, kiváló szellemi frissességnek örvend. Barta Endre alpolgármesternek igencsak gazdag életútjáról mesélt. Balástyán született 1931. május 28-án. Patkoló - és kocsikovács, majd szerszámkészítő szakmát tanult, később a szegedi kéziszerszámgyárban helyezkedett el, majd 1951-ben katonának vonult: a lovasság kiképzőegységénél dolgozott, ahol hamar a műhely vezetőjének nevezték ki. Leszerelése után, 1953-ban költözött Dunaújvárosba. A Dunai Vasműben dolgozott, ahol karbantartással foglalkozott 38 éven át, és innen is ment nyugdíjba 1990. január 1-jén. Egy lánya és egy fia, valamint négy unokája van. Feleségével 65 éve házasok. Mint mondta minden nap kimegy a piacra, bevásárol és szívesen tájékozódik a világ híreit illetően.  

A Szépkorúak között volt a Dunaújvárosért-díjas Pásztort Bertalan Berci bácsi is, akihez Pintér Tamás polgármester és Barta Endre alpolgármester közösen látogattak el. Neve talán mindenki számára  ismerősen cseng írói vagy tanítói munkája révén. Berci bácsi 1931. június 1-jén született. 1955-ben szerzett tanári diplomát az ELTE-n, majd a következő évben költözött Dunaújvárosba. Tanári pályafutását az akkori Münnich Ferenc Gimnáziumban kezdte, több évtizeddel később innen is ment nyugdíjba az akkor már Széchenyi István Gimnáziumra keresztelt intézményből. Generációkat tanított a magyar nyelv szépségeire. A Dunaújvárosért díj mellett számos kitüntetés büszke tulajdonosa, egyebek mellett 2020-ban 65 éves pedagógus pályafutása elismeréseként megkapta az ELTE Vasdiplomáját. Mint mondta: mindennapjait legszívesebben a könyvtárban tölti, mai napig rendszeresen publikál, nemrég jelent meg Az igazság ereje című dráma kötete, jelenleg pedig novellás kötetén dolgozik. Pintér Tamás az egész város nevében boldog születésnapot, jó egészséget és további aktív, alkotással töltött éveket kívánt Berci bácsinak, aki útravalóként József Attilától idézett: "(…) Ehess, ihass, ölelhess, alhass! A mindenséggel mérd magad! (…)"
 

A rovat további hírei: Közélet

Átadták a várva várt ADU parkolókat

Átadták a várva várt ADU parkolókat

2022. jún. 24.

Többhetes előkészületeket és munkálatokat követően a városlakók már birtokba is vehetik a volt ADU iskola mögötti területen kialakított parkolókat. Az elkészült beruházás jelentőségéről Pintér Tamás polgármester, Barta Endre a körzet képviselője és Novák Istvánné Katica önkormányzati képviselőjelölt számolt be. 

Igazi fesztiválhangulattal várta a plazmaadókat a Duna Plazma

Igazi fesztiválhangulattal várta a plazmaadókat a Duna Plazma

2022. jún. 24.

Ahogy azt a plazmaadók megszokhatták, újabb vidám hangulatú extra nappal készültek az egészségügyi centrum dolgozói a zene világnapja alkalmából kedden – a nap fő témája ezúttal a fesztivál és a hozzá tartozó partihangulat volt. (X)

Az igényektől a teljesítésig – tervezhető fejlesztések a 6-os körzetben

Az igényektől a teljesítésig – tervezhető fejlesztések a 6-os körzetben

2022. jún. 23.

Hamarosan élesedik az az online felület, amely egyszerre gyűjti össze a lakosság fejlesztési igényeit, valamint folyamatosan tájékoztatást nyújt a megvalósult tervekről. Kísérleti jelleggel a 6-os választókörzetre fókuszálnak, de ha beválik, az egész városra kiterjeszthetik a rendszert.

KÖSZ, Hankook! – önkénteseket várnak az arborétumba

KÖSZ, Hankook! – önkénteseket várnak az arborétumba

2022. jún. 23.

Kétmillió forintos támogatást kapott a Baracsi úti zöld sziget – a felújítási munkákhoz önkénteseket várnak. KÖSZ, Hankook! – először most, majd jövő szombaton.

Elkészültek az új parkolóhelyek a Batsányi János utcában

Elkészültek az új parkolóhelyek a Batsányi János utcában

2022. jún. 21.

Ismét a település életének egyik legfontosabb problémájára talált megoldást a városvezetés. A Batsányi János utcában nagyjából 15 új parkolót alakítottak ki. 

Városunk is ünnepelt a világnapon

Városunk is ünnepelt a világnapon

2022. jún. 21.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére 2004 óta ünnepeljük a véradók világnapját. Összeállításunk a helyi véradókra koncentrál.

Már ma este parkolhatnak az autósok a volt ADU iskolánál

Már ma este parkolhatnak az autósok a volt ADU iskolánál

2022. jún. 20.

Sajtótájékoztatón jelentették be, hogy birtokba veheti a nagyközönség a parkolási gondokat enyhítő bázist. Címszavas örömhír.