Dunaújváros Hetilap

Értékes évtizedek Dunaújvárosban

Kölesdi Fanni - 2021. június 28. 9:56

Nemrég ünnepelte 90. születésnapját Varga Józsefné és Szabó Gyula, akikhez Barta Endre alpolgármester és Szántó Péter önkormányzati képviselő látogatott el a közelmúltban.

Szabó Gyula 1931. június 20-án született Reszneken. A város alapításakor érkezett Dunaújvárosba: 1951-től részt vett a kereskedelmi vendéglátás megszervezésében. Kezdetben szállítási- és raktározási vezetőként, majd üzemeltetési vezetőként dolgozott. 

A díjazott vendéglátós

Elsőként az Arany Csillag üzletvezetője, később a Béke étterem vezetője volt. Gyula bácsi Barta Endre alpolgármesternek é Szántó Péter önkormányzati képviselőnek szívesen nosztalgiázott a vendéglátással telt évtizedekről. Mint azt mesélte több dunaújvárosi vendéglátó egység nevét találta ki, amelyek mai napig az általa adományozott nevet viselik úgy, mint például a Corso vagy a Vigadó. Gyula bácsi beszélt arról is, hogy 1971-ben a Dunaújvárosi Munkásszövetkezet elnöke lett és nyugdíjazásáig töltötte be ezt a pozíciót. Mindig is hangsúlyt fektetett a szakemberképzésre és tehetséggondozásra: 30 éven át óraadóként tanított a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskolában. Két gyermeke született. Feleségével, Eszterrel 26 éve élnek boldog házasságban. Mindennapjai kellemesen telnek: piacra jár, a barátaival találkozik. 90. születésnapját is velük ünnepelte. Szabó Gyula 2014-ben Dunaújvárosért díjban részesült. 

A sportrajongó nagymama

90. születésnapját ünnepelte még Varga Józsefné, Erzsi néni, aki 1931. március 28-án született Kelebia községben. Városunkba 1955-ben érkezett. Elsőként a Vasmű kokszolójában dolgozott papírleszedőként, majd 1958-tól a Fésűsfonodában – végül innen is ment nyugdíjba 1986-ban. Négy gyermeke született. Mindennapjai igencsak aktívan telnek. Egyik kedves szomszédjával, Margit nénivel tölti a délelőttöket, akivel piacra járnak, majd megfőznek, délután pedig már ahogyan fogalmazott „jönnek a gyerekek”. Unoka is akad bőven, hiszen hat unokának és öt dédunokának örülhet. Erzsi néni szerint a legfontosabb – és úgy véli ez a hosszú élet titka is -, hogy mindig legyenek céljai az embernek, amiért minden nap tehet valamit. Mint mondta, a 90. születésnapja igencsak különleges volt: amellett, hogy népes családjával ünnepelhetett, egyik unokájától fontos ajándékot kapott, hiszen hatalmas sí-rajongó, így a norvég sílövész válogatott tagjai által dedikált fotót kapott. Erzsi néni napi szinten 24 féle sportot követ, és bár a téli sportok szerelmese, imádja a Forma 1-et is. Barta Endre alpolgármesternek megígérte, hogy öt év múlva, 95. születésnapján, újra találkoznak!
 

A rovat további hírei: Közélet

Ments meg három életet – vért adni júliusban is menő!

Ments meg három életet – vért adni júliusban is menő!

2022. júl. 04.

Kitüntetések és új helyszín – és a legfontosabb: változatlanul jelentős a vérigény, de városunkban és a térségben júliusban is sok alkalom közül választhatnak az önkéntes véradók.

Lőrinczi Konrád nyerte az időközi választást

Lőrinczi Konrád nyerte az időközi választást

2022. júl. 03.

A fideszes jelölt rekord alacsony részvételi arány mellett húzta be a 2-es körzet képviselői székéért kiírt időközi önkormányzati választást.

Időközi és nemzetiségi önkormányzati választás – online (FRISSÍTVE!)

Időközi és nemzetiségi önkormányzati választás – online (FRISSÍTVE!)

2022. júl. 03.

Ahogy ígértük, drága böngészők és aranyos mindenki, nap közben is szállítjuk a friss adatokat az időközi választásról. Az megvan, hogy ma Szamosújlak, de még Bódvalenke is választ? Pedig de! (Frissítve a 18.30-as adatokkal!)

Két választás lesz vasárnap

Két választás lesz vasárnap

2022. júl. 02.

Az időközi önkormányzati választás mellett az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat jelöltjei is megméretnek – az előzőnek elsősorban szimbolikus jelentősége lesz, de éppen ettől izgalmas a végeredmény.

A gyakorlatban is folytatódik a "Legyen fény Dunaújvárosban!" program

A gyakorlatban is folytatódik a "Legyen fény Dunaújvárosban!" program

2022. júl. 02.

A tavaly nyáron telepített lámpatestek „tesztüzeme” szó szerint fényesen igazolta a várakozásokat, a következő hetekben további 40 eszközt helyeznek ki a város több pontjára a szakemberek. A témáról Mezei Zsolt a munkálatok kezdetén tartott tájékoztatót a Batsányi utcában szerdán – összeállításunkban a technológia részletei és a telepítés pontos helyszínei is szerepelnek.

DSTV: ünnepelt a kórház közössége

DSTV: ünnepelt a kórház közössége

2022. júl. 02.

A Szent Pantaleon Kórház Jeles eseményről tudósít a DSTV összeállítása. A Semmelweis-nap ünnepségén  adták át a Szent Pantaleon emlékérmeket, de szakmai előléptetésekre, igazgatói dicséretek átadására, valamint a kiváló dolgozók méltatására is sor került. Hangkép.

Na még egyszer a Sugárúti Fesztiválról

Na még egyszer a Sugárúti Fesztiválról

2022. júl. 01.

A programot és a kedvcsinálót már pattintottam, ezúttal egy utolsó utáni hangképes szíves invitáció, valamint az útlezárások sora következik. Mutatom!