Dunaújváros Hetilap

Közgyűlés: gyászpercek után fontos frontok

Öcaline - 2021. június 24. 19:45

A koronavírus áldozatairól is megemlékeztek a képviselők a nyílt ülés elején a Városháza közgyűlési termében csütörtökön délelőtt. Ezt követően a napirendek között több olyan is akadt, amely a város elleni támadásokra reflektált – de más fajsúlyos témákról, beszámolókról és személyi kérdésről is döntöttek.

Két tétel kiesett, de három új bekerült a közgyűlés napirendjébe az ülésen – amely a koronavírus járvány dunaújvárosi áldozatainak emléke előtti főhajtással kezdődött a Városháza „C” szárnyában.

Kiállnak a jogos jussért

Az egyik új napirend egy, a kormányzatnak címzett állásfoglalás, amelyben a közgyűlés tiltakozik a tervezett különleges gazdasági övezet kijelölése ellen. Ha a terv valóra válik, akkor semmissé válnak azok a szerződések, amelyek nyomán a város a Hankook gyár után Rácalmástól, az Iváncsa határába telepített „dunaújvárosi ipari park” beruházásainak bevételei után Iváncsától részesülne az iparűzési adó 50 százalékából, érvelt a javaslat elfogadása mellett Pintér Tamás polgármester. A város első embere hangsúlyozta, míg a jelenleg is élő szerződések nyomán több mint 52 ezer, a változtatások folyományaként mindössze 15 ezer ember részesülne a javakból:
– Igazságtalan, szakmailag is vállalhatatlan a tervezet, amely ráadásul a város elleni bosszúhadjárat egyik fontos eleme is. Az is nagyon furcsa, hogy a tervezettel a megyei közgyűlés elnöke rukkolt ki – aki egyúttal a Fidesz választókerületi elnöke lett, így voltaképpen a várost is képviseli a kormányoldalon. 

Pintér Tamás kiemelte, minden szinten és minden fronton kiállnak a szerintük jogsértő lépéssel szemben – ugyanakkor furcsállta, hogy az ülésen a Fidesz-frakció képviselője nem fejtette ki álláspontját a kérdésben.

Törvénytől sújtva

A számítások szerint minden dunaújvárosi lakosra 100 ezer forintos elvonásokat jelentő "nemtelen bosszú" mellett még két napirend akadt, amelynek politikai vonatkozásairól szólt a polgármester a közgyűlés során: a DVCS-val kötött fűtés- és vízszolgáltatási szerződések nyomán született a Fejér Megyei Kormányhivatal törvényességi felhívása – a csütörtöki ülés napirendjében ezekre is reagált a képviselőtestület. 

Pintér Tamás a döntések előtt rendre kinyilvánította: álláspontjuk szerint nemcsak jogszerű, de a szükségesség és arányosság elvét is betartó döntés született a kontraktusok felmondásával. 

Beszámolókról és személyi kérdésről is döntöttek

A csütörtöki ülésen több fajsúlyos tétel körében beszámolók elfogadásáról is döntöttek a képviselők: így került sor a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság 2020. évben végzett tevékenységéről szóló beszámoló, valamint a Dunaújvárosi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tavalyi tűzvédelmi tevékenységéről szóló beszámolója is szerepel a napirenden. A közbiztonsági, kulturális, valamint egészségügyi és szociális szféra több alapítványa is összegezte tavalyi ténykedését – e beszámolók elfogadása is szerepelt a napirendben. 
Döntöttek a DKKA-Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia Nonprofit Kft. tavalyi beszámolójának és idei üzleti tervének elfogadásáról – és arról is, hogy december 31-ig Vertig Csaba lesz, marad az akadémia ügyvezetője.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Átadták a várva várt ADU parkolókat

Átadták a várva várt ADU parkolókat

2022. jún. 24.

Többhetes előkészületeket és munkálatokat követően a városlakók már birtokba is vehetik a volt ADU iskola mögötti területen kialakított parkolókat. Az elkészült beruházás jelentőségéről Pintér Tamás polgármester, Barta Endre a körzet képviselője és Novák Istvánné Katica önkormányzati képviselőjelölt számolt be. 

Igazi fesztiválhangulattal várta a plazmaadókat a Duna Plazma

Igazi fesztiválhangulattal várta a plazmaadókat a Duna Plazma

2022. jún. 24.

Ahogy azt a plazmaadók megszokhatták, újabb vidám hangulatú extra nappal készültek az egészségügyi centrum dolgozói a zene világnapja alkalmából kedden – a nap fő témája ezúttal a fesztivál és a hozzá tartozó partihangulat volt. (X)

Az igényektől a teljesítésig – tervezhető fejlesztések a 6-os körzetben

Az igényektől a teljesítésig – tervezhető fejlesztések a 6-os körzetben

2022. jún. 23.

Hamarosan élesedik az az online felület, amely egyszerre gyűjti össze a lakosság fejlesztési igényeit, valamint folyamatosan tájékoztatást nyújt a megvalósult tervekről. Kísérleti jelleggel a 6-os választókörzetre fókuszálnak, de ha beválik, az egész városra kiterjeszthetik a rendszert.

KÖSZ, Hankook! – önkénteseket várnak az arborétumba

KÖSZ, Hankook! – önkénteseket várnak az arborétumba

2022. jún. 23.

Kétmillió forintos támogatást kapott a Baracsi úti zöld sziget – a felújítási munkákhoz önkénteseket várnak. KÖSZ, Hankook! – először most, majd jövő szombaton.

Elkészültek az új parkolóhelyek a Batsányi János utcában

Elkészültek az új parkolóhelyek a Batsányi János utcában

2022. jún. 21.

Ismét a település életének egyik legfontosabb problémájára talált megoldást a városvezetés. A Batsányi János utcában nagyjából 15 új parkolót alakítottak ki. 

Városunk is ünnepelt a világnapon

Városunk is ünnepelt a világnapon

2022. jún. 21.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére 2004 óta ünnepeljük a véradók világnapját. Összeállításunk a helyi véradókra koncentrál.

Már ma este parkolhatnak az autósok a volt ADU iskolánál

Már ma este parkolhatnak az autósok a volt ADU iskolánál

2022. jún. 20.

Sajtótájékoztatón jelentették be, hogy birtokba veheti a nagyközönség a parkolási gondokat enyhítő bázist. Címszavas örömhír.