Dunaújváros Hetilap

Egyre gyakoribb problémára reagált a városvezetés

Terdik Péter - 2021. július 19. 15:56

Az utóbbi időben ismét sok hajléktalan tartózkodik rendszeresen Dunaújváros közterületein. A történésekre reagálva Barta Endre alpolgármester és Motyovszki Mátyás önkormányzati képviselő egy bejárás után tartott sajtótájékoztatót a témában. 

Az elmúlt időszakban egyre több városlakó panaszkodott arra, hogy néhány hajléktalan rendszeresen agresszív és másokat veszélyeztető viselkedést tanúsít a város közterein. 

Érzékeny téma, jogos felvetések

A városvezetés reagált ezekre a fejleményekre, ezért Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, és Motyovszki Mátyás önkormányzati képviselő körzetbejárást tartott a rendőrség, illetve a Magyar Mentőszolgálat Alapítvány két munkatársával közösen. 
Barta Endre kiemelte: sokan nem tudják, hogy a hajléktalan krízis ellátás 0-24-ben hívható a +36-20/402-5751-es telefonszámon, és bár a rossz jogszabálynak köszönhetően korlátozottak a lehetőségek, az utcai szociális szolgálat minden tőle telhetőt megtesz. 
Ha komolyabb problémát észlelnek a városlakók, akkor azonnal rendőri segítséget kell kérni. Ezzel kapcsolatban Motyovszki Mátyás arról számolt be, hogy folyamatos az egyeztetés a rendőrség, és a városvezetés között. A képviselő elmondta, bejelentés esetén a rendőröknek mérlegelési lehetőségük van annak függvényében, hogy milyen állapotban van a problémát előidéző személy, vagy éppen mire van szüksége. Hozzátette, ha olyan esethez riasztják a hatóságokat, ahol a problémás személy drog, vagy alkohol befolyása alatt cselekszik, akkor a mentőszolgálat munkatársai gondoskodnak az adott személyről a továbbiakban. 

Várják a jelzéseket!

De nem kell rögtön a hatóságokat hívni. Ha nem súlyos, vagy veszélyes a helyzet akkor a Magyar Mentőszolgálat Alapítvány munkatársai állnak a városlakók rendelkezésére. Az önkormányzat még 2018-ban bízta meg 30 évre az alapítványt a dunaújvárosi hajléktalan ellátás működtetésével. A szervezet igyekszik segítséget nyújtani mind a városlakók, mind pedig a hajléktalan emberek számára. Németh Józsefné, az alapítvány intézményvezetője elmondta, munkatársai szükség esetén folyamatosan várják és fogadják a lakók hívásait. 
Hívás esetén az alapítvány munkatársai a helyszínre történő kiérkezés után felmérik a lehetőségeket, és megteszik a szükséges lépéseket annak függvényében, hogy éppen milyen állapotban van az adott illető. Hozzátette, sokszor nem a zavaró, vagy agresszív viselkedés miatt érkezik hozzájuk bejelentés, hanem éppen azért, mert egy hajléktalan embernek segítségre van szüksége. 

A Magyar Mentőszolgálat Alapítvány Dunaújvárosban mintegy 350 ellátott számára biztosít segítséget, mindezt két intézményben, amelyek közül az egyik a Papírgyári úton, a másik a Kandó Kálmán téren található.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

"Mi nem szemetelünk!" – itt a részletes felhívás

"Mi nem szemetelünk!" – itt a részletes felhívás

2022. okt. 01.

A közelmúltban szárba szökkent önkormányzati kezdeményezés célja, hogy aktivizálja a helyi erőket – bevallottan "A tiszta Dunaújvárosért!” jelszavával! Felhívás.

Mától lehet avart és kerti huladékot égetni, de csak szerdánként és péntekenként!

Mától lehet avart és kerti huladékot égetni, de csak szerdánként és péntekenként!

2022. okt. 01.

Több fontos előírás és tilalom, valamint néhány jelentős kérés kapcsolódik az éppen ma kezdőd periódushoz.

Vadállatok a városban: szerencsére nincs okunk az aggodalomra

Vadállatok a városban: szerencsére nincs okunk az aggodalomra

2022. szep. 30.

Az elmúlt hetekben rendre megjelentek a Dunaújvároshoz köthető közösségi médiafelületeken a róka és nyest észlelésekről szóló bejegyzések. Az eseményeket figyelemmel követik a városvezetők, sajtótájékoztatót is tartottak a legfontosabb tudnivalókról. 

Népszámlálás: segíti az önkitöltést az önkormányzat

Népszámlálás: segíti az önkitöltést az önkormányzat

2022. szep. 30.

Az idei népszámlálás  menetrendje szerint először október 1. és október 16. között, az internetes önkitöltési időszakban az adatszolgáltatók kizárólag interneten keresztül, önállóan tölthetik ki a népszámlálási kérdőíveket. Az önkormányzat segít!

Távhő: újabb fórumot rendeztek a költségosztásról

Távhő: újabb fórumot rendeztek a költségosztásról

2022. szep. 29.

A költségosztás volt a témája annak a fórumnak, amit a DVG Zrt. hívott össze kedd délutánra a Kultik Moziba. A távhőszolgáltató tavaly óta negyedszer hívta össze a közös képviselőket és lakásszövetkezeti vezetőket annak érdekében, hogy a távhőelszámolás során érvényesüljön a költségosztás. 

Idén is virágba borult városunk (galériával)

Idén is virágba borult városunk (galériával)

2022. szep. 29.

Idén 23. alkalommal hirdette meg az önkormányzat a Virágos Dunaújvárosért versenyt – nyolc kategóriában várták a nevezéseket, de díjazták az „Első Fecskéket” és a jubiláló virágosítókat is. 

Ünnepi áldás és templomjárás a katolikus közösségben

Ünnepi áldás és templomjárás a katolikus közösségben

2022. szep. 29.

A hittanos gyermekek megáldásával és a nyitott templomok napjának programja keretében szervezett bemutatóval kezdték a római katolikusok a tanévet.