Dunaújváros Hetilap

Egy hét alatt három 90 éves szépkorút köszöntöttek

Kölesdi Fanni - 2021. június 5. 8:23

Rajnai Istvánné, Gémes Antal és Pásztor Bertalan is az elmúlt héten ünnepelte 90. születésnapját. A város vezetése mindhárom szépkorút otthonában kereste fel, és köszöntötte a jubileumi esemény alkalmából. 

A 90 évesek táborát erősíti Rajnai Istvánné, Ilona néni, aki 1931-ben született Pakson négy testvérével együtt. Városunkba a ’60-as években költözött, ahol a Papírgyárban dolgozott minőségi anyagátvevőként, és innen is ment nyugdíjba. A munka mellett is igencsak aktívan töltötte szabadidejét: gimnáziumba járt, ahová 40 évesen iratkozott be. Két fia született. Öt unokája és öt dédunokája van. 

Ilona néni mint mondta, legfőbb támasza egyik fia, István (a másik fia külföldön él – a szerk.), aki mindennap látogatja és segíti a hétköznapokban. Úgy véli, hogy azok, akik 1931-ben születtek, nem véletlenül élik meg ezt a szép időt: 
– Mi, "harmincegyesek" megértük a II. világháborút és az ’56-os forradalmat is. Azt gondolom, hogy ez a korosztály megedződött – fogalmazott a 90 éves szépkorú. 

A születésnaposok között volt még Gémes Antal, Anti bácsi is, aki Ilona nénihez hasonlóan, kiváló szellemi frissességnek örvend. Barta Endre alpolgármesternek igencsak gazdag életútjáról mesélt. Balástyán született 1931. május 28-án. Patkoló - és kocsikovács, majd szerszámkészítő szakmát tanult, később a szegedi kéziszerszámgyárban helyezkedett el, majd 1951-ben katonának vonult: a lovasság kiképzőegységénél dolgozott, ahol hamar a műhely vezetőjének nevezték ki. Leszerelése után, 1953-ban költözött Dunaújvárosba. A Dunai Vasműben dolgozott, ahol karbantartással foglalkozott 38 éven át, és innen is ment nyugdíjba 1990. január 1-jén. Egy lánya és egy fia, valamint négy unokája van. Feleségével 65 éve házasok. Mint mondta minden nap kimegy a piacra, bevásárol és szívesen tájékozódik a világ híreit illetően.  

A Szépkorúak között volt a Dunaújvárosért-díjas Pásztort Bertalan Berci bácsi is, akihez Pintér Tamás polgármester és Barta Endre alpolgármester közösen látogattak el. Neve talán mindenki számára  ismerősen cseng írói vagy tanítói munkája révén. Berci bácsi 1931. június 1-jén született. 1955-ben szerzett tanári diplomát az ELTE-n, majd a következő évben költözött Dunaújvárosba. Tanári pályafutását az akkori Münnich Ferenc Gimnáziumban kezdte, több évtizeddel később innen is ment nyugdíjba az akkor már Széchenyi István Gimnáziumra keresztelt intézményből. Generációkat tanított a magyar nyelv szépségeire. A Dunaújvárosért díj mellett számos kitüntetés büszke tulajdonosa, egyebek mellett 2020-ban 65 éves pedagógus pályafutása elismeréseként megkapta az ELTE Vasdiplomáját. Mint mondta: mindennapjait legszívesebben a könyvtárban tölti, mai napig rendszeresen publikál, nemrég jelent meg Az igazság ereje című dráma kötete, jelenleg pedig novellás kötetén dolgozik. Pintér Tamás az egész város nevében boldog születésnapot, jó egészséget és további aktív, alkotással töltött éveket kívánt Berci bácsinak, aki útravalóként József Attilától idézett: "(…) Ehess, ihass, ölelhess, alhass! A mindenséggel mérd magad! (…)"
 

A rovat további hírei: Közélet

80 éve gurulnak Hankook abroncsokon a világ autói

80 éve gurulnak Hankook abroncsokon a világ autói

2021. jún. 20.

Alapításának 80. évfordulóját ünnepli idén a világ legnagyobb gumiabroncs gyártói között rangsorolt Hankook. Történet, fejlesztési stratégia, jövőkép és vezetési élmény itt. (X)

Ügyféltámogató pontot hozott létre az önkormányzat

Ügyféltámogató pontot hozott létre az önkormányzat

2021. jún. 20.

Az oltás regisztrációjához és időpontfoglalásához nyújtanak segítséget, adta hírül a város hivatalos weboldala.

DSTV: benépesülhetnek a civil házak

DSTV: benépesülhetnek a civil házak

2021. jún. 20.

Nyitnak a civil házak, derül ki a DSTV összeállításából. A helyi civil szféra közösségi tereinek "újjáéledéséről" Pintér Tamás polgármester, valamint Tóth Kálmán és Motyovszki Mátyás önkormányzati képviselő tartott tájékoztatót a napokban. Hangkép.
 

DSTV: bölcsődei ünnepség a Városházán

DSTV: bölcsődei ünnepség a Városházán

2021. jún. 19.

Az elmaradt bölcsődék napi ünnepséget pótolták a Városházán a napokban, derül ki a DSTV összegzéséből. Az ünnepélyes évzárón Pintér Tamás polgármester köszöntötte a résztvevőket, majd Varga Anna Éva intézményvezető elismeréseket adott át munkatársainak. Hangkép.

Nyárköszöntő kavalkád a Dunai Kincses Kertben

Nyárköszöntő kavalkád a Dunai Kincses Kertben

2021. jún. 18.

A kánikula sem rettenti vissza az árusokat, mindenkit várnak a Szalki-szigeten szombaton a nyár első termelői piaca és kézműves vására kolosszális kínálatával!

Gyászol a város oktatási szférája: elhunyt dr. Kántor Károly

Gyászol a város oktatási szférája: elhunyt dr. Kántor Károly

2021. jún. 18.

Évtizedeken át tanított a Dunaújvárosi Egyetem jogelődjében, hallgatók ezrei kaptak életre szóló útravalót tőle: 85 éves volt, tragikus hirtelenséggel távozott az élők sorából dr. Kántor Károly.

Jótét céllal vásárolnak abroncsot a Hankook dolgozói

Jótét céllal vásárolnak abroncsot a Hankook dolgozói

2021. jún. 18.

Beteg vagy hátrányos helyzetben lévő gyermekeket segítő alapítványokat támogat a város határában üzemelő abroncsgyár a dolgozóknak hirdetett vásárlási program bevételéből. Itt  a kezdeményezés, aminek a végén mindenki boldog – ADJ a hajtás után.