Dunaújváros Hetilap

Csökken a város adósságállománya

Kölesdi Fanni - 2021. július 25. 9:33

2021 végéig majdnem 490 millió forintot fizet vissza a város, míg új hitelt csak 266 millió értékben vesznek fel, vagyis valójában csökken a város adóssága. A kérdésről a múlt heti közgyűlés döntött.

A múlt heti közgyűlésen született döntés arról, hogy négy konkrét célra, összesen 266,325 millió forintos hitelt vesz fel az önkormányzat. Ezek a következők:
 – 70,7 millió forintot szennyvízelvezetési és szennyvíztisztítási beruházásokra.
 – 73,95 millió forintot nem köznevelési intézményhez kapcsolódó sportlétesítmények létrehozására, fejlesztésére.
 – 47,5 millió forintot fűtés- és világítási rendszer korszerűsítésére.
 – 74,1 millió forintot közutak, hidak építésére, felújítására, és törvény által előírt önkormányzati feladatokra, infrastrukturális beruházásokra. 
A hitelszerződéseket 5 éves fu-
tamidőre kötik olyan konstrukcióban, hogy nem szükséges a kormány előzetes hozzájárulása. 
A fideszes képviselők nemmel szavaztak, ám ennél a napirendnél sem kértek szót, hogy megindokolják döntésüket. Ezt később tették meg a Dunaújvárosi Hírlap hasábjain. Cserna Gábor a lapnak úgy fogalmazott: „nem ez a megoldás a fejlesztésekre, hanem fel kell venni a kapcsolatot a kormányzati szervekkel és pályázat útján kell forrást szerezni.”
Szabó Zsolt lapunknak elmondta, felháborítónak tartja Cserna Gábor gyáva hozzáállását, hogy a közgyűlésben hallgat, álláspontját csak a pártlapjukban mondja el, nem adva ezzel lehetőséget a szemtől-szembeni reakcióra vagy az érdemi vitára:
 – Látszik, hogy a Fidesz el van szokva a vitáktól, folyamatosan menekülnek a valóság elől, csak úgy mernek reagálni bármire is, ha a jól megválogatott, megbízható újságíróik vannak jelen. 
Szabó Zsolt hozzátette, a helyi Fidesz 2 éve akarja letagadni azt a 1,5 milliárdos hitelt, aminek felvételéről néhány hónappal a választás előtt, 2019. októberében döntöttek. A hitelfelvételre már a választás után, az új városvezetés alatt került sor, az ebből finanszírozott beruházásokat azonban a fideszes képviselők a kampány során átadták, és bár az új vezetésnek kell kifizetnie, mégis a fideszesek mondják magukénak. 
Az alpolgármester elmondta: ebből a hitelből 2021 végéig majdnem 490 millió forintot fog a város visszafizetni, míg új hitelt csak 266 millió értékben vesznek fel, vagyis valójában csökken a város adóssága: 
 – Fontos azt is megemlíteni, hogy mi pontosan megneveztük azokat a fejlesztési célokat, amiket ebből a 266 millióból meg kívánunk valósítani. Cserna Gábor ezt nem tette meg azzal az 1500 millió forinttal, amit ő vett fel, pedig erre ígéretet tett. Nagyon érdekes az is, hogy 2 évvel ezelőtt neki nem volt problémája azzal, hogy a mostaninál hatszor nagyobb hitelt kívánt felvenni.

Szabó Zsolt álságosnak tartja azt a fideszes megjegyzést is, hogy a kormánnyal kellene tárgyalni, miközben a kormány folyamatosan csak sarcolja Dunaújvárost, legutóbb éppen milliárdokkal rövidítették meg városunkat a különleges gazdasági övezet létrehozásával. A helyi Fidesznek ezzel kapcsolatban sem volt véleménye – azóta is hallgatnak az ügyben.

(Illusztráció: Vaszócsik Kristóf képe)
 

A rovat további hírei: Közélet

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

2024. már. 29.

A közelmúltban bontott zászlót, de az előzménye már a covid idején felbukkant a nagy közösségi portálon: a Szívességfal csoport alapítói hozták létre a Fészek Mentálhigiénés Központot – a tervekről és a bázis hátteréről Molnárné Hruby Enikővel és Törő Violettával beszélgettünk.

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.