Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Rácalmási Passió – idén immár nyolcadszorra

Öcaline - 2021. június 11. 10:16

Új megközelítés és újszerű nézőpont, 60 szereplő, szép és ihletett élményt ígérő élő előadás – a Rácalmási Passiót a Jankovich Kúria mellett mutatják be vasárnap délután.

Ahogy évek óta mindig, ezúttal is nagyszabású bemutatóra készül a Rácalmási Passió és Betlehemes Közösség – immár nyolcadszorra mutatják be idén a Rácalmási Passió című produkciót. A nem mindennapi élményt ígérő bemutatóra június 13-án, vasárnap 16 órától kerül sor, a színhely a Jankovich Kúria impozáns környezete lesz – ahogy a színrevivők fogalmaztak, "egy százéves pince kálváriadombján". 
A bevezetőben emlegetett újszerűséget a rendező személye garantálja, a misztériumdrámát ugyanis Szabó Sipos Barnabás antropozófus, színész, rendező, zenész, festőművész által újragondolt formában adja elő a több dunaújvárosi közreműködőt is felvonultató rácalmási közösség. Az előadásban mintegy 60 szereplő lép a közönség elé, az élő előadásban közreműködik a dunaújvárosi Quintia zenekar és a Rácalmási Gloria Kamarakórus.

A szokásos passiótörténet az időben  "mindkét irányba" meghosszabbították az alkotók – a szokásostól eltérő módon azzal kezdődik, hogy az Isten leküldi egyszülött fiát, és a szent szellem kiáradásával, és Jézus örök érvényű kinyilatkoztatásával végződik: "ímé, én tiveletek vagyok minden napon a világ végezetéig."

(Archív fotó: Rácalmási Passió és Betlehemes Közösség)
 

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Mazsola percek" a könyvtárban

DSTV: "Mazsola percek" a könyvtárban

2021. júl. 21.

Minden héten szerdán – így pont ma is! – várja a kisgyerekes szülőket a József Attila Könyvtár Gyermekkönyvtára, derül ki a DSTV összeállításából. Dal- és mondókatanulás, tánc és játék szerepel a Mazsola percek című sorozat kínálatában. Hangkép.

A Cannes-i Fesztivál és a dunaújvárosi szál

A Cannes-i Fesztivál és a dunaújvárosi szál

2021. júl. 20.

Két filmmel is díjat söpört be a Cannes-i Fesztivál keretében, és három elismerést kapott a szintén Cannes-ban rendezett AFI versenyen Zoi Florosz. A városunkból elszármazott színésznő-filmkészítőt a díjátadók után értem el – a több évtizedes ismeretség magyarázza tegező formát –, és okkal nagyon boldog!

ICA-D: "Lebegő ellenállások" – tovább, tovább

ICA-D: "Lebegő ellenállások" – tovább, tovább

2021. júl. 20.

Meghosszabbította Móder Rezső Munkácsy-díjas dunaújvárosi képzőművész kiállítását a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) – a tárlat szeptember 17-ig várja a vendégeket az intézmény összes termeiben!

MMK: alkotni öröm – a táborban de pláne az! (galériával)

MMK: alkotni öröm – a táborban de pláne az! (galériával)

2021. júl. 19.

Heti turnusokban szervezett rekordszámú résztvevővel nyári tábort diákoknak a Munkásművelődési Központ. A közösségi élmény az alkotás és a játék pillérein alapult. Címszavas bemutató, gazdag képtárral!

CityRocks: tombol a rock augusztusban is

CityRocks: tombol a rock augusztusban is

2021. júl. 18.

Tavaly sajnos el kellett halasztani, de úgy néz ki, hogy a tervek szerint az idei évben megrendezik Közép-Európa legnagyobb rockzenei flashmobját. A CityRocks korábbi rendezvényeire is hatalmas érdeklődés mutatkozott.

DSTV: a mozizás is szabad!

DSTV: a mozizás is szabad!

2021. júl. 17.

Nincs szükség védettségi igazolványra, a maszk használata sem kötelező a moziba járáshoz, derül ki a DSTV összegzéséből. A járvány miatti szigorítások miatt a mozik is megsínylették az elmúlt másfél évet – ám most újra kinyitott a dunaújvárosi filmbázis is! Hangkép.
 

DSTV: "Házimuri" a múzeumban

DSTV: "Házimuri" a múzeumban

2021. júl. 14.

Folytatódott az Intercisa Múzeum sorozata, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézmény munkatársa A hónap műtárgyának egy érdekes várostörténeti emléket, az Ostor együttes előadásának plakátját választották. Hangkép.