Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

A Cannes-i Fesztivál és a dunaújvárosi szál

Öcaline - 2021. július 20. 18:41

Két filmmel is díjat söpört be a Cannes-i Fesztivál keretében, és három elismerést kapott a szintén Cannes-ban rendezett AFI versenyen Zoi Florosz. A városunkból elszármazott színésznő-filmkészítőt a díjátadók után értem el – a több évtizedes ismeretség magyarázza tegező formát –, és okkal nagyon boldog!

Valóságos díjesőn vagy túl, lássuk szépen sorban. Kezdjük a nagyobb léptékű elismeréssel, mesélj arról, mit tudhatunk a Global Short Film Awards megméretéséről?
– A Marche du Film Cannes, vagyis a Cannes-i Fesztivál egy nagy versenyprogram mellett egy hatalmas filmes seregszemle és vásár, és ennek keretében több viadalt rendeznek – ezek sorában számít nagyon fontos erőpróbának a rövidfilmek versenye, amelyen belül további kategóriákat hirdetnek. Van például egy verseny a csak mobiltelefonnal készített rövidfilmeknek – ezt a versenyt egyébként egy magyar származású filmes személyiség, a zseniális prof. Karl Bardosh szervezi, és évente több száz munka közül válogatnak a versenyprogramba.
Ebben a merítésben lett a legjobb film Lili Bordan One Night Only/Csak egy éjszaka című műve, amelyben a női főszerepet alakítottad – ez külön is elismerést érdemelt, hiszen a legjobb női főszereplő díjával jutalmazták. Hogyan fogadtad a hírt?

– Meghatódtam, emellett nagyon büszke voltam az egész csapatra – ez ugyanis annak ellenére egy magyar film, hogy tipikus New York-i történet. Az ajánlójában is ezt írták róla – arról szól, hogy egy magyarországi vándorszínész a metropoliszban tartott fellépése után találkozik a 25 évvel ezelőtti szerelmével, akiről gyorsan kiderül, hogy illegálisan él New Yorkban és takarítónőként dolgozik. Csodás és torokszorító történet arról, hogy léteznek szerelmek, amiket nem szabad elrontani egy kapcsolattal. A díjátadó frenetikus volt, hihetetlen körítéssel, szép és emlékezetes pillanatokkal – és nagyon büszke vagyok arra, hogy utána sokan gratuláltak Dunaújvárosból is!
 – A "Csak egy éjszaka" dupla diadala mellett még egy elismerést érdemeltél – itt már önálló filmes munkádat jutalmazták! 
– Így van, a fesztivál egyik tematikus programjában a leginkább környezettudatos filmnek járó elismerést kaptam az Érzékeny egyensúly című egyperces etűdért. Ez azért volt fontos, mert ugyan még kisebb léptékű az előzőnél – lényegében egyetlen gondolatfutam –, de az teljesen az enyém. Egyébként ennek is van magyar vonatkozása, hiszen egy fantasztikus, az elektromos szmog védelmével foglalkozó hazai tudós tevékenysége áll a film fókuszában.
Evidens a kérdés, de gondolom, nem könnyű a válasz: melyik sikernek örültél jobban a Cannes-ban rendezett díjátadón?
– A "Legjobb színésznő" díjnak: számomra különösen fontos volt az elismerés azért is, mert az utóbbi években inkább filmkészítőként dolgoztam – most újra színésznő lehettem, és ezért kaptam! Nagyon boldog vagyok!

Cannes-ban szintén fontos elismeréseket érdemeltél az ENSZ égisze alatt szervezett AFI World Peace & Tolerance Initiative versenyen! Ott miért díjaztak?
– Van átfedés, a humanitárius témákra koncentráló viadalon a Csak egy éjszaka ott szintén megkapta a legjobb női főszerep díját, emellett egy harmadik film, a Házasságban a matematikával című alkotásért operatőri és vágói különdíjat kaptam. Ez egy nagyon érzékeny film három orosz matematikusról – két nővér, és az egyikük férje, szóval egyúttal egy érdekes családtörténet is –, akik egyúttal kitűnő művészek is voltak, de három teljesen eltérő műfajban. A férfi zeneszerző, a nők egyike képzőművész, a másik sci-fi író. Izgalmas kihívás volt – nagyon örülök az elismerésének!

(Fotó: Zoi Florosz - facebook)

 

A rovat további hírei: Kultúra

Újra együtt volt a nagy Viadana-család

Újra együtt volt a nagy Viadana-család

2021. júl. 29.

Egy év szervezkedés után sikerült tető alá hozni a Viadana Kamarakórus nyári összetartását – a hivatalosan 2016-ban megszűnt, de olykor-olykor azóta is remek életjelenségeket produkáló együttes tagjai családostól vettek részt a szekszárdi találkán; a részletekről Kurucz Gergely karnagy számolt be lapunknak.

DSTV: a My Way Dance School a fellépők között

DSTV: a My Way Dance School a fellépők között

2021. júl. 27.

Gőzerővel készül a My Way Dance School a Parázs-Varázs programjára, derül ki a DSTV összegzéséből. A dunaújvárosi formáció az augusztus 20-án esedékes kavalkád egyik fellépője lesz a Szalki-szigeten. Hangkép.
 

DSTV: "Mazsola percek" a könyvtárban

DSTV: "Mazsola percek" a könyvtárban

2021. júl. 21.

Minden héten szerdán – így pont ma is! – várja a kisgyerekes szülőket a József Attila Könyvtár Gyermekkönyvtára, derül ki a DSTV összeállításából. Dal- és mondókatanulás, tánc és játék szerepel a Mazsola percek című sorozat kínálatában. Hangkép.

ICA-D: "Lebegő ellenállások" – tovább, tovább

ICA-D: "Lebegő ellenállások" – tovább, tovább

2021. júl. 20.

Meghosszabbította Móder Rezső Munkácsy-díjas dunaújvárosi képzőművész kiállítását a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) – a tárlat szeptember 17-ig várja a vendégeket az intézmény összes termeiben!

MMK: alkotni öröm – a táborban de pláne az! (galériával)

MMK: alkotni öröm – a táborban de pláne az! (galériával)

2021. júl. 19.

Heti turnusokban szervezett rekordszámú résztvevővel nyári tábort diákoknak a Munkásművelődési Központ. A közösségi élmény az alkotás és a játék pillérein alapult. Címszavas bemutató, gazdag képtárral!

CityRocks: tombol a rock augusztusban is

CityRocks: tombol a rock augusztusban is

2021. júl. 18.

Tavaly sajnos el kellett halasztani, de úgy néz ki, hogy a tervek szerint az idei évben megrendezik Közép-Európa legnagyobb rockzenei flashmobját. A CityRocks korábbi rendezvényeire is hatalmas érdeklődés mutatkozott.

DSTV: a mozizás is szabad!

DSTV: a mozizás is szabad!

2021. júl. 17.

Nincs szükség védettségi igazolványra, a maszk használata sem kötelező a moziba járáshoz, derül ki a DSTV összegzéséből. A járvány miatti szigorítások miatt a mozik is megsínylették az elmúlt másfél évet – ám most újra kinyitott a dunaújvárosi filmbázis is! Hangkép.