Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Együtt koncertezik a Tomkins Énekegyüttes és a Dunaújvárosi Vegyeskar

Öcaline - 2021. június 23. 15:39

A kulturális és közösségi élet "újjászerveződésnek" ékes bizonyítékának ígérkezik az a különleges hangverseny, amelynek pénteken ad otthont a Krisztus Király Főtemplom: együtt lép közönség elé a Dunaújvárosi Vegyeskar és a fővárosi Tomkins Énekegyüttes. Sokszínű műsor, remek előadók – mindenkit szeretettel várnak!

Különleges élményt, színvonalas produkciót, és egyúttal a járvány veszélyhelyzet utáni első jelentősebb zeneünnepet ígéri az a hangverseny, amely a budapesti Tomkins Énekegyüttes és a Dunaújvárosi Vegyeskar együttműködése révén valósul meg.

A muzsika erejével 

A két együttes közös koncertje több szempontból is különleges: az egyik, hogy a kollaborációt a Nemzeti Kulturális Alap pályázata tette lehetővé, de az is rendkívüli, hogy a koncerten közönség elé lépő együttesek karnagyait régi ismeretség fűzi össze – de most először a közös zenélés révén egy pódiumon is találkozhatnak, hogy a muzsika erejével ünnepelve ajándékozzák meg a közönséget egy szép koncert élményével. 
A két alakulat nívója ad garanciát a sikerre: a Tomkins Énekegyüttes 1978-ban alakult, Dobra János művészeti vezető, és a kórus tagjainak többsége is a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végzett. Az együttes elsőként tudhatott (és tudhat mindmáig) magáénak egy olyan – Magyarországon addig csak alig ismert – repertoárt, amelyben megtalálhatóak a XVI. századi táncdaloktól az oratorikus műveken, az operákon és német mesterek darabjain át a kortárs alkotók szerzeményei is.
A Dunaújvárosi Vegyeskar szintén széles repertoárral rendelkezik – nem utolsósorban két karnagyának, Könyves Ágnesnek és Kurucz Gergelynek köszönhetően. Ők egyformán magas színvonalon dolgoznak a kórussal, egyúttal változatos műsorokkal tudnak a közönség elé állni.

Korszakokon, stílusokon át

A különleges együttműködésen alapuló koncertet a Krisztus Király Főtemplomban rendezik június 25-én, pénteken 19 órától, és a hangverseny programja is izgalmas élményt ígér: felcsendül többek között Pitoni és Schubert egy-egy műve, emellett Bach-korál is színesíti a repertoárt. A műsorban szerepel Farkas Ferenc 131. zsoltárja, és Mendelssohn-darabot, valamint Szokolay Sándor 136. zsoltárját is hallhatja a közönség. Különleges színt visznek az együttesek az előadásba több spirituáléval – és egy dunaújvárosi szerző, Almási Máté Ave verum című műve is szerepel a kínálatban.
A kórusok közös éneklésre is készülnek – a műsorterv szerint Könyves Ágnes Gounod Ave verum című művét, Dobra János Járdányi Missa Brevisének 2. tételét, míg Kurucz Gergely Kodály Esti dalát vezényli majd. Orgonán közreműködik Mészáros Zsolt Máté Junior Príma díjas orgonaművész.

Figyelem, fontos: a belépés díjtalan, ám a szervezők nyomatékosan kérik a járványügyi helyzetre vonatkozó hatályos rendelkezések betartását.

(Archív fotók: Dunaújvárosi Vegyeskar)

A rovat további hírei: Kultúra

Újra együtt volt a nagy Viadana-család

Újra együtt volt a nagy Viadana-család

2021. júl. 29.

Egy év szervezkedés után sikerült tető alá hozni a Viadana Kamarakórus nyári összetartását – a hivatalosan 2016-ban megszűnt, de olykor-olykor azóta is remek életjelenségeket produkáló együttes tagjai családostól vettek részt a szekszárdi találkán; a részletekről Kurucz Gergely karnagy számolt be lapunknak.

DSTV: a My Way Dance School a fellépők között

DSTV: a My Way Dance School a fellépők között

2021. júl. 27.

Gőzerővel készül a My Way Dance School a Parázs-Varázs programjára, derül ki a DSTV összegzéséből. A dunaújvárosi formáció az augusztus 20-án esedékes kavalkád egyik fellépője lesz a Szalki-szigeten. Hangkép.
 

DSTV: "Mazsola percek" a könyvtárban

DSTV: "Mazsola percek" a könyvtárban

2021. júl. 21.

Minden héten szerdán – így pont ma is! – várja a kisgyerekes szülőket a József Attila Könyvtár Gyermekkönyvtára, derül ki a DSTV összeállításából. Dal- és mondókatanulás, tánc és játék szerepel a Mazsola percek című sorozat kínálatában. Hangkép.

A Cannes-i Fesztivál és a dunaújvárosi szál

A Cannes-i Fesztivál és a dunaújvárosi szál

2021. júl. 20.

Két filmmel is díjat söpört be a Cannes-i Fesztivál keretében, és három elismerést kapott a szintén Cannes-ban rendezett AFI versenyen Zoi Florosz. A városunkból elszármazott színésznő-filmkészítőt a díjátadók után értem el – a több évtizedes ismeretség magyarázza tegező formát –, és okkal nagyon boldog!

ICA-D: "Lebegő ellenállások" – tovább, tovább

ICA-D: "Lebegő ellenállások" – tovább, tovább

2021. júl. 20.

Meghosszabbította Móder Rezső Munkácsy-díjas dunaújvárosi képzőművész kiállítását a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) – a tárlat szeptember 17-ig várja a vendégeket az intézmény összes termeiben!

MMK: alkotni öröm – a táborban de pláne az! (galériával)

MMK: alkotni öröm – a táborban de pláne az! (galériával)

2021. júl. 19.

Heti turnusokban szervezett rekordszámú résztvevővel nyári tábort diákoknak a Munkásművelődési Központ. A közösségi élmény az alkotás és a játék pillérein alapult. Címszavas bemutató, gazdag képtárral!

CityRocks: tombol a rock augusztusban is

CityRocks: tombol a rock augusztusban is

2021. júl. 18.

Tavaly sajnos el kellett halasztani, de úgy néz ki, hogy a tervek szerint az idei évben megrendezik Közép-Európa legnagyobb rockzenei flashmobját. A CityRocks korábbi rendezvényeire is hatalmas érdeklődés mutatkozott.