Dunaújváros Hetilap

A parkolási gondok enyhítése a cél a városban

Kölesdi Fanni - 2021. július 2. 18:17

A parkolási gondokon enyhít az a több tucat hely, amelyet az elmúlt időszakban alakított ki az önkormányzat. A parkolás ugyanis a város több pontján az egyik legfeszítőbb probléma.

A volt ADU Iskola udvarán 70 darab új parkolót alakítanak ki a Római városrészben, amelyet várhatóan ősszel birtokba is vehetnek az autósok – ezt Barta Endre alpolgármester jelentette be múlt héten tartott sajtótájékoztatóján. Mint azt kiemelte, a környék közismert és valóban aggasztó méreteket öltött parkolási gondjain igyekeznek így enyhíteni.

Minden városrészben igyekeznek segíteni

A Római azonban csak az egyik ilyen terület: városszerte gondot okoz a várakozóhelyek hiánya. Mint azt Mezei Zsolt alpolgármester elmondta: az önkormányzat minden városrészen próbál segíteni. Igyekeztek a legproblémásabb helyszínekkel kezdeni: a tavalyi évben a Római Városrészben, a Víztorony mellett már átadtak kb. 40 parkolóhelyet, a Rudas iskola melletti parkolót pedig tanítási időn kívül megnyitották az ott lakóknak. Így a Római városrész két szélén, közel 120 új hely áll majd rendelkezésre. Mezei Zsolt hozzátette: ezek után sokkal szigorúbban fognak fellépni a szabálytalanul parkolókkal szemben,  hiszen a város zöld területeit óvni kell. Az alpolgármester hozzátette, a munka nem áll meg: 
– Városrészről városrészre haladunk. Fontos kiemelnem, hogy minden esetben meghallgatjuk a felmerülő igényeket , és a város nehéz anyagi körülményeihez mérten a lehető legjobb megoldást igyekszünk megtalálni. A parkolóhelyek kialakítása minden esetben a lakók bevonásával történik. Élő példa erre a Bocskai István utca egyik társasházának belső udvara. Itt is felmerült parkolóhely kialakítása, de a lakók úgy döntöttek, hogy semmiképpen sem szeretnék ha autók parkolnának ott. Más megoldást fogunk keresni a környéken, ami nehezebb lesz, ugyanis a zöldterületet itt sem szeretnénk jelentősen csökkenteni. 
Az alpolgármester hozzátette: a Technikumban a Weiner Tibor körút egyirányúsításával 40 új parkolóhely létesült, de további munkák is folynak. A Semmelweis udvarban, a Balogh Ádám utcában, az Esze Tamás utcában és a Liget közben több tucat helyet alakítanak ki, rendezve az ott kialakult méltatlan állapotokat. 

Folytatódik a roncstalanítás

Mezei Zsolt megerősítette azt is, hogy az egész városban folytatódik a "helyfoglaló" roncsautók elszállítása:
– Nagyon sok bejelentést kapunk ilyen autókról. Itt szeretném a lakók türelmét kérni. Az előző vezetés ezzel a problémával már hosszú évek óta nem foglalkozott. Mi szinte azonnal hozzáfogtunk ehhez, tavaly körülbelül 40 parkolóhely szabadult fel ennek köszönhetően. Ez azonban igen költséges, hiszen el kell szállítani, őriztetni kell a járműveket, ha pedig a tulaj nem jelentkezik, akkor az önkormányzat költsége a gépjármű szakszerű elhelyezése. 
Tavaly egyébként az összes gépjármű száma ismét nőtt, a parkolási gondok enyhítésében azonban jó hír, hogy a személygépjárművek számának emelkedése megállt: míg 2019-ben 16 820 volt, addig 2020-ban már csak 16 777.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.