Dunaújváros Hetilap

Csökken a város adósságállománya

Kölesdi Fanni - 2021. július 25. 9:33

2021 végéig majdnem 490 millió forintot fizet vissza a város, míg új hitelt csak 266 millió értékben vesznek fel, vagyis valójában csökken a város adóssága. A kérdésről a múlt heti közgyűlés döntött.

A múlt heti közgyűlésen született döntés arról, hogy négy konkrét célra, összesen 266,325 millió forintos hitelt vesz fel az önkormányzat. Ezek a következők:
 – 70,7 millió forintot szennyvízelvezetési és szennyvíztisztítási beruházásokra.
 – 73,95 millió forintot nem köznevelési intézményhez kapcsolódó sportlétesítmények létrehozására, fejlesztésére.
 – 47,5 millió forintot fűtés- és világítási rendszer korszerűsítésére.
 – 74,1 millió forintot közutak, hidak építésére, felújítására, és törvény által előírt önkormányzati feladatokra, infrastrukturális beruházásokra. 
A hitelszerződéseket 5 éves fu-
tamidőre kötik olyan konstrukcióban, hogy nem szükséges a kormány előzetes hozzájárulása. 
A fideszes képviselők nemmel szavaztak, ám ennél a napirendnél sem kértek szót, hogy megindokolják döntésüket. Ezt később tették meg a Dunaújvárosi Hírlap hasábjain. Cserna Gábor a lapnak úgy fogalmazott: „nem ez a megoldás a fejlesztésekre, hanem fel kell venni a kapcsolatot a kormányzati szervekkel és pályázat útján kell forrást szerezni.”
Szabó Zsolt lapunknak elmondta, felháborítónak tartja Cserna Gábor gyáva hozzáállását, hogy a közgyűlésben hallgat, álláspontját csak a pártlapjukban mondja el, nem adva ezzel lehetőséget a szemtől-szembeni reakcióra vagy az érdemi vitára:
 – Látszik, hogy a Fidesz el van szokva a vitáktól, folyamatosan menekülnek a valóság elől, csak úgy mernek reagálni bármire is, ha a jól megválogatott, megbízható újságíróik vannak jelen. 
Szabó Zsolt hozzátette, a helyi Fidesz 2 éve akarja letagadni azt a 1,5 milliárdos hitelt, aminek felvételéről néhány hónappal a választás előtt, 2019. októberében döntöttek. A hitelfelvételre már a választás után, az új városvezetés alatt került sor, az ebből finanszírozott beruházásokat azonban a fideszes képviselők a kampány során átadták, és bár az új vezetésnek kell kifizetnie, mégis a fideszesek mondják magukénak. 
Az alpolgármester elmondta: ebből a hitelből 2021 végéig majdnem 490 millió forintot fog a város visszafizetni, míg új hitelt csak 266 millió értékben vesznek fel, vagyis valójában csökken a város adóssága: 
 – Fontos azt is megemlíteni, hogy mi pontosan megneveztük azokat a fejlesztési célokat, amiket ebből a 266 millióból meg kívánunk valósítani. Cserna Gábor ezt nem tette meg azzal az 1500 millió forinttal, amit ő vett fel, pedig erre ígéretet tett. Nagyon érdekes az is, hogy 2 évvel ezelőtt neki nem volt problémája azzal, hogy a mostaninál hatszor nagyobb hitelt kívánt felvenni.

Szabó Zsolt álságosnak tartja azt a fideszes megjegyzést is, hogy a kormánnyal kellene tárgyalni, miközben a kormány folyamatosan csak sarcolja Dunaújvárost, legutóbb éppen milliárdokkal rövidítették meg városunkat a különleges gazdasági övezet létrehozásával. A helyi Fidesznek ezzel kapcsolatban sem volt véleménye – azóta is hallgatnak az ügyben.

(Illusztráció: Vaszócsik Kristóf képe)
 

A rovat további hírei: Közélet

Célunk egy élhetőbb, modern város

Célunk egy élhetőbb, modern város

2024. már. 18.

A fenntartható, zöldülő város ügyéről egyeztetett Szabó Zsolt és Bartuszek Lilla, a Fenntartható Városok alapítója a Városházán a napokban. Dunaújváros gazdasági alpolgármestere szerint a városvezetés  nyitott minden olyan megoldásra, ami egy élhetőbb, modern város megteremtését szolgálja.

Teljesen megújulnak a város padjai

Teljesen megújulnak a város padjai

2024. már. 17.

Aki nyitott szemmel jár a városban, annak feltűnhet, hogy az önkormányzat több helyen is új padokat helyezett ki, a régiek pedig teljes felújításon estek át. Az esztétikai benyomásokon túl nyilván a kényelmi szempontok is fontosak.

Ismét cserélte az önkormányzat a lejárt életmentő eszközöket az intézményekben

Ismét cserélte az önkormányzat a lejárt életmentő eszközöket az intézményekben

2024. már. 16.

A néhány évvel ezelőtt a fővárosban történt tragédiát követő civil összefogásnak és a dunaújvárosi önkormányzatnak köszönhetően minden városi oktatási intézménybe került életmentő allergiagyógyszer, vagyis EpiPen.

"Kelj, magyar ifjúság, légy te virág magad!" (galériával)

"Kelj, magyar ifjúság, légy te virág magad!" (galériával)

2024. már. 15.

Városunkban is megemlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 176. évfordulójáról a '48-as emlékműnél  ma délelőtt. 

Navracsics Tibor ismerhette meg a városvezetés koncepcióját, terveit

Navracsics Tibor ismerhette meg a városvezetés koncepcióját, terveit

2024. már. 14.

A területfejlesztési miniszterrel Pintér Tamás polgármester tárgyalt Székesfehérváron kedden délután. A város gazdasági helyzete mellett a fejlesztési terveket egyeztették a tárgyaló felek. Az eseményről a város első embere számolt be.

A Béke városrész egy kicsit könnyebb lett – közel 400 köbméter szeméttel biztosan

A Béke városrész egy kicsit könnyebb lett – közel 400 köbméter szeméttel biztosan

2024. már. 14.

Ismét csak döbbenetes mennyiségű lom, szemét, hulladék került a konténerekbe. Ez a mérlege az esztendő első lomtalanításának. A Béke városrészben, egyszerre három helyen is le lehetett adni a feleslegessé vált holmikat múlt szombaton. És le is adták!

Ünnepeljük együtt 1848 hőseit a forradalmi emlékműnél!

Ünnepeljük együtt 1848 hőseit a forradalmi emlékműnél!

2024. már. 13.

Közös megemlékezésre várja a városlakókat az önkormányzat március 15-én – az ünnepség helyszíne idén is a forradalmi emlékmű lesz pénteken délelőtt. A koszorúzás után avatják a Kistemetőben Rosti Pál felújított síremlékét.