Kitart a kánikula – brutális értékekkel

Öcaline - 2021. június 21. 8:33

A DO időjárási szakértőjének friss előrejelzése szerint már most borítékolom, meghosszabbítják a hőségriasztást. Csak egy adat: szerdán akár 39 fok is lehet! F O L Y A D É K B E V I T E L!!!

"Jön a forróság!" – kápráztatja a hűsbe vágyókat szokásos hétindító prognózisa beköszöntőjeként Krausz Mikes Miklós, a Köpönyeg.hu időjárási portál szerkesztője. JÖÖÖÖÖN? – azaz MÉG NINCS ITT????? Hihetetlen, pedig igaz, tényleg van följebb. Lássuk: ahol az ablakon kipillantva láthatjuk, inkább csak fátyolfelhők szűrik a forró nyári napsütést. Csapadékra minimális az esély; folytatódik az országos hőség: délután 30 és 36 fok között alakul a hőmérséklet. Nagyon sovány vigasz, hogy a délkeleti szél megélénkül.
A közeli kilátások hasonló képlettel kecsegtetnek a friss modellek szerint: túlnyomóan napos, száraz, kánikulai meleg idő lesz. Több helyen várható forróság, azaz 35 fok, vagy annál melegebb idő – szakértőnk szerint elsősorban délkeleten emelkedhet 37 fok köré a hőmérséklet. Gyenge lesz a változó irányú szél – brutális hőségre készülhetünk.
A hét középső periódusában sem csökken a forróság, ez íratta a bevezetőben, hogy valószínűleg tovább tart az eredetileg kedden éjfélig hirdetett hőségriasztás: szerdán és csütörtökön is marad a sok napsütés, de már gyakrabban növekedhetnek meg a gomolyfelhők, és elszórtan frissítő zápor, zivatar is előfordulhat. A hőmérséklet azonban még tovább emelkedik – csütörtökön délen akár 38-39 fok is lehet (árnyékban).
Némi változást a hét utolsó napjai hozhatnak a középtávú előrejelzések specialistája szerint – az utcákat zárt alakzatban elözönlő pingvincsapatokra persze ekkor sem kell számítanunk, hiszen pénteken és szombaton is jellemzően napos, gomolyfelhős idő várható – de egyre többfelé számíthatunk elszórt záporra, zivatara. Ráadásul az északnyugati szél is megerősödik, amivel frissebb levegő érkezik hazánk térségébe. Nagy zuhanásról persze nem beszélhetünk, de a hőmérsékleti értékek az elviselhető tartományba érnek a hét végére: vasárnap is nap közben már "csak" 26-33 fok közötti értékeket mérhetünk délutánonként.

Addig viszont kegyetlen kánikula várható – könnyű ruha, hűsítő árnyék és folyadékbevitel a megoldás!

(Fotó: Így látjuk Mi! – Kuruczné Gál Kriszta felvétele)
 

A rovat további hírei: Mozaik

Másodfokú figyelmeztetés a várható zivatarok miatt

Másodfokú figyelmeztetés a várható zivatarok miatt

2021. aug. 01.

Heves égiháború is lehet, ráadásul még az Országos Meteorológiai Szolgálat friss figyelmeztetése szerint is jelentős bizonytalansággal. Térségünkben bárhol, bármikor.

Virágosítási versenyben a Dr. Molnár László Emlékpark

Virágosítási versenyben a Dr. Molnár László Emlékpark

2021. júl. 31.

Idén már 28. alkalommal hirdették meg a Magyar Turisztikai Ügynökség által kiírt Virágos Magyarország versenyt, amelynek célja egyebek mellett a kulturált és vonzó településkép kialakítása. A települések önkormányzatainak rendezett megméretésre Dunaújváros az egyetem előtti Dr. Molnár László Emlékparkkal nevezett. Voksokat is várnak – már hétfőtől!

Ilyen még úgysem volt: csomagtartó vásár Újtelepen!

Ilyen még úgysem volt: csomagtartó vásár Újtelepen!

2021. júl. 28.

Közösségi kezdeményezésként, jókedvükből igyekeznek meghonosítani a bolhapiac szokatlan formáját a szervezők – az első alkalomra már (és még) lehet jelentkezni!

DSTV: örökbefogadás, adománygyűjtés

DSTV: örökbefogadás, adománygyűjtés

2021. júl. 28.

Örökbefogadó és adománygyűjtő napot tartottak a Dunaújvárosi Állatvédő Egyesület tagjai, derül ki a DSTV összegzéséből. Az érdeklődők a Munkásművelődési Központban ismerkedhettek a gazdára váró kisállatokkal. Hangkép.
 

Tombol a hőség – életbe lépett a hőségriadó és a vörös kód

Tombol a hőség – életbe lépett a hőségriadó és a vörös kód

2021. júl. 27.

A harmadfokú hőségriadót az országos tisztifőorvos, a bajba jutott emberek segítésének kötelmét szabályozó vörös kódot Emberi Erőforrások Minisztériuma adta ki. Az ok prózai: újra itt a kánikula.

A társállatok szerepe, jelentősége (3.)

A társállatok szerepe, jelentősége (3.)

2021. júl. 27.

Újabb sorozatunk harmadik részében a Czibere Cecília habilitációs kutyakiképző ezúttal a társállatok társadalmi integrációs szerepét vázolja a felelős állattartás híveinek. Miben és hogyan segíthet a társállat? Itt a válasz! 

Kegyetlen kánikula várható – egészen péntekig

Kegyetlen kánikula várható – egészen péntekig

2021. júl. 26.

Országos hőség közelít, a legdurvább időszakban 40 fok körüli csúcsok várhatók a DO időjárási szakértőjének friss helyzetjelentése szerint. Durva lesz, vigyázzanak, vigyázzatok!