Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Gyulán mutatták be a várva várt komédiát

Terdik Péter - 2021. július 13. 10:26

Újra közönség előtt játszottak a Bartók Kamaraszínház színészei és színésznői. A Koltai Róbert és Nagy Ervin nevével fémjelzett, és sok más kiváló színész közreműködésével készült darabot Őze Áron rendezésében láthatta a publikum a Gyulai Várszínház Shakespeare Fesztiválján.

A hosszú, koronavírus-járvány által beárnyékolt hetek és hónapok után ismét remek élményben lehetett része azoknak, akik a Bartók Kamaraszínház társulatával tartottak a Gyulai Várszínházba.

Humor és fellélegzés

A Shakespeare Fesztivál keretén belül bemutatott darabot az első olvasópróba óta követhettük, hiszen a színház munkatársai gondoskodtak arról, hogy mindenki hallja és lássa: egy rendkívül szórakoztató és színvonalas előadás készül a színház falain belül.
A májusi olvasópróba alkalmával Nagy Ervin a következő gondolatokkal csábította a nézőtérre az embereket: 
 – Monty Python-szerű mókázás lesz, ha minden összejön, nagyon várom, úgy gondolom, a közönség is imádni fogja, hogy valami segít feledtetni az elmúlt borzalmas másfél évünk masszív őrületét – erre tökéletesen alkalmas a Shakespeare-paródia. Nagyon örültem a megkeresésnek – és persze nagyon kíváncsian várom, mire, meddig jutunk ezzel a nagyon érdekes, izgalmas játékkal. 

Pintér Tamás polgármester ígéretet tett a Bartók Karamszínház évadzáró/évadnyitó rendezvényén, hogy elkíséri a társulatot a Shakespeare Fesztiválra. Településünk első embere betartotta az ígéretét, személyesen tekintette a rendkívül humoros performanszot, mely után a közösségi felületén megjelent bejegyzésben a következő gondolatokat osztotta meg: 
"Telt ház és óriási siker volt, nagyon nagy élmény volt ott lenni. Szeretjük a Hamletet és a Lear királyt is, de egy ilyen pandémiás időszak után a komédia inkább ránk fért. Gratulálok minden alkotónak, minden dunaújvárosi büszke lehet rájuk és a színházunkra!"

Nyári fesztivál

Szeretett színházunk társulata nem csak a megérdemelt babérjain üldögél, szintén a Gyulai Várszínház – Nyári Fesztivál keretén belül mutatták be Jules Verne azonos című regénye nyomán a Sándor Mátyás című musicalt, Lénár András rendezésében. A történet Mikó Csaba író, Szemenyei János zeneszerző és Závada Péter költő munkája által született újjá. A július 6-án színpadra vitt remekmű szintén teltházas előadást hozott, amely rendkívül sok színházszerető szívébe lopta be magát. A jól ismert nevek mellet, mint például Őze Áron, Sipos Imre, Aux Éva, Hermányi Mariann, Jegercsik Csaba (és még sokan mások), a Bartók Táncszínház és a Varidance táncművészei és színesítették a népszerű előadást. 

Természetesen a dunaújvárosi publikum sem marad le a produkcióról; a színház munkatársai örömmel tették közhírré, hogy a Hamleart "itthon" a magyar dráma napján láthatják a városlakók.

(Fotó: Bartók Kamaraszínház – Ónodi Zoltán képei)

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: augusztus műtárgya

DSTV: augusztus műtárgya

2022. aug. 11.

Az Intercisa Múzeum munkatársai minden hónapban kiválasztanak egy műtárgyat. Augusztusban Nagyné Hodik Mónika történész-muzeológus egy 1960-1964 között gyártott „tavasz” márkájú televíziót mutatott be az intézményben. Hangkép.

Színház a ligetben: jön a "Skót mámor"

Színház a ligetben: jön a "Skót mámor"

2022. aug. 11.

A múlt heti sorozatnyitó után újabb fergeteges vígjátékkal várja a közönséget a Bartók Liget: szombaton Ivancsics Ilona és Színtársai mutatják be a Skót mámor című komédiát.

Acélszobrászok a Dunaferrben – újra itt az alkotótelep!

Acélszobrászok a Dunaferrben – újra itt az alkotótelep!

2022. aug. 10.

A Gyártó Egység üzemeiben készülnek az idei Acélszobrász Alkotótelep műalkotásai. Felvette a napi ritmust a három szobrász, rendszerint hat órakor kezdik a műszakot, csak kicsit tovább maradnak benn, a fél kettőre időzített ebédjük után. 

Jött, láttuk és meggyőzött a CityRocks (galériával)

Jött, láttuk és meggyőzött a CityRocks (galériával)

2022. aug. 08.

Három nap a muzsika és a közösség jegyében, most mégsem a szokásos tudósítás következik, azt nagyjából lerendeztem az elmúlt alkalmakkor. Messzebbről kezdem: a CityRocks ugyanis érzékelhetően hazatalált.

Csúcsra futott a CityRocks – de ma még lesz egy városkör (galériával)

Csúcsra futott a CityRocks – de ma még lesz egy városkör (galériával)

2022. aug. 07.

A részletes beszámoló a tegnap esti koncertről majd holnap jön, egyelőre itt egy tételes és részletes képtár, meg egy utolsó utáni figyelmeztetés: ma délután gördül ki a rock kamion a Szalki-szigetről! Yeaah!

Pentele Baráti Kör: hangképes emlékek a templomi koncertről

Pentele Baráti Kör: hangképes emlékek a templomi koncertről

2022. aug. 07.

Hét programelem felvételeit mutatja be a közösség – ma startol a sorozat, és egészen szeptember derekáig minden vasárnapra jut egy összeállítás.

DSTV: nyáron is mindenkit vár a könyvtár

DSTV: nyáron is mindenkit vár a könyvtár

2022. aug. 07.

Nyári nyitva tartási rend szerint, de folyamatosan várja látogatóit a József Attila Könyvtár augusztusban is, derül ki a DSTV összegzéséből. Programokból és kezdeményezésekből sem lesz hiány, tárlat és strandkönyvtár is csalogat! Hangkép.