Dunaújváros Hetilap

A parkolási gondok enyhítése a cél a városban

Kölesdi Fanni - 2021. július 2. 18:17

A parkolási gondokon enyhít az a több tucat hely, amelyet az elmúlt időszakban alakított ki az önkormányzat. A parkolás ugyanis a város több pontján az egyik legfeszítőbb probléma.

A volt ADU Iskola udvarán 70 darab új parkolót alakítanak ki a Római városrészben, amelyet várhatóan ősszel birtokba is vehetnek az autósok – ezt Barta Endre alpolgármester jelentette be múlt héten tartott sajtótájékoztatóján. Mint azt kiemelte, a környék közismert és valóban aggasztó méreteket öltött parkolási gondjain igyekeznek így enyhíteni.

Minden városrészben igyekeznek segíteni

A Római azonban csak az egyik ilyen terület: városszerte gondot okoz a várakozóhelyek hiánya. Mint azt Mezei Zsolt alpolgármester elmondta: az önkormányzat minden városrészen próbál segíteni. Igyekeztek a legproblémásabb helyszínekkel kezdeni: a tavalyi évben a Római Városrészben, a Víztorony mellett már átadtak kb. 40 parkolóhelyet, a Rudas iskola melletti parkolót pedig tanítási időn kívül megnyitották az ott lakóknak. Így a Római városrész két szélén, közel 120 új hely áll majd rendelkezésre. Mezei Zsolt hozzátette: ezek után sokkal szigorúbban fognak fellépni a szabálytalanul parkolókkal szemben,  hiszen a város zöld területeit óvni kell. Az alpolgármester hozzátette, a munka nem áll meg: 
– Városrészről városrészre haladunk. Fontos kiemelnem, hogy minden esetben meghallgatjuk a felmerülő igényeket , és a város nehéz anyagi körülményeihez mérten a lehető legjobb megoldást igyekszünk megtalálni. A parkolóhelyek kialakítása minden esetben a lakók bevonásával történik. Élő példa erre a Bocskai István utca egyik társasházának belső udvara. Itt is felmerült parkolóhely kialakítása, de a lakók úgy döntöttek, hogy semmiképpen sem szeretnék ha autók parkolnának ott. Más megoldást fogunk keresni a környéken, ami nehezebb lesz, ugyanis a zöldterületet itt sem szeretnénk jelentősen csökkenteni. 
Az alpolgármester hozzátette: a Technikumban a Weiner Tibor körút egyirányúsításával 40 új parkolóhely létesült, de további munkák is folynak. A Semmelweis udvarban, a Balogh Ádám utcában, az Esze Tamás utcában és a Liget közben több tucat helyet alakítanak ki, rendezve az ott kialakult méltatlan állapotokat. 

Folytatódik a roncstalanítás

Mezei Zsolt megerősítette azt is, hogy az egész városban folytatódik a "helyfoglaló" roncsautók elszállítása:
– Nagyon sok bejelentést kapunk ilyen autókról. Itt szeretném a lakók türelmét kérni. Az előző vezetés ezzel a problémával már hosszú évek óta nem foglalkozott. Mi szinte azonnal hozzáfogtunk ehhez, tavaly körülbelül 40 parkolóhely szabadult fel ennek köszönhetően. Ez azonban igen költséges, hiszen el kell szállítani, őriztetni kell a járműveket, ha pedig a tulaj nem jelentkezik, akkor az önkormányzat költsége a gépjármű szakszerű elhelyezése. 
Tavaly egyébként az összes gépjármű száma ismét nőtt, a parkolási gondok enyhítésében azonban jó hír, hogy a személygépjárművek számának emelkedése megállt: míg 2019-ben 16 820 volt, addig 2020-ban már csak 16 777.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Átadták a várva várt ADU parkolókat

Átadták a várva várt ADU parkolókat

2022. jún. 24.

Többhetes előkészületeket és munkálatokat követően a városlakók már birtokba is vehetik a volt ADU iskola mögötti területen kialakított parkolókat. Az elkészült beruházás jelentőségéről Pintér Tamás polgármester, Barta Endre a körzet képviselője és Novák Istvánné Katica önkormányzati képviselőjelölt számolt be. 

Igazi fesztiválhangulattal várta a plazmaadókat a Duna Plazma

Igazi fesztiválhangulattal várta a plazmaadókat a Duna Plazma

2022. jún. 24.

Ahogy azt a plazmaadók megszokhatták, újabb vidám hangulatú extra nappal készültek az egészségügyi centrum dolgozói a zene világnapja alkalmából kedden – a nap fő témája ezúttal a fesztivál és a hozzá tartozó partihangulat volt. (X)

Az igényektől a teljesítésig – tervezhető fejlesztések a 6-os körzetben

Az igényektől a teljesítésig – tervezhető fejlesztések a 6-os körzetben

2022. jún. 23.

Hamarosan élesedik az az online felület, amely egyszerre gyűjti össze a lakosság fejlesztési igényeit, valamint folyamatosan tájékoztatást nyújt a megvalósult tervekről. Kísérleti jelleggel a 6-os választókörzetre fókuszálnak, de ha beválik, az egész városra kiterjeszthetik a rendszert.

KÖSZ, Hankook! – önkénteseket várnak az arborétumba

KÖSZ, Hankook! – önkénteseket várnak az arborétumba

2022. jún. 23.

Kétmillió forintos támogatást kapott a Baracsi úti zöld sziget – a felújítási munkákhoz önkénteseket várnak. KÖSZ, Hankook! – először most, majd jövő szombaton.

Elkészültek az új parkolóhelyek a Batsányi János utcában

Elkészültek az új parkolóhelyek a Batsányi János utcában

2022. jún. 21.

Ismét a település életének egyik legfontosabb problémájára talált megoldást a városvezetés. A Batsányi János utcában nagyjából 15 új parkolót alakítottak ki. 

Városunk is ünnepelt a világnapon

Városunk is ünnepelt a világnapon

2022. jún. 21.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére 2004 óta ünnepeljük a véradók világnapját. Összeállításunk a helyi véradókra koncentrál.

Már ma este parkolhatnak az autósok a volt ADU iskolánál

Már ma este parkolhatnak az autósok a volt ADU iskolánál

2022. jún. 20.

Sajtótájékoztatón jelentették be, hogy birtokba veheti a nagyközönség a parkolási gondokat enyhítő bázist. Címszavas örömhír.