Dunaújváros Hetilap

Hálózatfejlesztések a város több pontján

Kölesdi Fanni - 2021. július 5. 16:18

Közintézmények és társasházak is részesülhetnek a fejlesztések előnyeiből a jelenleg is futó munkálatok nyomán. 

Dunaújváros több pontján jelentek meg kisebb-nagyobb munkagödrök. A lakók az önkormányzatnál érdeklődtek ezekről. Mint kiderült, nem önkormányzati, hanem állami beruházásról van szó, amelynek a célja a gyorsabb internet biztosítása.

Két fejlesztés, két cél

Az Európai Unió és Magyarország kormánya támogatásával zajlanak országszerte a hálózati hozzáférések fejlesztéseit irányuló projektek. Jelenleg két  pályázat kivitelezési munkáit végzik a szakemberek Dunaújvárosban, lakossági és közigazgatási fejlesztés céljából. 
Lakossági felhasználás céljából a Magyar Telekom Nyrt. kezdte meg a kábelek lefektetését, amelynek eredményeképp az itt lakók számára is elérhetővé válik a Magyar Telekom, mint szolgáltató. A kivitelezést a Kanizsatel Kft. végzi. 
A közintézmények – iskolák, a Polgármesteri Hivatal, a Járási Hivatal, Nemzeti Adó- és Vámhivatal, Bíróság – hálózati hozzáféréseinek, kapcsolatainak fejlesztését szintén pályázat keretében  a MVM Net Távközlési Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság végzi. 
A hálózat fejlesztési vagy kiépítési munkákat nem az önkormányzat rendelte meg. A kivitelezést végző cégek tervezőirodák segítségével, úgynevezett geodéziai felmérés nyomán tervezik meg a hálózat kiépítéséhez szükséges nyomvonalakat, figyelembe véve a közműveket, korábbi kábelek nyomvonalát, amelyekkel ezt követően közterület-bontási kérelemmel fordulnak az önkormányzathoz. Amennyiben minden terv szabályosan beérkezik, az önkormányzat nem tehet mást, mint a közterület helyreállításának feladatait megszabva kiadja a bontási engedélyt, amely lehetővé teszi a munkálatok megkezdését. A közterület bontása helyet, ahol csak lehetőség van rá egy indító munkaárokból irányított fúrással húzzák be a kábeleket.
A jelenleg zajló hálózati kábelfektetés a már korábban kiépített Paks II. optikai kábel nyomvonalát követi, ennek mentén zajlanak a munkálatok. 

Kímélő program, a fákat is nagyon védik

A kivitelezés során a kivitelező kiemelt figyelmet fordít a környezeti, természeti értékek megóvására. A nyomvonal kialakítása során figyelnek, hogy a fák gyökérzetét ne sértsék meg, a tartógyökerek esetében azokat körbe ássák, így biztosítva azt, hogy fákban se a munkálatok ideje alatt, se a későbbiekben ne történjen kár. Dunaújváros főerdésze folyamatosan nyomon követi, hogy ez így történik-e. Az eddigi munkálatok során ezt a munkát szakszerűen végezte el a beruházó. 
Mivel a munkaárokból induló irányított fúrás lehetővé teszi a bontás nélküli munkavégzést, sok helyen éltek ezzel a lehetőséggel, így védve többek között az olyan részeket többek között, mint a Bartók Béla út is, ahol lakossági közösségi munka keretében kialakított kiskert alatt vezették át a járatot. A munkafolyamatot előzetesen egyeztették a kiskert tulajdonosaival is. 
A területek helyreállítása során is a korábbi állapot visszaállítása a cél, a visszatemetést követően pedig füvesítik a területeket. 
Az önkormányzat illetékei elmondták: ahogyan a Vasmű úti fáknál is látható volt, a törvények nem a fákat, hanem a közműveket védik, jelen esetben pedig állami beruházásról van szó. Ettől függetlenül az önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy a fák minél kisebb sérülést szenvedjenek.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

2024. ápr. 16.

Nyár elején újra választ az ország, méghozzá egy időben az Európai Parlament (EP) tagjaira, a települési polgármesterekre, valamint az önkormányzati képviselőkre, továbbá a nemzetiségi önkormányzatok tagjaira voksolhatunk.

Szakmai értekezlet a rendőrségen

Szakmai értekezlet a rendőrségen

2024. ápr. 16.

A Dunaújváros és Környéke Közbiztonságáért Közalapítvány és Dunaújváros Önkormányzata szervezésében létrejövő Rendvédelmi hónap részeként, illetve annak megnyitójaként szerveztek konferenciát a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságon a napokban.

A Hoffmann Group szerszámmustrája az Innoparkban

A Hoffmann Group szerszámmustrája az Innoparkban

2024. ápr. 15.

Nagyszabású szerszámkiállításnak ad otthont az Innopark szerdán: a Hoffmann Group kiállítására 10-15 óra között várják az érdeklődőket – meghívó és regisztrációs űrlap máris itt!

Tájékoztatás a pótfűtés igényléséről

Tájékoztatás a pótfűtés igényléséről

2024. ápr. 14.

A szolgáltatói összegzés szerint a fűtési idény végeztével még egy hónapon át, május derekáig tart a pótfűtési időszak. DVG-tájékoztató itt!

Saját alapszabályát is megsérti a KDNP a szocialista jelölt érdekében?

Saját alapszabályát is megsérti a KDNP a szocialista jelölt érdekében?

2024. ápr. 13.

Egy volt fideszes képviselő szerint a KDNP soha, semmit sem csinált Dunaújvárosban.

A fűnyírás rendben lesz, több ember és gép dolgozik a köztereken

A fűnyírás rendben lesz, több ember és gép dolgozik a köztereken

2024. ápr. 13.

Már jó ideje igazi tavasz van, és ez látszik a növényeken is, minden kizöldült. Természetesen nő a fű is. Éppen ezért már jó ideje dolgoznak és nyírják a füvet a szakemberek Dunaújvárosban. Az idei évben több emberrel és több géppel történik a fűnyírás.

Már biztos: önálló marad a Rosti és a Széchenyi gimnázium is! (FRISSÍTVE)

Már biztos: önálló marad a Rosti és a Széchenyi gimnázium is! (FRISSÍTVE)

2024. ápr. 12.

"... előterjesztéséiben részletezett új tagintézmény létrehozása nem kerül felterjesztésre" – a tankerület a magyar nyelv szabályait megcsúfoló mondattal fújt visszavonulót. Győzelem a hajtás után. (FRISSÍTVE: Pintér Tamás polgármester is reagált a döntésre)