Dunaújváros Hetilap

Értékes évtizedek Dunaújvárosban

Kölesdi Fanni - 2021. június 28. 9:56

Nemrég ünnepelte 90. születésnapját Varga Józsefné és Szabó Gyula, akikhez Barta Endre alpolgármester és Szántó Péter önkormányzati képviselő látogatott el a közelmúltban.

Szabó Gyula 1931. június 20-án született Reszneken. A város alapításakor érkezett Dunaújvárosba: 1951-től részt vett a kereskedelmi vendéglátás megszervezésében. Kezdetben szállítási- és raktározási vezetőként, majd üzemeltetési vezetőként dolgozott. 

A díjazott vendéglátós

Elsőként az Arany Csillag üzletvezetője, később a Béke étterem vezetője volt. Gyula bácsi Barta Endre alpolgármesternek é Szántó Péter önkormányzati képviselőnek szívesen nosztalgiázott a vendéglátással telt évtizedekről. Mint azt mesélte több dunaújvárosi vendéglátó egység nevét találta ki, amelyek mai napig az általa adományozott nevet viselik úgy, mint például a Corso vagy a Vigadó. Gyula bácsi beszélt arról is, hogy 1971-ben a Dunaújvárosi Munkásszövetkezet elnöke lett és nyugdíjazásáig töltötte be ezt a pozíciót. Mindig is hangsúlyt fektetett a szakemberképzésre és tehetséggondozásra: 30 éven át óraadóként tanított a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskolában. Két gyermeke született. Feleségével, Eszterrel 26 éve élnek boldog házasságban. Mindennapjai kellemesen telnek: piacra jár, a barátaival találkozik. 90. születésnapját is velük ünnepelte. Szabó Gyula 2014-ben Dunaújvárosért díjban részesült. 

A sportrajongó nagymama

90. születésnapját ünnepelte még Varga Józsefné, Erzsi néni, aki 1931. március 28-án született Kelebia községben. Városunkba 1955-ben érkezett. Elsőként a Vasmű kokszolójában dolgozott papírleszedőként, majd 1958-tól a Fésűsfonodában – végül innen is ment nyugdíjba 1986-ban. Négy gyermeke született. Mindennapjai igencsak aktívan telnek. Egyik kedves szomszédjával, Margit nénivel tölti a délelőttöket, akivel piacra járnak, majd megfőznek, délután pedig már ahogyan fogalmazott „jönnek a gyerekek”. Unoka is akad bőven, hiszen hat unokának és öt dédunokának örülhet. Erzsi néni szerint a legfontosabb – és úgy véli ez a hosszú élet titka is -, hogy mindig legyenek céljai az embernek, amiért minden nap tehet valamit. Mint mondta, a 90. születésnapja igencsak különleges volt: amellett, hogy népes családjával ünnepelhetett, egyik unokájától fontos ajándékot kapott, hiszen hatalmas sí-rajongó, így a norvég sílövész válogatott tagjai által dedikált fotót kapott. Erzsi néni napi szinten 24 féle sportot követ, és bár a téli sportok szerelmese, imádja a Forma 1-et is. Barta Endre alpolgármesternek megígérte, hogy öt év múlva, 95. születésnapján, újra találkoznak!
 

A rovat további hírei: Közélet

Továbbra is nagyon várjuk az M8-as autópálya megépítését

Továbbra is nagyon várjuk az M8-as autópálya megépítését

2023. jan. 27.

Szabó Zsolt, városunk gazdasági alpolgármestere sajtótájékoztatón számolt be egy december végi egyeztetésről Bartal Tamással, az Építési és Beruházási Minisztérium helyettes államtitkárával, melynek témája Dunaújváros közlekedési koncepciója volt. 

Felszámolás alatt a DVCSH Kft., várják a hitelezők jelentkezését!

Felszámolás alatt a DVCSH Kft., várják a hitelezők jelentkezését!

2023. jan. 27.

A Székesfehérvári Törvényszék január 12-én tette közzé a Cégközlönyben a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság (DVCSH Kft.) felszámolásának elrendelését. Fontos a dátum, máris kiderül, miért!

DSTV: ismét véradás a Petőfi iskolában

DSTV: ismét véradás a Petőfi iskolában

2023. jan. 27.

Régi-új helyszínen szerveztek véradást városunkban, derül ki a DSTV összegzéséből. A Petőfi iskolát kereshették fel a napokban azok az önkéntesek, akik vállalták a "csapolást" három embertársuk megmentése érdekében. Hangkép.

A szolidaritási hozzájárulás csökkentését kérik a képviselők

A szolidaritási hozzájárulás csökkentését kérik a képviselők

2023. jan. 26.

Az év első rendes ülését tartotta a közgyűlés; a testület összesen 31 témát tárgyalt a nyílt és kettőt pedig zárt ülésen. A napirendi pontok között voltak igazán fajsúlyosak is – amelyek százmilliókat, milliárdokat jelentenek a városnak.

A pentelei zsidóság sorsa a II. világháború alatt

A pentelei zsidóság sorsa a II. világháború alatt

2023. jan. 26.

Tragikus sorsok, tragikus korszak, vészterhes történet: a holokauszt időszakának dunapentelei eseményeire fókuszál Kronászt Margit történész-muzeológus vendégposztja.

Harmincnál több napirend vár a képviselőkre a közgyűlésen

Harmincnál több napirend vár a képviselőkre a közgyűlésen

2023. jan. 25.

Pontosabban 29+2 – a naptári év első nyílt ülése után két tételről döntenek zárt ajtó mögött a Városháza közgyűlési termében csütörtökön.

Tóth Kálmán: "Visszahoztuk a fényt Dunaújvárosba"

Tóth Kálmán: "Visszahoztuk a fényt Dunaújvárosba"

2023. jan. 25.

Önkormányzati évértékelő sorozatunk utolsó előtti állomása a 9-es választókerület – itt Tóth Kálmán  a képviselő, aki szerint az átgondolt, hatékony munka és a közösségek összefogása a fejlődés kulcsa.