Dunaújváros Hetilap

Az elveszett milliárdok nyomában

Kölesdi Fanni - 2021. július 23. 16:06

Mi valósult meg a 2016-os orbáni ígéretcunamiból? Tippeket a DO szerk címére várunk, tételes válasszal Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester jelentkezett. 
 

A kormány 2100 millió forintot szánt az önkormányzatoknak a gazdaság újraindítására. Ebből 100 millió forint jut Dunaújvárosnak orvosi rendelők felújítására (52 millió) és víztermelő kutakra (48 millió), utóbbi a Modern Városok Program egyik eleme, és tulajdonképpen forrásának kiegészítése. Hogy a még 2016-ban a miniszterelnök által tett 31 milliárd forintos ígéretcunamiból mik valósultak meg, és hogyan áll a nagy MVP-projekt, arról sajtótájékoztatón számolt be Szabó Zsolt alpolgármester.
A főszámok: 2016-ban 31 milliárd forintra kapott ígéretet a város. Önmagában, ez a 31 milliárd is borzasztóan alacsony, hiszen 4000 milliárd kiosztását hirdette országjárásán Orbán Viktor a 23 megyei jogú város között, vagyis átlagosan településenként 174 milliárdot. Végül a 31 milliárdból sem lett semmi, hangsúlyozta  Szabó Zsolt:
  – A kormány 11 dunaújvárosi programot összesen 16 milliárddal támogatott, de ebből 4 milliárd forint Molnár Krisztián kezdeményezése nyomán a mára már különleges gazdasági övezetbe vont Iváncsai Ipari Parkra szól, amely gyakorlatilag elveszett Dunaújváros számára. A valós összeg tehát 12 milliárd forint, miközben 174-nek kellene lennie. 
Az alpolgármester a Modern Városok Programról tartott keddi sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra is: Dunaújváros Fideszes ex-polgármestere, Cserna Gábor akkoriban 12 milliárd forintot ígért áruforgalmi csomópontra. Mint mondta, mivel Iváncsán csak 4 milliárdot költöttek el ebből, megfogadva a helyi Fidesz gyakori tanácsát, miszerint "tárgyalni kellene a kormánnyal", az MVP-projekt kormánybiztosához fordultak, hogy a 12 milliárd fennmaradó részét felhasználhassák: 
 – Megkerestük Gyopáros Alpár kormánybiztost, hogy a maradék 8 milliárd forintból szeretnénk itt a városban ipari parkot létrehozni, ha már ez a Fidesznek nem sikerült. Itt tartom a kezemben Gyopáros Alpár levelét, aki azt írta: nem volt 12 milliárd a keret, csak 4, ezért nincs több pénz.

Szabó Zsolt a kormánybiztos válaszlevelét mutatva kiemelte: nem tudják eldönteni, hogy Cserna Gábor vagy Gyopáros Alpár nem mondott igazat, de az biztos, hogy "ennek a színjátéknak a dunaújvárosi polgárok isszák meg a levét". 

Beszélt arról is, hogy bár hatalmas ellenszélben dolgoznak nap mint nap, és igencsak nehéz helyzetben van az önkormányzat a kormány gáncsoskodása, és az általuk mért elvonás-sorozatok miatt, a fejlesztések ennek ellenére sem állnak le, több projekt megmentése és előkészítése zajlik:
 – Be fogjuk bizonyítani, hogy jó, és takarékos gazdálkodással, okos tervezéssel ezeket a programokat is meg lehet valósítani a városlakók érdekében. Gőzerővel dolgozunk azon, hogy a következő uniós ciklusban olyan beruházásokat valósítsunk meg, amelyből valóban a Dunaújvárosiak húznak hasznot. Megmutatjuk, hogy kevesebb pénzből is lehet értelmes beruházásokat létrehozni Dunaújvárosban – a dunaújvárosiaknak!

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.