Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Gyulán mutatták be a várva várt komédiát

Terdik Péter - 2021. július 13. 10:26

Újra közönség előtt játszottak a Bartók Kamaraszínház színészei és színésznői. A Koltai Róbert és Nagy Ervin nevével fémjelzett, és sok más kiváló színész közreműködésével készült darabot Őze Áron rendezésében láthatta a publikum a Gyulai Várszínház Shakespeare Fesztiválján.

A hosszú, koronavírus-járvány által beárnyékolt hetek és hónapok után ismét remek élményben lehetett része azoknak, akik a Bartók Kamaraszínház társulatával tartottak a Gyulai Várszínházba.

Humor és fellélegzés

A Shakespeare Fesztivál keretén belül bemutatott darabot az első olvasópróba óta követhettük, hiszen a színház munkatársai gondoskodtak arról, hogy mindenki hallja és lássa: egy rendkívül szórakoztató és színvonalas előadás készül a színház falain belül.
A májusi olvasópróba alkalmával Nagy Ervin a következő gondolatokkal csábította a nézőtérre az embereket: 
 – Monty Python-szerű mókázás lesz, ha minden összejön, nagyon várom, úgy gondolom, a közönség is imádni fogja, hogy valami segít feledtetni az elmúlt borzalmas másfél évünk masszív őrületét – erre tökéletesen alkalmas a Shakespeare-paródia. Nagyon örültem a megkeresésnek – és persze nagyon kíváncsian várom, mire, meddig jutunk ezzel a nagyon érdekes, izgalmas játékkal. 

Pintér Tamás polgármester ígéretet tett a Bartók Karamszínház évadzáró/évadnyitó rendezvényén, hogy elkíséri a társulatot a Shakespeare Fesztiválra. Településünk első embere betartotta az ígéretét, személyesen tekintette a rendkívül humoros performanszot, mely után a közösségi felületén megjelent bejegyzésben a következő gondolatokat osztotta meg: 
"Telt ház és óriási siker volt, nagyon nagy élmény volt ott lenni. Szeretjük a Hamletet és a Lear királyt is, de egy ilyen pandémiás időszak után a komédia inkább ránk fért. Gratulálok minden alkotónak, minden dunaújvárosi büszke lehet rájuk és a színházunkra!"

Nyári fesztivál

Szeretett színházunk társulata nem csak a megérdemelt babérjain üldögél, szintén a Gyulai Várszínház – Nyári Fesztivál keretén belül mutatták be Jules Verne azonos című regénye nyomán a Sándor Mátyás című musicalt, Lénár András rendezésében. A történet Mikó Csaba író, Szemenyei János zeneszerző és Závada Péter költő munkája által született újjá. A július 6-án színpadra vitt remekmű szintén teltházas előadást hozott, amely rendkívül sok színházszerető szívébe lopta be magát. A jól ismert nevek mellet, mint például Őze Áron, Sipos Imre, Aux Éva, Hermányi Mariann, Jegercsik Csaba (és még sokan mások), a Bartók Táncszínház és a Varidance táncművészei és színesítették a népszerű előadást. 

Természetesen a dunaújvárosi publikum sem marad le a produkcióról; a színház munkatársai örömmel tették közhírré, hogy a Hamleart "itthon" a magyar dráma napján láthatják a városlakók.

(Fotó: Bartók Kamaraszínház – Ónodi Zoltán képei)

A rovat további hírei: Kultúra

Újra együtt volt a nagy Viadana-család

Újra együtt volt a nagy Viadana-család

2021. júl. 29.

Egy év szervezkedés után sikerült tető alá hozni a Viadana Kamarakórus nyári összetartását – a hivatalosan 2016-ban megszűnt, de olykor-olykor azóta is remek életjelenségeket produkáló együttes tagjai családostól vettek részt a szekszárdi találkán; a részletekről Kurucz Gergely karnagy számolt be lapunknak.

DSTV: a My Way Dance School a fellépők között

DSTV: a My Way Dance School a fellépők között

2021. júl. 27.

Gőzerővel készül a My Way Dance School a Parázs-Varázs programjára, derül ki a DSTV összegzéséből. A dunaújvárosi formáció az augusztus 20-án esedékes kavalkád egyik fellépője lesz a Szalki-szigeten. Hangkép.
 

DSTV: "Mazsola percek" a könyvtárban

DSTV: "Mazsola percek" a könyvtárban

2021. júl. 21.

Minden héten szerdán – így pont ma is! – várja a kisgyerekes szülőket a József Attila Könyvtár Gyermekkönyvtára, derül ki a DSTV összeállításából. Dal- és mondókatanulás, tánc és játék szerepel a Mazsola percek című sorozat kínálatában. Hangkép.

A Cannes-i Fesztivál és a dunaújvárosi szál

A Cannes-i Fesztivál és a dunaújvárosi szál

2021. júl. 20.

Két filmmel is díjat söpört be a Cannes-i Fesztivál keretében, és három elismerést kapott a szintén Cannes-ban rendezett AFI versenyen Zoi Florosz. A városunkból elszármazott színésznő-filmkészítőt a díjátadók után értem el – a több évtizedes ismeretség magyarázza tegező formát –, és okkal nagyon boldog!

ICA-D: "Lebegő ellenállások" – tovább, tovább

ICA-D: "Lebegő ellenállások" – tovább, tovább

2021. júl. 20.

Meghosszabbította Móder Rezső Munkácsy-díjas dunaújvárosi képzőművész kiállítását a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) – a tárlat szeptember 17-ig várja a vendégeket az intézmény összes termeiben!

MMK: alkotni öröm – a táborban de pláne az! (galériával)

MMK: alkotni öröm – a táborban de pláne az! (galériával)

2021. júl. 19.

Heti turnusokban szervezett rekordszámú résztvevővel nyári tábort diákoknak a Munkásművelődési Központ. A közösségi élmény az alkotás és a játék pillérein alapult. Címszavas bemutató, gazdag képtárral!

CityRocks: tombol a rock augusztusban is

CityRocks: tombol a rock augusztusban is

2021. júl. 18.

Tavaly sajnos el kellett halasztani, de úgy néz ki, hogy a tervek szerint az idei évben megrendezik Közép-Európa legnagyobb rockzenei flashmobját. A CityRocks korábbi rendezvényeire is hatalmas érdeklődés mutatkozott.