Dunaújváros Hetilap

Fontos előírások vonatkoznak a dunaújvárosi kutyatulajdonosokra

Terdik Péter - 2021. június 4. 10:27

2019 után az új önkormányzati vezetés egyik célkitűzése volt, hogy Dunaújvárost igazi kutyabarát várossá tegye, hiszen nagyon sok négylábú él városunkban. A tervek kapcsán Szabó Zsolt alpolgármester beszélt a városban kijelölt nyitott kutyafuttatókról és a kutyatartási etikettről.

A bevezetőben említett program részeként került chipolvasó a Városháza épületébe, új keneleket kapott a gyepmesteri telep, folyamatosak az eledelgyűjtések és készülnek az első zárt kutyafuttatók is. A felelős állattartás szabályait jogszabályban és önkormányzati rendeletben is rögzítették, illetve minden városnak megvannak a maga íratlan szabályai is.

Tételes tervekkel

Szabó Zsolt gazdasági és koordinációs alpolgármester szerdai tájékoztatóján ezeket ismertette, amelyre családi kedvence, Nathi is elkísérte. 
A felső-dunaparti kutyafuttatónál tartott eseményen Szabó Zsolt elmondta: kutyát a városban csak pórázon vezetve szabad sétáltatni, kivéve az önkormányzat által meghatározott kijelölt kutyafuttató helyeken, abban az esetben, ha az állat természeténél, viselkedéséből fakadóan nem veszélyeztet más állatot vagy embert. Jelenleg 12 ilyen kijelölt terület található a városban, hamarosan pedig elkészül az első elkerített kutyafuttató is az Új Vasmű út mögötti zöld területen. Ezeknek a kutyafuttatóknak a listája megtalálható az önkormányzat honlapján, valamint az önkormányzati képviselők oldalán. Szabó Zsolt kiemelte, hogy a tervek szerint a jövőben több új – lehetőség szerint zárt – kutyafuttató is lesz majd a városban.
Arra, aki a kijelölt területen kívül a kutyát póráz nélkül sétáltatja 15 ezer forinttól 150 ezer forintig terjedő bírság szabható ki. Szabálysértési eljárás alá vonható és bírság szabható ki arra a személyre is, aki nem gondoskodik a kutyája után a közterület tisztán tartásáról.

Kutya- és gazdibarát megoldások

Az elveszett, közterületen kóborló állatok befogadásáról továbbra is az önkormányzat gondoskodik. Elveszett kutyát a befogása után az Ebrendészeti telepre szállítják, beazonosíthatóság esetén értesítik a tulajdonost. Amennyiben erre a chip hiánya vagy adatváltozás be nem jelentése miatt nincs lehetőség, az állatot az ebrendészeti telepen 14 napig őrzik, az ellátási költsége a tulajdonost terheli. Ha a 14 nap letelte után a befogott állat örökbe adható. Az örökbefogadásra váró kutyák listája valamint az örökbefogadás menete szintén elérhető az önkormányzat honlapján, ahol megtalálhatók a legfontosabb információk a kutyatartóknak. 
Ilyen például, hogy amint a kutya új tulajdonosához kerül, de legkésőbb négy hónapos korától transzponderrel (bőr alá ültetett mikrochippel) megjelölve kell tartani. A chip beültetését követően a beavatkozást végző állatorvos köteles bejelenteni a kutya és a tulajdonos adatait a központi adatbázisba. Ezt követően minden adatváltozást 8 napon belül jelezni kell az állatorvosnál, aki ezt rögzíti az adatbázisban. A transzponder segítségével egyszerűen számon tarthatjuk az oltásokat, állatorvosi beavatkozásokat, illetve a kutya elkóborolása esetén könnyen megkereshető a kutya gazdája. Aki elmulasztja kutyája chippelését, akár 45 ezer forintos állatvédelmi bírságra is számíthat. Az állattartó köteles a kutya fajtájának, méretének, élettani szükségletének megfelelő életfeltételekről gondoskodnia. Kiemelten fontos a megfelelő mozgástér és társas érintkezés biztosítása fajtársaival, mindemellett a kutyatulajdonosok kötelessége az is, hogy az általuk tartott állat ne zavarja a lakóközösséget – hangsúlyozta az alpolgármester.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

80 éve gurulnak Hankook abroncsokon a világ autói

80 éve gurulnak Hankook abroncsokon a világ autói

2021. jún. 20.

Alapításának 80. évfordulóját ünnepli idén a világ legnagyobb gumiabroncs gyártói között rangsorolt Hankook. Történet, fejlesztési stratégia, jövőkép és vezetési élmény itt. (X)

Ügyféltámogató pontot hozott létre az önkormányzat

Ügyféltámogató pontot hozott létre az önkormányzat

2021. jún. 20.

Az oltás regisztrációjához és időpontfoglalásához nyújtanak segítséget, adta hírül a város hivatalos weboldala.

DSTV: benépesülhetnek a civil házak

DSTV: benépesülhetnek a civil házak

2021. jún. 20.

Nyitnak a civil házak, derül ki a DSTV összeállításából. A helyi civil szféra közösségi tereinek "újjáéledéséről" Pintér Tamás polgármester, valamint Tóth Kálmán és Motyovszki Mátyás önkormányzati képviselő tartott tájékoztatót a napokban. Hangkép.
 

DSTV: bölcsődei ünnepség a Városházán

DSTV: bölcsődei ünnepség a Városházán

2021. jún. 19.

Az elmaradt bölcsődék napi ünnepséget pótolták a Városházán a napokban, derül ki a DSTV összegzéséből. Az ünnepélyes évzárón Pintér Tamás polgármester köszöntötte a résztvevőket, majd Varga Anna Éva intézményvezető elismeréseket adott át munkatársainak. Hangkép.

Nyárköszöntő kavalkád a Dunai Kincses Kertben

Nyárköszöntő kavalkád a Dunai Kincses Kertben

2021. jún. 18.

A kánikula sem rettenti vissza az árusokat, mindenkit várnak a Szalki-szigeten szombaton a nyár első termelői piaca és kézműves vására kolosszális kínálatával!

Gyászol a város oktatási szférája: elhunyt dr. Kántor Károly

Gyászol a város oktatási szférája: elhunyt dr. Kántor Károly

2021. jún. 18.

Évtizedeken át tanított a Dunaújvárosi Egyetem jogelődjében, hallgatók ezrei kaptak életre szóló útravalót tőle: 85 éves volt, tragikus hirtelenséggel távozott az élők sorából dr. Kántor Károly.

Jótét céllal vásárolnak abroncsot a Hankook dolgozói

Jótét céllal vásárolnak abroncsot a Hankook dolgozói

2021. jún. 18.

Beteg vagy hátrányos helyzetben lévő gyermekeket segítő alapítványokat támogat a város határában üzemelő abroncsgyár a dolgozóknak hirdetett vásárlási program bevételéből. Itt  a kezdeményezés, aminek a végén mindenki boldog – ADJ a hajtás után.