Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Rácalmási Passió – idén immár nyolcadszorra

Öcaline - 2021. június 11. 10:16

Új megközelítés és újszerű nézőpont, 60 szereplő, szép és ihletett élményt ígérő élő előadás – a Rácalmási Passiót a Jankovich Kúria mellett mutatják be vasárnap délután.

Ahogy évek óta mindig, ezúttal is nagyszabású bemutatóra készül a Rácalmási Passió és Betlehemes Közösség – immár nyolcadszorra mutatják be idén a Rácalmási Passió című produkciót. A nem mindennapi élményt ígérő bemutatóra június 13-án, vasárnap 16 órától kerül sor, a színhely a Jankovich Kúria impozáns környezete lesz – ahogy a színrevivők fogalmaztak, "egy százéves pince kálváriadombján". 
A bevezetőben emlegetett újszerűséget a rendező személye garantálja, a misztériumdrámát ugyanis Szabó Sipos Barnabás antropozófus, színész, rendező, zenész, festőművész által újragondolt formában adja elő a több dunaújvárosi közreműködőt is felvonultató rácalmási közösség. Az előadásban mintegy 60 szereplő lép a közönség elé, az élő előadásban közreműködik a dunaújvárosi Quintia zenekar és a Rácalmási Gloria Kamarakórus.

A szokásos passiótörténet az időben  "mindkét irányba" meghosszabbították az alkotók – a szokásostól eltérő módon azzal kezdődik, hogy az Isten leküldi egyszülött fiát, és a szent szellem kiáradásával, és Jézus örök érvényű kinyilatkoztatásával végződik: "ímé, én tiveletek vagyok minden napon a világ végezetéig."

(Archív fotó: Rácalmási Passió és Betlehemes Közösség)
 

A rovat további hírei: Kultúra

Rendkívüli évad, rendkívüli évadzáró a Bartókban

Rendkívüli évad, rendkívüli évadzáró a Bartókban

2021. jún. 18.

Évadzáró társulati ülést tartott a Bartók Kamaraszínház csütörtökön délután. Őze Áron igazgató értékelte az elmúlt rendkívüli időszakot – és egyúttal átvette megbízólevelét is Pintér Tamás polgármestertől.

DSTV: szép sikert aratott a Rácalmási Passió

DSTV: szép sikert aratott a Rácalmási Passió

2021. jún. 16.

Új nézőpontú passió előadást mutattak be Rácalmáson a hét végén, derül ki a DSTV összegzéséből. A több dunaújvárosi közreműködőt felvonultató bemutató megérdemelt sikert aratott a Jankovich Kúriánál. Hangkép.
 

ICA-D: a "móderek" nagy gyűjteménye (galériával)

ICA-D: a "móderek" nagy gyűjteménye (galériával)

2021. jún. 14.

Lebegő ellenállások címmel nyílt meg Móder Rezső Munkácsy-díjas képzőművész kiállítása a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA): a retrospektív tárlat az intézet összes termeiben, több mint száz alkotással eleveníti fel az évtizeden át ívelő pálya fontos állomásait. Július végéig látható, hadd fogalmazzak finoman: kötelező!

DSTV: június műtárgya a múzeumban

DSTV: június műtárgya a múzeumban

2021. jún. 11.

Avar kori tojásokra esett a választás az Intercisa Múzeum "Hónap műtárgya" sorozatában, derül ki a DSTV összegzéséből. A különleges leletegyüttest Buza Andrea régész-muzeológus mutatja be. Hangkép.

ICA-D: Móder Rezső – "Lebegő ellenállások"

ICA-D: Móder Rezső – "Lebegő ellenállások"

2021. jún. 09.

A Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) nagyszabású retrospektív kiállítást rendez Móder Rezső Munkácsy-díjas képzőművész munkáiból. A tárlat pénteken este nyílik, és nemcsak izgalmas keresztmetszetet ad a művész életművéből, de Dunaújváros fennállásának hetvenéves jubileumára is reflektál. Legyenek, legyünk sokan!

Könyvtár: ösvényfestés és nyári menetrend

Könyvtár: ösvényfestés és nyári menetrend

2021. jún. 09.

Végre pótolják az áprilisban elmaradt szülinapi közösségi programot a Cimbora Klubban, emellett a nyári nyitva tartás menetrendjéről is tájékoztatta a betű barátait a József Attila Könyvtár.

Bartók: a pedagógusoknak szólt a taps!

Bartók: a pedagógusoknak szólt a taps!

2021. jún. 07.

Ünnepi online összeállítással köszöntötte a pedagógusokat a Bartók Kamaraszínház: a színes irodalmi válogatás a pedagógusnapon, azaz vasárnap este debütált – mutatom máris!