Dunaújváros Hetilap

Felújították az elektromos töltőállomásokat

Terdik Péter - 2021. június 14. 7:15

Felújították az önkormányzat tulajdonában álló elektromos töltőállomásokat. Az immáron gond nélkül olvasható kijelzővel rendelkező állomások továbbra is ingyenesek. Ennek kapcsán tartott sajtótájékoztatót Szabó Zsolt gazdasági és koordinációs alpolgármester.

A Rajta, Újváros! Egyesület képviselői számos alkalommal hangsúlyozták a környezettudatosság fontosságát. Szabó Zsolt gazdasági és koordinációs alpolgármester, a 6. választókerület önkormányzati képviselője már 2020-ban – amikor az önkormányzat gépjárműparkja egy nyertes pályázat kapcsán három darab elektromos autóval gazdagodott – kifejtette, hogy a jövőnk szempontjából is nagyon fontos lépés az elektromos autók népszerűsítése.

Éltek a lehetőséggel

Jelenleg három darab két kútfejes töltőállomás áll ingyen a városlakók rendelkezésére: a Táncsics Mihály utca 8/a-nál, az Október 23. tér 10-nél, illetve a Devecseri Gábor utca 4-nél.
Szabó Zsolt alpolgármester 2020-ban a nyertes pályázat kapcsán így fogalmazott:
 – Olyan egy város jövője, ahogyan megbecsüli értékeit, lehetőségeit. Éppen ezért is fontos hangsúlyozni, hogy a globális klímaváltozás a mindennapokban is érezteti hatásait. Szabó Zsolt kiemelte: a környezettudatos magatartás iránti elkötelezettség jele, hogy az önkormányzat a város több pontján is ingyenes töltési lehetőséget kínál az elektromos autó tulajdonosok számára.
Az alpolgármester azonban felhívta a figyelmet egy problémára, amely egyre gyakoribb a településen: vannak városlakók, akik indokolatlanul, vagy nem a megfelelő módon használják az állomásokat, visszaélve az ingyenességgel túl hosszan parkolnak ott. Szabó Zsolt kiemelte, ennek kapcsán a kollégáival már dolgoznak a megoldáson és szükség esetén regisztrációhoz kötik az állomások használatát.

A fenntartható jövő zálogai

Működhet akár egy kártyás rendszer, vagy egy telefonos applikáció is a töltőállomásokhoz kapcsolódóan, amelyek segítséget nyújtanak azoknak, akik igénye veszik az elektromos töltést. Ennek részleteiről a későbbiekben számolnak majd be.
Az önkormányzat tulajdonában álló egységeket megjelölték egy matricával is, amelyen szerepel egy elérhetőség, hogy azon lakók bejelenthessék az esetleges hibákat, vagy azokat a gépjárműveket, amelyek túl hosszú ideje, vagy indokolatlanul foglalják el az elektromos autóknak fenntartott helyet. Szabó Zsolt alpolgármester a sajtótájékoztató alkalmával is hangsúlyozta a fenntartható jövő fontosságát. Arra buzdít mindenkit, akinek lehetősége van, elektromos vagy plug-in hibrid gépjárművet vásároljon; éljenek a lehetőséggel, és használják az ingyenes töltőállomásokat.

Elkötelezett zöld politikusként, és aktív kerékpárhasználóként az alpolgármester azt is bejelentette be, hogy hamarosan tájékoztatják a lakosságot a tervezett kerékpárutakkal kapcsolatban is.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: átadták a "Dunaújváros kenyere" adományt

DSTV: átadták a "Dunaújváros kenyere" adományt

2021. júl. 29.

A Szent Pantaleon Kórház infektológiai osztálya kapta a "Dunaújváros kenyere" kezdeményezésből befolyt összeget, derül ki a DSTV összegzéséből. A félmillió forintra kiegészített adományt Mezei Zsolt alpolgármester adta át a gyógyító komplexum képviselőjének, a következő kedvezményezett a Pentele Hagyományőrző Egyesület lesz. Hangkép.

"Virágos Dunaújvárosért" – még lehet jelentkezni

"Virágos Dunaújvárosért" – még lehet jelentkezni

2021. júl. 27.

Nyolc kategóriában hirdették meg a városcsinosítási akciót, július 30-ig, azaz péntekig várják a nevezéseket! Virágozzon minden!

Több állomásos klímavédelmi akciónapot szerveznek

Több állomásos klímavédelmi akciónapot szerveznek

2021. júl. 26.

Pályázati forrásból megvalósuló programra várják a vendégeket a Dunaújvárosi Egyetemre szombaton délelőtt – menetrend és felhívás a hajtás után!

Csökken a város adósságállománya

Csökken a város adósságállománya

2021. júl. 25.

2021 végéig majdnem 490 millió forintot fizet vissza a város, míg új hitelt csak 266 millió értékben vesznek fel, vagyis valójában csökken a város adóssága. A kérdésről a múlt heti közgyűlés döntött.

Lakossági fórum lesz a településfejlesztési stratégiáról

Lakossági fórum lesz a településfejlesztési stratégiáról

2021. júl. 25.

A véleményeket, észrevételeket is várják. Közlemény.

Kevesen csatlakoztak a csatornahálózatra

Kevesen csatlakoztak a csatornahálózatra

2021. júl. 24.

Elkészült az Északi Lakóterület csatornahálózata, amelyre június 1-jtől lehet rácsatlakozni az ingatlantulajdonosoknak. Azonban Orosz Csaba önkormányzati képviselő elmondta, eddig kevesen éltek az új, modern lehetőséggel.

DSTV: eljött az aratás ideje

DSTV: eljött az aratás ideje

2021. júl. 24.

Felgyorsultak az aratási munkálatok a szélsőséges időjárás miatt, derül ki a DSTV összegzéséből. Az év elején a rendkívül kevés csapadék, a közelmúltban a kánikula akadályozta a növények zavartalan fejlődését. Hangkép.