Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

A Cannes-i Fesztivál és a dunaújvárosi szál

Öcaline - 2021. július 20. 18:41

Két filmmel is díjat söpört be a Cannes-i Fesztivál keretében, és három elismerést kapott a szintén Cannes-ban rendezett AFI versenyen Zoi Florosz. A városunkból elszármazott színésznő-filmkészítőt a díjátadók után értem el – a több évtizedes ismeretség magyarázza tegező formát –, és okkal nagyon boldog!

Valóságos díjesőn vagy túl, lássuk szépen sorban. Kezdjük a nagyobb léptékű elismeréssel, mesélj arról, mit tudhatunk a Global Short Film Awards megméretéséről?
– A Marche du Film Cannes, vagyis a Cannes-i Fesztivál egy nagy versenyprogram mellett egy hatalmas filmes seregszemle és vásár, és ennek keretében több viadalt rendeznek – ezek sorában számít nagyon fontos erőpróbának a rövidfilmek versenye, amelyen belül további kategóriákat hirdetnek. Van például egy verseny a csak mobiltelefonnal készített rövidfilmeknek – ezt a versenyt egyébként egy magyar származású filmes személyiség, a zseniális prof. Karl Bardosh szervezi, és évente több száz munka közül válogatnak a versenyprogramba.
Ebben a merítésben lett a legjobb film Lili Bordan One Night Only/Csak egy éjszaka című műve, amelyben a női főszerepet alakítottad – ez külön is elismerést érdemelt, hiszen a legjobb női főszereplő díjával jutalmazták. Hogyan fogadtad a hírt?

– Meghatódtam, emellett nagyon büszke voltam az egész csapatra – ez ugyanis annak ellenére egy magyar film, hogy tipikus New York-i történet. Az ajánlójában is ezt írták róla – arról szól, hogy egy magyarországi vándorszínész a metropoliszban tartott fellépése után találkozik a 25 évvel ezelőtti szerelmével, akiről gyorsan kiderül, hogy illegálisan él New Yorkban és takarítónőként dolgozik. Csodás és torokszorító történet arról, hogy léteznek szerelmek, amiket nem szabad elrontani egy kapcsolattal. A díjátadó frenetikus volt, hihetetlen körítéssel, szép és emlékezetes pillanatokkal – és nagyon büszke vagyok arra, hogy utána sokan gratuláltak Dunaújvárosból is!
 – A "Csak egy éjszaka" dupla diadala mellett még egy elismerést érdemeltél – itt már önálló filmes munkádat jutalmazták! 
– Így van, a fesztivál egyik tematikus programjában a leginkább környezettudatos filmnek járó elismerést kaptam az Érzékeny egyensúly című egyperces etűdért. Ez azért volt fontos, mert ugyan még kisebb léptékű az előzőnél – lényegében egyetlen gondolatfutam –, de az teljesen az enyém. Egyébként ennek is van magyar vonatkozása, hiszen egy fantasztikus, az elektromos szmog védelmével foglalkozó hazai tudós tevékenysége áll a film fókuszában.
Evidens a kérdés, de gondolom, nem könnyű a válasz: melyik sikernek örültél jobban a Cannes-ban rendezett díjátadón?
– A "Legjobb színésznő" díjnak: számomra különösen fontos volt az elismerés azért is, mert az utóbbi években inkább filmkészítőként dolgoztam – most újra színésznő lehettem, és ezért kaptam! Nagyon boldog vagyok!

Cannes-ban szintén fontos elismeréseket érdemeltél az ENSZ égisze alatt szervezett AFI World Peace & Tolerance Initiative versenyen! Ott miért díjaztak?
– Van átfedés, a humanitárius témákra koncentráló viadalon a Csak egy éjszaka ott szintén megkapta a legjobb női főszerep díját, emellett egy harmadik film, a Házasságban a matematikával című alkotásért operatőri és vágói különdíjat kaptam. Ez egy nagyon érzékeny film három orosz matematikusról – két nővér, és az egyikük férje, szóval egyúttal egy érdekes családtörténet is –, akik egyúttal kitűnő művészek is voltak, de három teljesen eltérő műfajban. A férfi zeneszerző, a nők egyike képzőművész, a másik sci-fi író. Izgalmas kihívás volt – nagyon örülök az elismerésének!

(Fotó: Zoi Florosz - facebook)

 

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: augusztus műtárgya

DSTV: augusztus műtárgya

2022. aug. 11.

Az Intercisa Múzeum munkatársai minden hónapban kiválasztanak egy műtárgyat. Augusztusban Nagyné Hodik Mónika történész-muzeológus egy 1960-1964 között gyártott „tavasz” márkájú televíziót mutatott be az intézményben. Hangkép.

Színház a ligetben: jön a "Skót mámor"

Színház a ligetben: jön a "Skót mámor"

2022. aug. 11.

A múlt heti sorozatnyitó után újabb fergeteges vígjátékkal várja a közönséget a Bartók Liget: szombaton Ivancsics Ilona és Színtársai mutatják be a Skót mámor című komédiát.

Acélszobrászok a Dunaferrben – újra itt az alkotótelep!

Acélszobrászok a Dunaferrben – újra itt az alkotótelep!

2022. aug. 10.

A Gyártó Egység üzemeiben készülnek az idei Acélszobrász Alkotótelep műalkotásai. Felvette a napi ritmust a három szobrász, rendszerint hat órakor kezdik a műszakot, csak kicsit tovább maradnak benn, a fél kettőre időzített ebédjük után. 

Jött, láttuk és meggyőzött a CityRocks (galériával)

Jött, láttuk és meggyőzött a CityRocks (galériával)

2022. aug. 08.

Három nap a muzsika és a közösség jegyében, most mégsem a szokásos tudósítás következik, azt nagyjából lerendeztem az elmúlt alkalmakkor. Messzebbről kezdem: a CityRocks ugyanis érzékelhetően hazatalált.

Csúcsra futott a CityRocks – de ma még lesz egy városkör (galériával)

Csúcsra futott a CityRocks – de ma még lesz egy városkör (galériával)

2022. aug. 07.

A részletes beszámoló a tegnap esti koncertről majd holnap jön, egyelőre itt egy tételes és részletes képtár, meg egy utolsó utáni figyelmeztetés: ma délután gördül ki a rock kamion a Szalki-szigetről! Yeaah!

Pentele Baráti Kör: hangképes emlékek a templomi koncertről

Pentele Baráti Kör: hangképes emlékek a templomi koncertről

2022. aug. 07.

Hét programelem felvételeit mutatja be a közösség – ma startol a sorozat, és egészen szeptember derekáig minden vasárnapra jut egy összeállítás.

DSTV: nyáron is mindenkit vár a könyvtár

DSTV: nyáron is mindenkit vár a könyvtár

2022. aug. 07.

Nyári nyitva tartási rend szerint, de folyamatosan várja látogatóit a József Attila Könyvtár augusztusban is, derül ki a DSTV összegzéséből. Programokból és kezdeményezésekből sem lesz hiány, tárlat és strandkönyvtár is csalogat! Hangkép.