Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Együtt koncertezik a Tomkins Énekegyüttes és a Dunaújvárosi Vegyeskar

Öcaline - 2021. június 23. 15:39

A kulturális és közösségi élet "újjászerveződésnek" ékes bizonyítékának ígérkezik az a különleges hangverseny, amelynek pénteken ad otthont a Krisztus Király Főtemplom: együtt lép közönség elé a Dunaújvárosi Vegyeskar és a fővárosi Tomkins Énekegyüttes. Sokszínű műsor, remek előadók – mindenkit szeretettel várnak!

Különleges élményt, színvonalas produkciót, és egyúttal a járvány veszélyhelyzet utáni első jelentősebb zeneünnepet ígéri az a hangverseny, amely a budapesti Tomkins Énekegyüttes és a Dunaújvárosi Vegyeskar együttműködése révén valósul meg.

A muzsika erejével 

A két együttes közös koncertje több szempontból is különleges: az egyik, hogy a kollaborációt a Nemzeti Kulturális Alap pályázata tette lehetővé, de az is rendkívüli, hogy a koncerten közönség elé lépő együttesek karnagyait régi ismeretség fűzi össze – de most először a közös zenélés révén egy pódiumon is találkozhatnak, hogy a muzsika erejével ünnepelve ajándékozzák meg a közönséget egy szép koncert élményével. 
A két alakulat nívója ad garanciát a sikerre: a Tomkins Énekegyüttes 1978-ban alakult, Dobra János művészeti vezető, és a kórus tagjainak többsége is a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végzett. Az együttes elsőként tudhatott (és tudhat mindmáig) magáénak egy olyan – Magyarországon addig csak alig ismert – repertoárt, amelyben megtalálhatóak a XVI. századi táncdaloktól az oratorikus műveken, az operákon és német mesterek darabjain át a kortárs alkotók szerzeményei is.
A Dunaújvárosi Vegyeskar szintén széles repertoárral rendelkezik – nem utolsósorban két karnagyának, Könyves Ágnesnek és Kurucz Gergelynek köszönhetően. Ők egyformán magas színvonalon dolgoznak a kórussal, egyúttal változatos műsorokkal tudnak a közönség elé állni.

Korszakokon, stílusokon át

A különleges együttműködésen alapuló koncertet a Krisztus Király Főtemplomban rendezik június 25-én, pénteken 19 órától, és a hangverseny programja is izgalmas élményt ígér: felcsendül többek között Pitoni és Schubert egy-egy műve, emellett Bach-korál is színesíti a repertoárt. A műsorban szerepel Farkas Ferenc 131. zsoltárja, és Mendelssohn-darabot, valamint Szokolay Sándor 136. zsoltárját is hallhatja a közönség. Különleges színt visznek az együttesek az előadásba több spirituáléval – és egy dunaújvárosi szerző, Almási Máté Ave verum című műve is szerepel a kínálatban.
A kórusok közös éneklésre is készülnek – a műsorterv szerint Könyves Ágnes Gounod Ave verum című művét, Dobra János Járdányi Missa Brevisének 2. tételét, míg Kurucz Gergely Kodály Esti dalát vezényli majd. Orgonán közreműködik Mészáros Zsolt Máté Junior Príma díjas orgonaművész.

Figyelem, fontos: a belépés díjtalan, ám a szervezők nyomatékosan kérik a járványügyi helyzetre vonatkozó hatályos rendelkezések betartását.

(Archív fotók: Dunaújvárosi Vegyeskar)

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

2024. ápr. 25.

Molnár Ferenc színművével, A farkas című darabbal folytatódik a Bartók Kamaraszínház bemutatóinak sora, derül ki a DSTV összegzéséből. A produkció érdekessége, hogy jobbára fiatalokból álló alkotócsapat viszi színre a művet Ágoston Péter rendezésében. Hangkép.

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

2024. ápr. 24.

Remek irodalmi kalandozást hozott a József Attila Könyvtár programja, derül ki a DSTV összegzéséből. Még a magyar költészet napjára időzítve Erdős Virág vendégeskedett a gyermekkönyvtárban – a versek csodavilágába kalauzolta a vendégeket. Hangkép.

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

2024. ápr. 23.

Új kiállításról számol be a DSTV összeállítása az MMK-ból. Az intézmény földszinti folyosógalériáján nyílt meg Gusztos Piroska tárlata a napokban – és a kollekció nem véletlenül viseli az Ecset szerelem címet. Hangkép.

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

2024. ápr. 22.

Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező, filmesztéta lesz az Utószó című irodalmi antológia következő vendége a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután.

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.