Dunaújváros Hetilap

Egyre gyakoribb problémára reagált a városvezetés

Terdik Péter - 2021. július 19. 15:56

Az utóbbi időben ismét sok hajléktalan tartózkodik rendszeresen Dunaújváros közterületein. A történésekre reagálva Barta Endre alpolgármester és Motyovszki Mátyás önkormányzati képviselő egy bejárás után tartott sajtótájékoztatót a témában. 

Az elmúlt időszakban egyre több városlakó panaszkodott arra, hogy néhány hajléktalan rendszeresen agresszív és másokat veszélyeztető viselkedést tanúsít a város közterein. 

Érzékeny téma, jogos felvetések

A városvezetés reagált ezekre a fejleményekre, ezért Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, és Motyovszki Mátyás önkormányzati képviselő körzetbejárást tartott a rendőrség, illetve a Magyar Mentőszolgálat Alapítvány két munkatársával közösen. 
Barta Endre kiemelte: sokan nem tudják, hogy a hajléktalan krízis ellátás 0-24-ben hívható a +36-20/402-5751-es telefonszámon, és bár a rossz jogszabálynak köszönhetően korlátozottak a lehetőségek, az utcai szociális szolgálat minden tőle telhetőt megtesz. 
Ha komolyabb problémát észlelnek a városlakók, akkor azonnal rendőri segítséget kell kérni. Ezzel kapcsolatban Motyovszki Mátyás arról számolt be, hogy folyamatos az egyeztetés a rendőrség, és a városvezetés között. A képviselő elmondta, bejelentés esetén a rendőröknek mérlegelési lehetőségük van annak függvényében, hogy milyen állapotban van a problémát előidéző személy, vagy éppen mire van szüksége. Hozzátette, ha olyan esethez riasztják a hatóságokat, ahol a problémás személy drog, vagy alkohol befolyása alatt cselekszik, akkor a mentőszolgálat munkatársai gondoskodnak az adott személyről a továbbiakban. 

Várják a jelzéseket!

De nem kell rögtön a hatóságokat hívni. Ha nem súlyos, vagy veszélyes a helyzet akkor a Magyar Mentőszolgálat Alapítvány munkatársai állnak a városlakók rendelkezésére. Az önkormányzat még 2018-ban bízta meg 30 évre az alapítványt a dunaújvárosi hajléktalan ellátás működtetésével. A szervezet igyekszik segítséget nyújtani mind a városlakók, mind pedig a hajléktalan emberek számára. Németh Józsefné, az alapítvány intézményvezetője elmondta, munkatársai szükség esetén folyamatosan várják és fogadják a lakók hívásait. 
Hívás esetén az alapítvány munkatársai a helyszínre történő kiérkezés után felmérik a lehetőségeket, és megteszik a szükséges lépéseket annak függvényében, hogy éppen milyen állapotban van az adott illető. Hozzátette, sokszor nem a zavaró, vagy agresszív viselkedés miatt érkezik hozzájuk bejelentés, hanem éppen azért, mert egy hajléktalan embernek segítségre van szüksége. 

A Magyar Mentőszolgálat Alapítvány Dunaújvárosban mintegy 350 ellátott számára biztosít segítséget, mindezt két intézményben, amelyek közül az egyik a Papírgyári úton, a másik a Kandó Kálmán téren található.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Nem csak Dunaújváros, Magyarország is rosszul járt

Nem csak Dunaújváros, Magyarország is rosszul járt

2021. szep. 24.

Alig egy hónappal a Világörökségi Bizottság borítékolhatóan pozitív döntése előtt vonta vissza Magyarország a Római limes világörökségi pályázatát arra hivatkozva, hogy a keleti Duna-szakaszban érintett országok kimaradtak a pályázatból. A Bizottság ezúttal nem engedett a magyar nyomásnak: a nyugati szakasz Magyarország részvétele nélkül került fel a Világörökségi Listára.

DSTV: köszönet az autósoknak

DSTV: köszönet az autósoknak

2021. szep. 24.

A Dózsa iskola diákjainak bevonásával szerveztek közlekedésbiztonsági akciót a Szórád Márton úton. (Hangkép)

Közös cél érdekében fogtak össze!

Közös cél érdekében fogtak össze!

2021. szep. 24.

Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke mellett Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje is az összefogás és az előválasztás fontosságára hívta fel a szavazók figyelmét a Városháza téren.

Felavatják a Jakó házaspár emlékére készített kopjafát

Felavatják a Jakó házaspár emlékére készített kopjafát

2021. szep. 23.

Hónapokkal ezelőtt Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester bejelentette, hogy felkérte Nyitrai Mihály fafaragó művészt, hogy készítsen egy, a Jakó házaspár emlékéhez méltó kopjafát. A mű elkészült, szeptember 27-én avatják fel a köztemetőben.

Új fronton folytatódik a város kirablása

Új fronton folytatódik a város kirablása

2021. szep. 23.

Elfogadhatatlannak tartja Fejér megye előzetes integrált területi programjának egyeztetési anyagát a város önkormányzata. A kérdésről a múlt heti közgyűlés döntött, a téma hátteréről Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester nyilatkozott lapunknak.

Fődíjat érdemelt a Steixner Leather Art!

Fődíjat érdemelt a Steixner Leather Art!

2021. szep. 22.

A Gróf Széchenyi Család Alapítvány által alapított elismerés, Az Év Széchenyi Vállalkozása 2021 fődíját érdemelte kategóriájában a Steixner István irányította cég. Gyorshír, nagy gratulációval!

Európai Mobilitási Hét: eljött a nagy nap

Európai Mobilitási Hét: eljött a nagy nap

2021. szep. 22.

Válassza ön is a közösségi közlekedést: az Autómentes Nap keretében ingyen buszozhat a városi hálózaton! Az utolsó figyelmeztetést a város hivatalos weboldala tette közzé.