Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

A Cannes-i Fesztivál és a dunaújvárosi szál

Öcaline - 2021. július 20. 18:41

Két filmmel is díjat söpört be a Cannes-i Fesztivál keretében, és három elismerést kapott a szintén Cannes-ban rendezett AFI versenyen Zoi Florosz. A városunkból elszármazott színésznő-filmkészítőt a díjátadók után értem el – a több évtizedes ismeretség magyarázza tegező formát –, és okkal nagyon boldog!

Valóságos díjesőn vagy túl, lássuk szépen sorban. Kezdjük a nagyobb léptékű elismeréssel, mesélj arról, mit tudhatunk a Global Short Film Awards megméretéséről?
– A Marche du Film Cannes, vagyis a Cannes-i Fesztivál egy nagy versenyprogram mellett egy hatalmas filmes seregszemle és vásár, és ennek keretében több viadalt rendeznek – ezek sorában számít nagyon fontos erőpróbának a rövidfilmek versenye, amelyen belül további kategóriákat hirdetnek. Van például egy verseny a csak mobiltelefonnal készített rövidfilmeknek – ezt a versenyt egyébként egy magyar származású filmes személyiség, a zseniális prof. Karl Bardosh szervezi, és évente több száz munka közül válogatnak a versenyprogramba.
Ebben a merítésben lett a legjobb film Lili Bordan One Night Only/Csak egy éjszaka című műve, amelyben a női főszerepet alakítottad – ez külön is elismerést érdemelt, hiszen a legjobb női főszereplő díjával jutalmazták. Hogyan fogadtad a hírt?

– Meghatódtam, emellett nagyon büszke voltam az egész csapatra – ez ugyanis annak ellenére egy magyar film, hogy tipikus New York-i történet. Az ajánlójában is ezt írták róla – arról szól, hogy egy magyarországi vándorszínész a metropoliszban tartott fellépése után találkozik a 25 évvel ezelőtti szerelmével, akiről gyorsan kiderül, hogy illegálisan él New Yorkban és takarítónőként dolgozik. Csodás és torokszorító történet arról, hogy léteznek szerelmek, amiket nem szabad elrontani egy kapcsolattal. A díjátadó frenetikus volt, hihetetlen körítéssel, szép és emlékezetes pillanatokkal – és nagyon büszke vagyok arra, hogy utána sokan gratuláltak Dunaújvárosból is!
 – A "Csak egy éjszaka" dupla diadala mellett még egy elismerést érdemeltél – itt már önálló filmes munkádat jutalmazták! 
– Így van, a fesztivál egyik tematikus programjában a leginkább környezettudatos filmnek járó elismerést kaptam az Érzékeny egyensúly című egyperces etűdért. Ez azért volt fontos, mert ugyan még kisebb léptékű az előzőnél – lényegében egyetlen gondolatfutam –, de az teljesen az enyém. Egyébként ennek is van magyar vonatkozása, hiszen egy fantasztikus, az elektromos szmog védelmével foglalkozó hazai tudós tevékenysége áll a film fókuszában.
Evidens a kérdés, de gondolom, nem könnyű a válasz: melyik sikernek örültél jobban a Cannes-ban rendezett díjátadón?
– A "Legjobb színésznő" díjnak: számomra különösen fontos volt az elismerés azért is, mert az utóbbi években inkább filmkészítőként dolgoztam – most újra színésznő lehettem, és ezért kaptam! Nagyon boldog vagyok!

Cannes-ban szintén fontos elismeréseket érdemeltél az ENSZ égisze alatt szervezett AFI World Peace & Tolerance Initiative versenyen! Ott miért díjaztak?
– Van átfedés, a humanitárius témákra koncentráló viadalon a Csak egy éjszaka ott szintén megkapta a legjobb női főszerep díját, emellett egy harmadik film, a Házasságban a matematikával című alkotásért operatőri és vágói különdíjat kaptam. Ez egy nagyon érzékeny film három orosz matematikusról – két nővér, és az egyikük férje, szóval egyúttal egy érdekes családtörténet is –, akik egyúttal kitűnő művészek is voltak, de három teljesen eltérő műfajban. A férfi zeneszerző, a nők egyike képzőművész, a másik sci-fi író. Izgalmas kihívás volt – nagyon örülök az elismerésének!

(Fotó: Zoi Florosz - facebook)

 

A rovat további hírei: Kultúra

Orgonakoncert kezdi az advent időszakát – már ma!

Orgonakoncert kezdi az advent időszakát – már ma!

2021. nov. 27.

Lénárt Linda orgonakoncertjére várják a közönséget a Krisztus Király főtemplomban advent első szombatján, azaz ma este. Bach közismert és közkedvelt d-moll toccata és fúga című remekműve is a repertoáron!

DSTV: mesemondók – újra csak online

DSTV: mesemondók – újra csak online

2021. nov. 26.

Ismét rendhagyó módon vág neki a mesemondó gyerekek megméretésének a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A viadal résztvevői online versenghetnek. Hangkép.
 

Település, történet – az idő sodrában (galériával)

Település, történet – az idő sodrában (galériával)

2021. nov. 24.

Bőséges vizuális anyag összegyűjtésével nyílt várostörténeti tárlat az Intercisa Múzeumban a napokban. A Nagyné Hodik Mónika által összeállított anyagot ünnepélyes keretek között adták át a nagyközönségnek, Szente Tünde városszociológus közreműködésével. 

Pats és Pats a zeneiskolában – növendékkoncerttel

Pats és Pats a zeneiskolában – növendékkoncerttel

2021. nov. 24.

Kiállításmegnyitóra és hangversenyre várja a kultúra barátait a Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola csütörtökön délután. 

DSTV: a múzeum mozsarai

DSTV: a múzeum mozsarai

2021. nov. 22.

A XX. század első feléből származó mozsarak lettek a hónap műtárgyai az Intercisa Múzeumban, derül ki a DSTV összegzéséből. Az emlékek hátteréről Kronászt Margit történész-muzeológus mesél. Hangkép.
 

ICA-D: kottaképekhez táncos-zenés megnyitó dukál (galériával)

ICA-D: kottaképekhez táncos-zenés megnyitó dukál (galériával)

2021. nov. 21.

Mozdulatművészet és csodás hangorkán – egy remek gyűjtemény remek nyitánya. Nemcsak Éri Jenő közelmúltban készült képeinek, de a művész Kortárs Művészeti Intézetben látható kiállítása megnyitójának is központi motívuma volt a zene.

ICA-D: Éri Jenő – AtonálisKottaKépek

ICA-D: Éri Jenő – AtonálisKottaKépek

2021. nov. 16.

Különleges kiállítás különleges, tánccal és dzsessz-koncerttel habosított megnyitójára várja az érdeklődőket a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) pénteken délután. Hang a hanghoz – amikor mindent áthat a zene.