Dunaújváros Hetilap

DVG kontra DVCSH: fontos döntés után fontos információk a lakosság számára is

Öcaline - 2021. július 30. 11:43

Fajsúlyos kérdések dőltek el a közelmúltban, így fontos tudnivalókról tájékoztatta a távhőszámlák kapcsán is a lakosságot a DVG Zrt. és az önkormányzat. Számlázás, adatszolgáltatás, munkavállalók, ügyfélszolgálat; hosszú, de fontos összegzés a hajtás után!

A távhőszolgáltatásról tartott rendkívüli sajtótájékoztatót Szabó György, a DVG Zrt. vezérigazgatója és Medgyesi Miklós önkormányzati sajtószóvivő a Városházán ma délelőtt.

Döntött a MEKH, a város szolgáltat

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a DVG Zrt.-t jelölte ki Dunaújvárosban távhőszolgáltatónak múlt pénteken született határozatában, méghozzá július 1-jei hatállyal, ismertette a témában született legújabb döntést a tájékoztató elején Medgyesi Miklós. A szóvivő hangsúlyozta: a határozattal a MEKH felülírta korábbi döntését, amellyel az állami MVM Oroszlányi Távhőtermelő és Szolgáltató Zrt.-t (MVM OTSZ Zrt.) jelölte ki. A döntést a MEKH szerdán küldte el az érintett feleknek – Dunaújváros önkormányzata üdvözli a döntést,emelte ki Medgyei Miklós:
– Szeretnék mindenkit emlékeztetni, hogy önkormányzatunk április végén rögtön ezt a megoldási lehetőséget vázolta fel, amikor a DVCSH szerződését felmondta. Ugyan az MVM kijelölése után értelemszerűen a DVG Zrt-nél leállítottuk az előkészítő munkálatokat, ezeket most a lehető leggyorsabban újra elkezdtük, ez gőzerővel folyik – még a szabadságon lévő szakembereket is visszarendeltük. Meggyőződésünk, hogy a dunaújvárosi távhőszolgáltatás jó helyen lesz a város 100 százalékos tulajdonában álló DVG Zrt.-nél. 

Lakossági teendőkről is szót ejtettek

A tájékoztatón külön fejezetet szenteltek a fogyasztók tájékoztatásának. Mint a szóvivő nyomatékosította, jól tudják, hogy a fogyasztók szempontjából most a legfontosabb kérdés a számlázás:
– Ahogy arról az önkormányzat és a MEKH is tájékoztatást adott, a DVCSH nem bocsáthatott volna ki számlát a június 30-át követő távhőfogyasztásról – még akkor sem, ha erről a DVCSH-nak más a véleménye. Most is mindenkit nyomatékosan arra kérünk, hogy a DVCSH-nak ne fizessen be június 30-a utáni távhőszámlát. 
A szóvivő kiemelte: a DVG Zrt. már felvette a kapcsolatot a DVCSH Kft.-vel, hogy átvehessék a számlázáshoz szükséges adatokat. Ezzel párhuzamosan a DVG egy adatbekérést is elindít a fogyasztókkal:
– A Dunaújváros Hetilap jövő heti számában is megtalálják majd az adatkérés, és szintén a jövő héten felkerül az önkormányzat weboldalára is. Arra kérünk minden fogyasztót, hogy ezt kitöltve küldje vissza a DVG Zrt. részére – papír alapon vagy akár elektronikus úton. Hogy a DVG milyen gyorsan tudja elindítani a számlázást, az attól függ, hogy a DVCSH együttműködik-e. Van egy nagyon fontos eleme minden számlának, az úgynevezett göngyölt rezsiblokk, a fogyasztó ebben a blokkban kap információt arról, hogy mennyi lenne a számla értéke rezsicsökkentés nélkül. Ha ezt a DVCSH nem adja át, akkor a Fogyasztóvédelemtől kell beszerezni. 
Jelenleg úgy számolunk, hogy októberben indulhat a számlázás, ekkor a DVG a július, augusztus és szeptember havi számlákat fogja kiszámlázni a fogyasztóknak. A szóvivő elárulta, természetesen azokra is gondoltak, akik mégis befizették a júliusi távhőszámlát:
– Vannak, akik az önkormányzat és a MEKH kérése ellenére már befizették a júliusi számlát a DVCSH-nak, tőlük azt kérjük, hogy ezt a számlát küldjék el a DVG Zrt.-nek, a befizetést igazoló bizonylattal. Fontos tudni: kétszer senkinek sem kell majd fizetnie erre az időszakra!

"A dolgozók biztonsága is számít"

A számlázással kapcsolatos tudnivalók kiegészítésével kezdte mondandóját Szabó György, hangsúlyozva, hogy akár megegyezés útján, akár  a jog eszközeivel élve, de mindenképpen tiszta viszonyokat szeretnének teremteni a kérdésben – ugyanakkor mindenkit arra kér, augusztusban már semmiképpen ne fizessen távhőszámlát a DVCSH-nak. A DVG vezérigazgatója külön kiemelte, hogy szintén fontos kérdés, mi lesz a távhőszolgáltatás operatív részében főszerepet vállalt munkavállalókkal:
– Szeretnék megnyugtatni mindenkit, a DVG ezen a téren is felelősséget érez – fontos számunkra, hogy a távhős szakemberek gye4rekeinek karácsonyfája alá kerüljön ajándék. Ennek érdekében egyfelől azt kérem, mindenki jelentkezzen augusztus 15-ig a DVG-nél, másrészt garantálom, hogy az a foglalkoztatott, aki a távhőszlgáltatásban végez munkát, egyfelől folytathatja a DVG berkein belül, és természetesen megilletik mindazok a jogok és juttatások, amelyekről a Munka Törvénykönyvének 36. paragrafusa rendelkezik. Negyven, ötven, hatvan ember állása nem kerülhet veszélybe – már csak azért sem, mert a szolgáltatás magas szintű fenntartásához szükség lesz a felkészült, tapasztalt szakemberekre. 
Újságírói kérdésre válaszolva Szabó György elmondta: természetesen lehetnek is, lesznek is komoly viták, akár peres ügyek is a korábbi szolgáltatóval, de a MEKH ismételt döntése egyértelmű helyzetet teremtett – a távhővagyon a DVG tulajdonában áll, a szolgáltatás feladata is a városi vagyonkezelőhöz került:
– A DVCSH-nak nincs szolgáltatási engedélye, és bár minden fronton megegyezésre törekszünk – már csak azért is, mert szeretnénk megkímélni a lakosságot a bizonytalanságot szülő perpatvaroktól –, a birtokbavétel nem opcionális kérdés, hiszen erről is határozatban rendelkezdett a közmű-szabályozási hivatal, vagyis minden lehetséges eszközzel érvényesíteni kell, és érvényesíteni is fogjuk.
A DVG vezérigazgatója hangsúlyozta: szintén nagy hangsúlyt szeretnének helyezni a fogyasztók, a lakosság hiteles és pontos tájékoztatására –a már ígért/készülő tájékoztatók mellett terveik szerint már hétfőn él majd az a két ügyfélszolgálati telefonszám, amelyen át akár személyre szabottan is tájékozódhatnak az érintettek a szolgáltatásról, számlázásról.

Itt tartunk most – a témába vágó híreket/tájékoztatókat természetesen a DO is folyamatosan közli!

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Az advent első fényei – itt is, ott is, városszerte (galériával)

Az advent első fényei – itt is, ott is, városszerte (galériával)

2021. nov. 28.

Három eseményt időzítettek advent első vasárnapjára a városban ma délután – a résztvevőket még a cudar időjárás sem akadályozta az ünneplésben. Fényár a hajtás után.

Városfejlesztési stratégia: véget ért a véleményezés

Városfejlesztési stratégia: véget ért a véleményezés

2021. nov. 28.

Több mint két hét állt a lakosság rendelkezésére, hogy véleményt mondjanak és javaslatot tegyenek  Dunaújváros Fenntartható Városfejlesztési Stratégi-ájának (FVS) kidolgozására. Az eredmény több mint biztató.

Célegyenesben a felkészülés, vasárnap kezdődik az "Adventi forgatag"

Célegyenesben a felkészülés, vasárnap kezdődik az "Adventi forgatag"

2021. nov. 26.

Meggyújtják az első gyertyát az adventi koszorún a Városháza téren vasárnap, a jövő hét közepétől az összes stand, de még a korcsolyapálya is üzembe áll. Tájékoztató.

Jogszabályok egész sorát szegi meg a DVCSH

Jogszabályok egész sorát szegi meg a DVCSH

2021. nov. 26.

Egyre több embertől hallani, hogy a DVCSH Kft. nem hajlandó visszaadni neki a túlfizetését. Ezért megkérdeztük erről a DVG Zrt. jogi álláspontját. 

60 éve Dunaújváros – köszöntővel ünnepeltek (galériával)

60 éve Dunaújváros – köszöntővel ünnepeltek (galériával)

2021. nov. 25.

Az utolsó Sztálinvárosban és az első Dunaújvárosban születetteket köszöntette Pintér Tamás polgármester a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) rendezett ünnepségen abból az alkalomból, hogy éppen ma 60 éve változtatták meg a város nevét.

Török József emlékére

Török József emlékére

2021. nov. 25.

Az asztalitenisz sportszerető közössége nevében is adózunk Török József sok-sok évtizedes munkája előtt. A kitűnő sportember, sportvezető 85 éves korában hunyt el. Családjával a fájdalomban osztozunk.

90 éves lett a tánc mestere

90 éves lett a tánc mestere

2021. nov. 25.

Pintér Tamás polgármester és Barta Endre alpolgármester köszöntötte a 90. születésnapját ünneplő Wünsch Lászlót. A nívódíjas koreográfus, városunk díszpolgára otthonában fogadta a városvezetés jókívánságait.