Dunaújváros Hetilap

Az elveszett milliárdok nyomában

Kölesdi Fanni - 2021. július 23. 16:06

Mi valósult meg a 2016-os orbáni ígéretcunamiból? Tippeket a DO szerk címére várunk, tételes válasszal Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester jelentkezett. 
 

A kormány 2100 millió forintot szánt az önkormányzatoknak a gazdaság újraindítására. Ebből 100 millió forint jut Dunaújvárosnak orvosi rendelők felújítására (52 millió) és víztermelő kutakra (48 millió), utóbbi a Modern Városok Program egyik eleme, és tulajdonképpen forrásának kiegészítése. Hogy a még 2016-ban a miniszterelnök által tett 31 milliárd forintos ígéretcunamiból mik valósultak meg, és hogyan áll a nagy MVP-projekt, arról sajtótájékoztatón számolt be Szabó Zsolt alpolgármester.
A főszámok: 2016-ban 31 milliárd forintra kapott ígéretet a város. Önmagában, ez a 31 milliárd is borzasztóan alacsony, hiszen 4000 milliárd kiosztását hirdette országjárásán Orbán Viktor a 23 megyei jogú város között, vagyis átlagosan településenként 174 milliárdot. Végül a 31 milliárdból sem lett semmi, hangsúlyozta  Szabó Zsolt:
  – A kormány 11 dunaújvárosi programot összesen 16 milliárddal támogatott, de ebből 4 milliárd forint Molnár Krisztián kezdeményezése nyomán a mára már különleges gazdasági övezetbe vont Iváncsai Ipari Parkra szól, amely gyakorlatilag elveszett Dunaújváros számára. A valós összeg tehát 12 milliárd forint, miközben 174-nek kellene lennie. 
Az alpolgármester a Modern Városok Programról tartott keddi sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra is: Dunaújváros Fideszes ex-polgármestere, Cserna Gábor akkoriban 12 milliárd forintot ígért áruforgalmi csomópontra. Mint mondta, mivel Iváncsán csak 4 milliárdot költöttek el ebből, megfogadva a helyi Fidesz gyakori tanácsát, miszerint "tárgyalni kellene a kormánnyal", az MVP-projekt kormánybiztosához fordultak, hogy a 12 milliárd fennmaradó részét felhasználhassák: 
 – Megkerestük Gyopáros Alpár kormánybiztost, hogy a maradék 8 milliárd forintból szeretnénk itt a városban ipari parkot létrehozni, ha már ez a Fidesznek nem sikerült. Itt tartom a kezemben Gyopáros Alpár levelét, aki azt írta: nem volt 12 milliárd a keret, csak 4, ezért nincs több pénz.

Szabó Zsolt a kormánybiztos válaszlevelét mutatva kiemelte: nem tudják eldönteni, hogy Cserna Gábor vagy Gyopáros Alpár nem mondott igazat, de az biztos, hogy "ennek a színjátéknak a dunaújvárosi polgárok isszák meg a levét". 

Beszélt arról is, hogy bár hatalmas ellenszélben dolgoznak nap mint nap, és igencsak nehéz helyzetben van az önkormányzat a kormány gáncsoskodása, és az általuk mért elvonás-sorozatok miatt, a fejlesztések ennek ellenére sem állnak le, több projekt megmentése és előkészítése zajlik:
 – Be fogjuk bizonyítani, hogy jó, és takarékos gazdálkodással, okos tervezéssel ezeket a programokat is meg lehet valósítani a városlakók érdekében. Gőzerővel dolgozunk azon, hogy a következő uniós ciklusban olyan beruházásokat valósítsunk meg, amelyből valóban a Dunaújvárosiak húznak hasznot. Megmutatjuk, hogy kevesebb pénzből is lehet értelmes beruházásokat létrehozni Dunaújvárosban – a dunaújvárosiaknak!

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

95 évesen is aktívan, az unokákért

95 évesen is aktívan, az unokákért

2024. már. 19.

Tündéri 95 éves szépkorú polgár ünnepelte születésnapját városunkban – Győri Sándorné, Julianna nénit a jeles alkalomból Barta Endre alpolgármester és Szántó Péter önkormányzati képviselő látogatta meg otthonában. Julianna néni családja körében fogadta a jókívánságokat.

Célunk egy élhetőbb, modern város

Célunk egy élhetőbb, modern város

2024. már. 18.

A fenntartható, zöldülő város ügyéről egyeztetett Szabó Zsolt és Bartuszek Lilla, a Fenntartható Városok alapítója a Városházán a napokban. Dunaújváros gazdasági alpolgármestere szerint a városvezetés  nyitott minden olyan megoldásra, ami egy élhetőbb, modern város megteremtését szolgálja.

Teljesen megújulnak a város padjai

Teljesen megújulnak a város padjai

2024. már. 17.

Aki nyitott szemmel jár a városban, annak feltűnhet, hogy az önkormányzat több helyen is új padokat helyezett ki, a régiek pedig teljes felújításon estek át. Az esztétikai benyomásokon túl nyilván a kényelmi szempontok is fontosak.

Ismét cserélte az önkormányzat a lejárt életmentő eszközöket az intézményekben

Ismét cserélte az önkormányzat a lejárt életmentő eszközöket az intézményekben

2024. már. 16.

A néhány évvel ezelőtt a fővárosban történt tragédiát követő civil összefogásnak és a dunaújvárosi önkormányzatnak köszönhetően minden városi oktatási intézménybe került életmentő allergiagyógyszer, vagyis EpiPen.

"Kelj, magyar ifjúság, légy te virág magad!" (galériával)

"Kelj, magyar ifjúság, légy te virág magad!" (galériával)

2024. már. 15.

Városunkban is megemlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 176. évfordulójáról a '48-as emlékműnél  ma délelőtt. 

Navracsics Tibor ismerhette meg a városvezetés koncepcióját, terveit

Navracsics Tibor ismerhette meg a városvezetés koncepcióját, terveit

2024. már. 14.

A területfejlesztési miniszterrel Pintér Tamás polgármester tárgyalt Székesfehérváron kedden délután. A város gazdasági helyzete mellett a fejlesztési terveket egyeztették a tárgyaló felek. Az eseményről a város első embere számolt be.

A Béke városrész egy kicsit könnyebb lett – közel 400 köbméter szeméttel biztosan

A Béke városrész egy kicsit könnyebb lett – közel 400 köbméter szeméttel biztosan

2024. már. 14.

Ismét csak döbbenetes mennyiségű lom, szemét, hulladék került a konténerekbe. Ez a mérlege az esztendő első lomtalanításának. A Béke városrészben, egyszerre három helyen is le lehetett adni a feleslegessé vált holmikat múlt szombaton. És le is adták!