Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Gyulán mutatták be a várva várt komédiát

Terdik Péter - 2021. július 13. 10:26

Újra közönség előtt játszottak a Bartók Kamaraszínház színészei és színésznői. A Koltai Róbert és Nagy Ervin nevével fémjelzett, és sok más kiváló színész közreműködésével készült darabot Őze Áron rendezésében láthatta a publikum a Gyulai Várszínház Shakespeare Fesztiválján.

A hosszú, koronavírus-járvány által beárnyékolt hetek és hónapok után ismét remek élményben lehetett része azoknak, akik a Bartók Kamaraszínház társulatával tartottak a Gyulai Várszínházba.

Humor és fellélegzés

A Shakespeare Fesztivál keretén belül bemutatott darabot az első olvasópróba óta követhettük, hiszen a színház munkatársai gondoskodtak arról, hogy mindenki hallja és lássa: egy rendkívül szórakoztató és színvonalas előadás készül a színház falain belül.
A májusi olvasópróba alkalmával Nagy Ervin a következő gondolatokkal csábította a nézőtérre az embereket: 
 – Monty Python-szerű mókázás lesz, ha minden összejön, nagyon várom, úgy gondolom, a közönség is imádni fogja, hogy valami segít feledtetni az elmúlt borzalmas másfél évünk masszív őrületét – erre tökéletesen alkalmas a Shakespeare-paródia. Nagyon örültem a megkeresésnek – és persze nagyon kíváncsian várom, mire, meddig jutunk ezzel a nagyon érdekes, izgalmas játékkal. 

Pintér Tamás polgármester ígéretet tett a Bartók Karamszínház évadzáró/évadnyitó rendezvényén, hogy elkíséri a társulatot a Shakespeare Fesztiválra. Településünk első embere betartotta az ígéretét, személyesen tekintette a rendkívül humoros performanszot, mely után a közösségi felületén megjelent bejegyzésben a következő gondolatokat osztotta meg: 
"Telt ház és óriási siker volt, nagyon nagy élmény volt ott lenni. Szeretjük a Hamletet és a Lear királyt is, de egy ilyen pandémiás időszak után a komédia inkább ránk fért. Gratulálok minden alkotónak, minden dunaújvárosi büszke lehet rájuk és a színházunkra!"

Nyári fesztivál

Szeretett színházunk társulata nem csak a megérdemelt babérjain üldögél, szintén a Gyulai Várszínház – Nyári Fesztivál keretén belül mutatták be Jules Verne azonos című regénye nyomán a Sándor Mátyás című musicalt, Lénár András rendezésében. A történet Mikó Csaba író, Szemenyei János zeneszerző és Závada Péter költő munkája által született újjá. A július 6-án színpadra vitt remekmű szintén teltházas előadást hozott, amely rendkívül sok színházszerető szívébe lopta be magát. A jól ismert nevek mellet, mint például Őze Áron, Sipos Imre, Aux Éva, Hermányi Mariann, Jegercsik Csaba (és még sokan mások), a Bartók Táncszínház és a Varidance táncművészei és színesítették a népszerű előadást. 

Természetesen a dunaújvárosi publikum sem marad le a produkcióról; a színház munkatársai örömmel tették közhírré, hogy a Hamleart "itthon" a magyar dráma napján láthatják a városlakók.

(Fotó: Bartók Kamaraszínház – Ónodi Zoltán képei)

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!