Dunaújváros Hetilap

Egyre gyakoribb problémára reagált a városvezetés

Terdik Péter - 2021. július 19. 15:56

Az utóbbi időben ismét sok hajléktalan tartózkodik rendszeresen Dunaújváros közterületein. A történésekre reagálva Barta Endre alpolgármester és Motyovszki Mátyás önkormányzati képviselő egy bejárás után tartott sajtótájékoztatót a témában. 

Az elmúlt időszakban egyre több városlakó panaszkodott arra, hogy néhány hajléktalan rendszeresen agresszív és másokat veszélyeztető viselkedést tanúsít a város közterein. 

Érzékeny téma, jogos felvetések

A városvezetés reagált ezekre a fejleményekre, ezért Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, és Motyovszki Mátyás önkormányzati képviselő körzetbejárást tartott a rendőrség, illetve a Magyar Mentőszolgálat Alapítvány két munkatársával közösen. 
Barta Endre kiemelte: sokan nem tudják, hogy a hajléktalan krízis ellátás 0-24-ben hívható a +36-20/402-5751-es telefonszámon, és bár a rossz jogszabálynak köszönhetően korlátozottak a lehetőségek, az utcai szociális szolgálat minden tőle telhetőt megtesz. 
Ha komolyabb problémát észlelnek a városlakók, akkor azonnal rendőri segítséget kell kérni. Ezzel kapcsolatban Motyovszki Mátyás arról számolt be, hogy folyamatos az egyeztetés a rendőrség, és a városvezetés között. A képviselő elmondta, bejelentés esetén a rendőröknek mérlegelési lehetőségük van annak függvényében, hogy milyen állapotban van a problémát előidéző személy, vagy éppen mire van szüksége. Hozzátette, ha olyan esethez riasztják a hatóságokat, ahol a problémás személy drog, vagy alkohol befolyása alatt cselekszik, akkor a mentőszolgálat munkatársai gondoskodnak az adott személyről a továbbiakban. 

Várják a jelzéseket!

De nem kell rögtön a hatóságokat hívni. Ha nem súlyos, vagy veszélyes a helyzet akkor a Magyar Mentőszolgálat Alapítvány munkatársai állnak a városlakók rendelkezésére. Az önkormányzat még 2018-ban bízta meg 30 évre az alapítványt a dunaújvárosi hajléktalan ellátás működtetésével. A szervezet igyekszik segítséget nyújtani mind a városlakók, mind pedig a hajléktalan emberek számára. Németh Józsefné, az alapítvány intézményvezetője elmondta, munkatársai szükség esetén folyamatosan várják és fogadják a lakók hívásait. 
Hívás esetén az alapítvány munkatársai a helyszínre történő kiérkezés után felmérik a lehetőségeket, és megteszik a szükséges lépéseket annak függvényében, hogy éppen milyen állapotban van az adott illető. Hozzátette, sokszor nem a zavaró, vagy agresszív viselkedés miatt érkezik hozzájuk bejelentés, hanem éppen azért, mert egy hajléktalan embernek segítségre van szüksége. 

A Magyar Mentőszolgálat Alapítvány Dunaújvárosban mintegy 350 ellátott számára biztosít segítséget, mindezt két intézményben, amelyek közül az egyik a Papírgyári úton, a másik a Kandó Kálmán téren található.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.