Dunaújváros Hetilap

Újra "rendes" közgyűlés lesz – közel 50 napirenddel

Öcaline - 2021. június 23. 17:07

A járvány veszélyhelyzet utáni első közgyűlésen több fajsúlyos kérdés vár a képviselőkre – de már az is nagy fegyvertény, hogy újra rendes üzemmódban dönthet az önkormányzat csütörtökön délelőtt.

49 napirend a nyílt, további 1 tétel a zárt ülésen – kánikula ide, hőségriadó oda, sűrűnek ígérkezik a vírus veszélyhelyzet utáni első közgyűlés a Városháza "C" szárnyában június 24-én, csütörtökön délelőtt 9 órától. 

Napirenden a DVCSH

A tanácskozás elején a polgármesteri hivatalnak a közgyűlés két ülése közötti időszakban végzett munkájáról, a fontosabb eseményekről és az átruházott hatáskörben hozott polgármesteri határozatokról szóló tájékoztatóval, valamint a lejárt határidejű közgyűlési határozatok végrehajtását összegző jelentéssel kezdődik a közgyűlési teremben, majd több fajsúlyos döntés vár a képviselőkre. 
Javaslat születhet például a költségvetés módosításáról, s szintén módosíthatják a lakások és helyiségek bérletéről és a lakbérekről szóló önkormányzati rendeletet is. Változhat az önkormányzat fenntartásában működő szociális és gyermekjóléti intézményekről szóló rendelet, emellett a közelmúltban nagy vihart kavart DVCSH-s szerződésbontás folyományaként sor kerülhet a távhőszolgáltatásról, valamint a lakossági távhőszolgáltatás díjalkalmazásának feltételeiről szóló önkormányzati rendelet újraalkotására is. Az említett kontraktus megszüntetése "visszaköszön" folytatásban is: a közgyűlés állásfoglalásokat alakíthat ki a Fejér Megyei Kormányhivatal kapcsolódó törvényességi felhívásairól is.

Intézmények, alapítványok

A csütörtöki ülésen sor kerülhet a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság 2020. évben végzett tevékenységéről szóló beszámoló elfogadására, és javaslat születhet a Fejér Megyei Rendőr-főkapitánysággal kötött megállapodás módosítására is.
Szintén javaslatot fogadhatnak el a képviselők egy adómegosztási és közigazgatási határmódosítási megállapodás megkötésére Kisapostag önkormányzatával, és a Dunaújvárosi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság 2020. évi tűzvédelmi tevékenységéről szóló beszámolója is szerepel a napirenden. A közbiztonsági, kulturális, valamint egészségügyi és szociális szféra több alapítványa is összegezte tavalyi ténykedését – e beszámolók elfogadása is vár a képviselőkre a csütörtöki tanácskozáson. 
Javaslat születhet az Egészségmegőrzési Központ egészségügyi szolgáltatóval feladat átvállalási megállapodás megkötésére – és az intézmény alapító okirata módosítására –, és szintén módosíthatják a képviselők a Dunaújvárosi Óvoda alapító okiratát is.
Több feladat-ellátási szerződés módosítása, illetve a DV N Zrt.-vel támogatási szerződés megkötésére vonatkozó döntés mellett javaslat születhet a város új Integrált Településfejlesztési Stratégiája (ITS) készítésének elindítására is. Szintén a csütörtöki ülésen születhet javaslat a város településrendezési eszközeinek módosításáról, illetve dönthetnek költségvetési előirányzat létrehozásáról és a szükséges átcsoportosítások elvégzéséről a Dunaújváros Labdarúgó Sportlétesítmény-fejlesztés fel nem használt támogatásának visszafizetése kapcsán. Hasonló lépésekre kerülhet sor egy TOP-os pályázat nyomán, de több haszonkölcsön-szerződés megkötésére is javaslat születhet.

Beszámolóktól személyi kérdésekig

Módosulhat a képviselők döntése nyomán a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulással kötött megállapodás, elfogadhatják a város környezeti állapotáról szóló tájékoztatót is. Két új temetői urnafal kivitelezésére születhet vállalkozási szerződés megkötésére, majd módosíthatják a város területén végzett közfeladatok ellátására vonatkozó szolgáltatási keretszerződést is.
Dönthetnek a képviselők a Liget közben a kijárt zöldterületre zúzottkő burkolat kialakítási munkálatát célzó javaslatról, majd biztosíthatják az önkormányzati hozzájárulást a Dunaújvárosi Vízi Társulatnak a közcélú vízgazdálkodási feladatok ellátására.  Javaslat születhet az önkormányzati tulajdonú intézmények felújítási munkáira, valamint a Fáy András utcai műfüves sportpálya területén ”Teq ONE” típusú teqball asztal telepítésére is.
Napirendre kerül a város idei költségvetésének első negyedéves pénzügyi tájékoztatója, és javaslat születhet a közösségi közlekedés megújításával kapcsolatosan pályázati kiírás elfogadására is. A képviselők dönthetnek a Fabó Éva Sportuszoda üzemeltetését célzó többletforrás biztosításáról, a Dunaújvárosi Központi Sportegyesülettel kötött kölcsönszerződés módosításáról, valamint a Dunaújvárosi Turisztikai Nonprofit Kft.-vel kötendő támogatási szerződés megkötéséről is a június 1-jétől december végéig tartó időszakra.
Javaslat születhet az önkormányzat tulajdonát képező és a DVG Zrt. kezelésében lévő lakások és nem lakás célú helyiségek tavalyi ingatlankezeléséről, gazdálkodás bevételeiről és kiadásairól készült elszámolás elfogadására – valamint a lakások bérleti díjhátralékából felhalmozódott tartozások leírására is. Szintén napirenden lesz a DVG idei ingatlankezelési terve.
Dönthetnek a képviselők a DKKA-Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia Nonprofit Kft. tavalyi beszámolójának és idei üzleti tervének elfogadásáról, valamint tisztségviselők megválasztásáról is. Hasonlóan a tavalyi beszámoló és az idei üzleti terv szerepel a napirenden a Dunanett Nonprofit Kft. esetében, és itt is sor kerülhet tisztségviselők megválasztására. E napirendhez kapcsolódik a következő is: a képviselők elé kerül a Dunanett Vagyonkezelő Kft. 2020. évi éves beszámolójának megismerését célzó javaslat is.
Dönthetnek a nyílt ülésen a Momert Zrt. önkormányzati tulajdonú ingatlannal kapcsolatos kérelméről, valamint a Göllner Mária Waldorf Pedagógiai Alapítvány és a Pentelei Mentálhigiénés Általános Iskola által épületfelújításra fordított költségek bérleti díjba történő beszámításáról is.
Végül, de közel sem utolsósorban javaslat születhet a nyílt ülés végén az önkormányzata részére közbeszerzési eljárások teljes körű lebonyolítására, felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadói feladatok ellátására vonatkozó ajánlat értékeléséről, a megbízási szerződés tervezetének jóváhagyásáról is. 
A közgyűlés ezt követően zárt ülésen dönt a Dunaújváros Közszolgálatáért díj adományozására vonatkozó javaslatról.

(Archív fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.